Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek šipa na kaminu

šipa na kaminu

Imamo kamin s stekleno šipo. Ta počrni vsakič, ko zakurimo, čeprav pazimo, da je dober pretok zraka, se ne kadi fajn itd.

Ali obstaja kakšen premaz, s katerim bi namazali očiščeno steklo, da se tale črna zadeva ne bi prijela?

Hvala

Ne. Šipo je potrebno redno čistiti.
Verjetno pa je problem tudi v vrsti in stopnji vlage v kurjavi, ter dotoku zunanjega zraka.

Ne verjamem, da obstaja kaj takega. Tudi pri nas je tako. Šipa na kaminu je takoj umazana in počrni. Mogoče pa kdo pozna kakšno rešitev. Tudi mene zanima!

Imam kamin,tudi pri meni je šipa vedno črna. Ampak vseeno je črna samo v lisastem smislu,ogenj se še vedno krasno vidi čez,mislim da je tako tudi pri tebi. Malo počrni ampak to je normalno.
Preprečit tega ne moreš ker so to plini od drv,ki avtomatično oksidirajo na steklu. Te vsebine in pline vsebujejo vsa drva,od bukovega do smreke do hrasta.. vsa.
Ampak je pa fino,ker ko se lotiš čiščenja gre dol kot bi z maslom mazal. Malo pošpricaš,s časopisnim papirjem obrišeš je ok.
jaz sicer ne brišem pogosto,sploh ne brišem nikoli,ker je najbolje da se požge samo do sebe. Ko dolgo kuriš,če dolgo kuriš boš opazila da bo izgorelo in steklo bo čisto. Pozimi ko kurimo po 20 ur se to hitro spuca.

Kamin je superca! Zdaj se bo začela sezona! Uživancija! :=)

tud mi imamo kamin,sicer šele 3 sezono,pa nam šipa nikoli ne počrni,razen na vsake toliko časa se nek tanek sloj nabere znotraj,ampka ni tako črno da nebi videli v kamin.Drva mešana,včasih tudi kakšen bolj “frišen” polen pade not 🙂

Po moje, da ce bi kuril tako, da so drva dovolj stran od stekla, ti ne bi pocrnela.

Če so bukova drva še vlažna, potem dimijo. Več vlage je v njih, več bo dima in posledično tudi katrana na steklu.
Da šipa ostane dalj časa kolikor toliko čista, morajo biti bukova drva zares popolnoma suha.

Drva morajo bit suha, ne smolnata. Torej bukev, še bolje breza. je pa možno preusmeriti zajem dimnih plinov bolj proti notranjosti kurišča. Večina kaminov je namreč narejenih tako, da gre plamen od gorišča proti steklu(vratom) in nad njimi v dimnik.

Pa saj ne moreš pričakovati, da bo šipa čista, če se pa zadaj kuri 🙂 Vsaka šipa je umazana, ena bolj, druga manj. Pazi, da kuriš “bolj zadaj”, da se ti kakšen polen ne nasloni na šipo, ker je tam potem težje počistit. Drugače pa jaz pri tem čiščenju ne vidim nobenega problema – jaz recimo pošpricam šipo, vzamem sesalnik in posesam dnevno, med tem pa je čistilo naredilo svoje in samo še obrišem s krpo. Fertik v treh minutah 🙂

Zakuri od zgoraj navzdol pa bo vredu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close