Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Širitev zazidljivosti na območju razpršene poselitve

Širitev zazidljivosti na območju razpršene poselitve

Med dvema hišama, ki stojita vsaka na svoji parceli z namensko rabo A – površine razpršene poselitve, je v dolžini cca. 100 metrov travnik z namensko rabo K2. Kar se tiče širitve območij z oznako A na kmetijska zemljišča, mi ni čisto jasno – ponekod v OPN in Zakonu o urejanju prostora piše, da so možne samo manjše širitve obstoječih stavbnih zemljišč ob robu za gradnjo kakšnih pomožnih objektov ipd., po drugi strani pa piše, da se lahko funkcionalno zaokrožuje in dopolnjuje vrzeli v komunalno opremljenih zaselkih, tudi z novogradnjami. 

Je torej v praksi možno, da se travnik z oznako K2 v dolžini 100 metrov med obema stavbnima zemljiščema prekvalificira v stavbno zemljišče z oznako A in se tja postavi dve novogradnji? Ali je širitev razpršene poselitve v takem obsegu prej izjema kot pravilo?

Ne da se, razen če imaš veze na občini, državi,… Ne uničuj travnikov, sploh, če ti je namen služiti s prodajo nepremičnin.

Kaj gledaš zemljišče pri Vojniku? Tam je podobno tvoji zadevi. Na levi strani hiša, vmes nič, ker je kao kmetijsko zemljišče, na desni pa spet hiša. Ne moreš zidad ker nimaš opn a.

Pa če se da predlog za spremembo v A, ko se bo delal OPN? Drugače ni Vojnik.

To lahko traja pet ali več let , če je sploh zazidalni okoliš oziroma če je stavbo zemljišče. Sam sem imel isti problem, večji travnik cca 10000 kvadratov, ampak je bil v 3/4 dela kmetijsko zemljišče, četrt pa stavbno zemljišče. Sem hotel zidati na tej točki, kjer je bilo stavbno zemljišče in so mi gospoda na občini povedali, da ne morem zidati, ker občina nima potrjen OPN za to območje in ga tudi ne bodo spreminjali. In sem lahko odšel. Še danes po 10 letih je samo travnik. So pa v sosednji vasi, kjer je tudi večji travnik ampak močvara, spremenil namebnost zemljišča v zazidalni okoliš. Pred tem so še lastnika nateg., da jim je travnik prodal kot kmetijsko zemljišče. Lastnik je travnik 14000 kvadratov prodal za 18kEur, občina in  investitor so pa pri  parcelah zaslužil 1 mio Eur, za 15 parcel. Občine to so cig. na kvadrat…

Ni stavbno zemljišče, namembnost je K2 – travnik. Ampak sta levo in desno zazidljivi parceli. Med njima je 100 metrov tega travnika.

Ali je sploh možno definirati nove površine razpršene poselitve ali je možna samo manjša širitev obstoječih stavbnih zemljišč? Nikjer čisto jasno ne piše…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close