Sinovo dekle z nami na morju
Draga mama! Sprosti se. Imaš odraslega sina. Vzeli ste ga na morje skupaj z deklico, ker še nima svojega avta, zadosti financ, izkušenj ali podobno. Naredite dopust tako, da bo sin čim bolj samostojen. Da bo sam poskrbel zakaj, vi pa se posvetite možu. Le zakaj morate zajtrkovati skupaj? Z možem vstanita takrat ko vama paše, pozajtrkujta in delajta kar hočeta.Pustita sinu, da sam odloča kdaj bosta s punco zajtrkovala in kaj bosta jedla. Vidva pospravita za seboj in pojdita uživat. En obrok večerjo ali pa kosilu pa imejte skupaj. Na hitrico nekaj skuhajte, sporočite sinu kdaj bo ta obrok, po obroku pa z mozem zapustita kuhinjo, zraven pa recite saj pospravila bosta pa vidva. In naj te ne briga, če se deklica lakira, fenira ali karkoli. Naj se sama organizirata in pospravita tako kot jima paše. Naučiti se morata, da delujeta SAMA, brez vašega nadzora. Da sama planirata kdaj bosta jedla, kdaj bosta na plaži. Izkoristite tak dopust, da sin postane samostojen. Kako bosta razporedila delo ke njun problem, ki ga morata sama rešiti in to čim prej.
Noro, kaj gre tem puncam po glavi, da grejo z bodočo taščo na dopust. Rajši ne grem nikoli več nikamor, kot pa s taščo kam. Sem se mlada (28) pa nikoli nisem šla s partnerjevo družino na dopust. Samo enkrat sem se pustila nat* in sem šla z mojimi starši in fantom na morje, pa sva po 3 dneh skoraj šla na vlak pa domov. Mladi in stari ne grejo skupaj pa pika. Zdaj imava že 2 leti starega otroka in tašča je prišla na idejo, da bi šli letos na te bone nekam skupaj. O groza, kar slabo mi postane, ko samo pomislim na to. Če se ne zna sama z možem imet fajn, naj se loči, ne pa da nas za animacijo zraven vlači.
A sin pa na dopustu zlaga umazano posodo v pomivalca, kuha, pometa? Daj no.
Meni ste bolj čudni vi, ki vlačite na morje 18 let stare sinove in njihove punce ter pričakujete, da bodo špilale gospodinje…..
[/quote]
meni tudi ni jasno, da vse te odrasle ljudi vlačite s seboj na dopust, jim strežete, na koncu pa jamrate. Daš sinu za en teden za šotor v kempu, pa naj se rihtata kot vesta in znata.
Upam, da bo to dobra šola za vas, da ne boste več vozili svojega sinka s punco na morje in tudi za vašega sina, da ne bo več punce vozil na morje z vami. 18-letniki imajo na morju drugačne prioritete kot odrasli in verjemite, da pomita posoda ni na vrhu seznama. Po pravici povedano tudi meni ni in priznam, da se po kosilu raje uležem in pustim posodo za kasneje. Zakaj pa bi mogla biti na dopustu sužnja posodi in čiščenju?
Pišete, kot da je to vaša zmaga, da sin vidi, da punca ne dela stvari s seznama. Verjemite, da se v vsej situaciji vaš sin še najbolj bedno počuti. On ima punco rad ne glede na to, ali ona pomiva posodo ali ne. In ko vi zavijate oči čez njo, se počuti on kriv, ker vam ni ustregel s svojo izbiro dekleta.
Dokler še imate čas, premislite in stopite korak nazaj. Tudi če ostane njena posoda od zajtrka na mizi, ne bo konec sveta. Z možem pojdita počet stvari, v katerih uživata, njiju pa pustite, naj uživata po svoje. Če ste dekle povabili s seboj na dopust, se obnašajte do nje kot do gostje, ne bo vas konec, če pomijete še njen krožnik. Ne sramotite sina s seznami, pred kosilom povejte, da vidva z možem po kosilu gresta in če lahko onadva poskrbita za posodo, pa naj se potem onadva zmenita, kdo bo pomival in kdo ležal. Tudi če sin naredi namesto nje, ni nič narobe, ali vam ne bi bilo lepo, če bi se vaš mož ponudil, da cel teden pomiva namesto vas?
Mi smo šli skupaj na dopust šele po desetih letih kar sta par in sedmih letih, kar živita skupaj. V tem času smo se dodobra spoznali, mlada dva sta dozorela v dva skrbna odrasla človeka, in lahko rečem, da smo preživeli odličen dopust skupaj. Če bi to naredili deset let prej, bi verjetno obveljalo boljše prva kot zadnja zamera in vprašanje, če bi se naš odnos kdaj uravnovesil.
Ko bi mladi dopustovali skupaj, naj to ne bo na plečih enih ali drugih staršev. Če so dovolj stari, da seksajo, so dovolj stari tudi da zaslužijo za teden dni iglujčka v Zrčah ali pač kje že…
kroznik bi lahko odnesla iz mize pa na hitro pomila za sabo. Samo neko pretirano pricakovanje da bo za vsemi posodo pomivala pa res ni treba met. Punca je punca, jaz se spomnem sebe, sem bila tudi bolj taka, verjetno si je od takratnega fanta mama tudi mislila podobno kot mislis ti. Jaz pa sem si mislila: pa ravno sem si nalakirala nohte, zdej pa pricakuje da bom krompir lupla da mi bo ja lak unicil? Mi je slo izredno na zivce.
Dopust je dopust ,pusti da mlada uzivata. Z njo se naj pa sin zmeni, in ji rece naj pomije, ce hoce, ce ne, naj pa on.
Dopust je zato, da uživam, počnem stvari, za katere mi čez leto zmanjkuje časa, se sprostim, lenarim, zmerno rekreiram, spoznavam nove kraje, ne pa kuham, pomivam, pospravljam in to celo za drugimi. Z otrokom sem se vedno odlično razumela, smo šli tudi po 18. letu na kakšen izlet skupaj, tudi vsa njegova dekleta sem z veseljem sprejela, a skupne počitnice – ni govora. Mladi imajo svoj ritem, navade, starejši svojega in če ni nujno, ne vem, zakaj bi se prilagajali drug drugemu. Sva pa z možem vsako leto mladim krila večji del stroškov za dopust, jih peljala na letališče, šla iskat.
V vsakem primeru je nevzgojena. Povabili ste jo in najmanj, kar je, bi MORALA samoumevno pospraviti kroznik z mize in sama od sebe kaj postoriti. Npr. pomiti posodo. Ni nobena xy “gostja”, ampak je bila povabljena na pocitnice kot punca vasega sina. Se pravi, zanjo je to kvecjemu idealna priloznost, da se pokaze v najlepsi luci. Saj se je tudi pokazala. Se dobro, da je tudi vas sin videl na lastne oci. To je njena najboljsa podoba. Zal. Tudi ce si nekam takole povabljen, pa nisi partner ali prijatelj ali..bos sam od sebe nekaj naredil za skupnost. Drugo je, ce dobimo doma neke obiske. To pa ni obisk doma, to so skupne pocitnice. Vprasajte sina, ce bi se on tudi naredil francoza pri njenih starsih! In da ji se recete, pa ima vedno kaksne izgovore?!? Tako se ne obnasa. In sin ocitno tudi se ni spregovoril z njo, namesto, da bi ze TAKOJ, ces kaj se pa gre. Vprasajte ga, ce si predstavlja samega sebe, da mu njeni starsi ze veckrat recejo, da naj kaj pomaga, on bi pa samo izgovore iskal?!? 😂 😂 😂 Naj si najde neko normalno in predvsem lepo vzgojeno, z vrednotami.
Ne razumem ljudi, ki pravijo da 18 letniki ne hodijo več s starši na morje.
Pri nas sta otroka spustila redko kakšen dopust. Sinova punca je šla večkrat zraven in smo se vedno imeli lepo.
Jaz zjutraj zgodaj vstanem in običajno grem na kavo in trgovino. Ko pridem imava z možem zajtrk, ostali se pridružijo ali ne. Na plažo gremo skupaj ali ne. Nobenega čakanja, vsak dela kar hoče. Večerjo skuham jaz in ko pojemo vsi vstanejo in pričnejo pospravljati razen mene. Isto je doma. En pomiva, drugi briše, tretji kuha kavo.
Zvečer gremo včasih skupaj kam, ali gredo sami in nihče se ne počuti izkoriščenega. V glavnem vsi smo zadovoljni.
Ja, po eni strani imaš seveda prav.. Verjetno ji doma ni potrebno prav veliko delat.. Bolje bi bilo, če bi dekletu v sali povedala, da lahko malo pomaga, če ji je..
Namesto tega zdaj svojo frustracijo zdraviš s pisanjem na forum…Za take otročje zadeve..
Ti nekaj povem?
Res upam, da ne ostane s tvojim sinom, ker bi ji ti tako ali tako zagrenila s svojim obnašanjem v vlogi tašče…
Lp
Točno to, če ste vi sproščeni, bodo tudi otroci in njihova dekleta oziroma fantje… Če pa jih ocenjujete in štejete, kolikokrat je pustil krožnik na mizi, pa se ne bodo počutili dobro in se bodo nad vsem pritoževali… In točno tako, vsi vstanejo, vsak nekaj pomaga in je vsem zabavno, opravljeno mimogrede… če pa imaš seznam, kdo kdaj pomiva, pa je to kot kazen…
Saj ne, da 18 letni otroci ne smejo skupaj s starši na dopust, ampak če z mlajšo generacijo ne moreš sobivati, se malo prilagoditi tudi na njihove prioritete (tudi oni so na dopustu), potem je pač bolje, da gredo vsak posebej.
Me zanima, če so bila enaka merila tudi, ko je dopustoval z vami hčerin fant. On si je verjetno po kosilu odprl pivo in je to bilo čisto običajno. Čim gre za žensko, pa se avtomatsko sklepa, da bo igrala deklo za vse. Sicer ne odobravam tega, da jo morate prositi, da kaj sama stori, ampak, če vidite, da ni tako vzgojena, jo pustite, pospravite za njo in uživajte naprej na dopustu.
Forum je zaprt za komentiranje.