sirija
Sirija je ena smesna dezela. Damask je dbest, Palmira tud za videt… Mors probat kej pojest… Dobre jedase in seveda tudi pijace… Zelo pocen, tud alkohol… Dezela je zelo varna za potovati… Ni ti treba tolk ruzakov merkat, lahko skoraj kjerkoli pustis… V Damasku nujno pejd v HAMAM!!! Turska kopel. Se tega ne naredis ne bos nikoli v zivljenju cist… Ce potujes s partnerico, seveda ne bosta mogla skupaj obiskat “pralnice” imajo pa tudi zenske svoje hamam-e. TA JE NUJNA. Si ne bos odpustil, ce bos to zamudil… Privosci si nargilo, to je vodna pipa v Egiptu imenovana shisha… No sej, pa uzivej… se zame se umij…
hmm… jest sem vizo tuki nabavu, bla je pa 20 jordanskih dinarjev, ar je blo takrat 25$… mamo ambasado, al konzulat v Fuzinah, za OMV pumpo, tam nekje…
Drgac pa za informacije pejte na pejdz: http://svedr1.tk/ pa si tam oglejte dnevnik popotovanja od Istanbula do Kaira, mislm, da je kr neki informacij za popotnike…
Vizo lanko kupi na meji, je čist poceni. Jaz sem dala 5JD, fora je samo v tem, da mora poudariti, da si Jugoslovan NE Slovenec, ker je cena vize odvisna od tvoje narodnosti (za Slovenijo itak ne vejo kje je) in ti lahko zaračunajo kot Američanom ali Angleem…Isto velja za Sirijo! Plača pa vstopno in izstopno vizo, razen v Aqabi je zastonj (velja samo za vstop).
Problemov na meji sicer nima, vendar vse traja celo večnost.
Lp
Sirija je zelo poceni drava, ampak ti tako ali tako vse poskuajo računati več. Tako je tudi v restavracijah, kjer velikokrat rečejo, da nimajo jedilnega lista, ker ravnokar obnavljajo lokal, pol ti pa itak računajo kot jim pae, ker ne ve cen.
Obalni mesti Tartus, Latakia sta sicer grdi, prav tako tudi “plaa”, ampak če bo e glih tam se ti splača iti. Drugače pa ne zamudi Alepa in Hame.
Hrana mi ni bila dobra, ampak okusi so različni…
Dvoposteljne sobe: od 400 – 500SL ( v Damasku malo draje). Vzemi kakno rjuho ali spalko s sabo, ker pogosto ne menjajo rjuh. Javni prevozi so pa itak ful poceni in ni treba predhodnih rezervacij, razen če gre v drugo dravo.
Ljudje so ful prijazni in ustreljivi. Če slučajno rabi pomoč se takoj zbere cel kup domačinov.
Sicer jih bolj malo govori Angleko, a se vseeno da.
Lp
ce pa gres se malo po cesti ki te pripelje do vhoda v petro pes naprej pa gres lahko v ”komplex” petre kar zastonj in sicer tako da ko s ceste vidis luknje in malo naprej vas se spuščas v dolino petre sicer ne dozivis tistega vhoda ko se gibas po kanjonu in zagledas tisto najbolj znamenito stavbo.. sirija in jordanija sta the best mi smo potoval s kombijem iz slo in brez kakrsnih koli problemov glede na to da smo spali povsod le v kombiju….
v jodaniji mors obiskat mrtvo morje in kanjon ki je ob mrtvem morju… sicer zlo nopazen le en most je tam kjer, prav tako wadi rum…
v siriji pa damask, aleppo, palymira nujno, oaze in reko…
res brez problemov povsod..!!!
lp
damjancariadna napisal:
>
Zanimivo, predvsem to, da ste bili tam s kombijem. Tudi mene in družino vleče tja, seveda s kombijem. Nekaj stvari mi je znano, nekaj imam tudi konkretnih izkušenj od tam, zvedel bi pa rad, če je mogoče dobiti sirske vize na meji, kajti ko sem bil jaz tam, jih še nismo potrebovali.
Ne bi pa jh kupil že prej, ker nikoli ne vemo točno, kam nas bo odpeljalo.
Verjetno grem se malo potepat po Turčiji z rentacarom. Ker zbiram avtomobilske tablice bi za par ur skočil še v Sirijo, da dobim kje kakšno tablco.
A mi kdo ve povedat, koliko časa traja (koliko ur) priti v Sirijo notri in ven iz Turčije.
Kaj se viza res dobi na meji?
Hvala!
Miran
Za vizo ti res ne morem zagotovit, da jo dobi na meji…včasih jo, včasih pa ne, odvisno na kakn folk naleti! Jaz sem jo dobila, ampak sem la iz Jordanije.
Mi smo na sirijsko-turki meji čakali par ur, ker so voznik avtobusa in e dva njegova prijatla hotl neki svercat, pa so jih pol dobil. Drugač pa mislim, da ne bo problema.
Lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.