Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sir, ki je dobil plesen (pikice)

Sir, ki je dobil plesen (pikice)

Če sir, ker je malček star (recimo 2 tedna), dobi pikice plesni. Kaj naredite? Ga v celoti zavržete ali ga obrežete?

Hvala.

Če vidim plesen, gre po hitrem postopku vse stran.

Tudi jaz tak sir vedno vržem stran, kot vso ostalo hrano na kateri se naredi plesen.

Jaz bolj globoko obrežem sir in ga pojemo. Zaenkrat smo še vsi živi. Če pa je plesni preveč, pa sir zavržem.

Težave, ki bi lahko bile v takem siru, ne povzročajo težav čez noč (zato ste še vsi živi 🙂

No, zdaj pa resno: micelij plesni je zelo globok in težava, ki bi pri tem lahko nastala, so morebitni toksini (aflatoksini, ohratoksini), ki bi jih plesen izločala. Ti so redkokdaj v taki količini, da bi povzročali takojšnje zdravstvene težave, se pa nalagajo v organizmu in so tudi rakotvorni.

Zato je moje mnenje: če kdaj pa kdaj temeljito obrežeš plesniv sir, ne bo panike. Da bi pa to delal po dnevnem redu, pa odsvetujem.

To, da sir, ki je že plesniv, ni zdrav niti obrezan, sem že brala, vendar pa ga sama sem in tja vseeno obrežem.
Menda enako velja za krompir, ki pozeleni, pa ga ravno tako ne vržem takoj stran.
Pač mi je grozno metati hrano proč 🙁

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Obrežem. pa skorjo tudi samo postrgam. Ker pravi sir skorjo ima – seveda ne jošt varianta.

VRŽEM!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close