Najdi forum

Sicilija

Pozdravljeni!
Po lanski Sardiniji in predlanski Korziki za letošnje poletje načrtujem potovanje po Siciliji – z avtom.
Zanimajo me predvsem vaše izkušnje, nasveti, kaj si splača pogledat ipd.

Sicer sem slišala, da sta Korzika in Sardinija lepši od Sicilije. Seveda je to zelo relativno, ampak me vseeno zanima, kakšno je vaše mnenje (torej tisti, ki ste že bili v teh deželah).

Pa tudi, ali je potrebno karte za trajekt kupiti vnaprej (po internetu), da so tako cenejše (tako kot velja za Korziko oz. Sardinijo)?

Zanima me tudi, ali je že kdo šel direkt iz Sardinije na Sicilijo (razmišljam tudi o tej varianti) in mogoče kaki nasvet v zvezi s tem?
Hvala

Sicilija je super!!!!!

Bili smo lani, tja smo šli do Rima in od tam (iz Civitacevvhie) na Sicilijo s trajektom. Nazaj smo šli pa po celem škornju gor s postanki.
Prekrižarili smo skoraj celo Sicilijo in bilo je res super. Bila sem precej presenečena, ker sem pričakovala nekakšno “puščavo”, pa je neverjetno zelena.
Kampi so super – v enem smo imeli celo lasten WC, prostora dovolj, tudi sence. Ljudje so prijazni, nismo imeli niti enega najmanjšega problemčka. Ko se pa navadiš še na njihov promet (sploh v Palermu), potem pa vse teče gladko.
Morda je severozahod nekoliko bolj zanemarjen, a meni še vedno lep. Mesta so stara, z ozkimi uličicami, plaže večinoma mivkaste, voda prekrasna. Cene enake našim. Hrana okusna, sladoled pa itak.
Veliko smo si ogledali, se kopali, se povzpeli na Etno, plavali v mrzli reki Alcantari…

Skratka Sicilijo lahko le priporočam.
Če te zanima kaj konkretnega, kar vprašaj.

Mi gremo pa letos na Korziko, pa me zanima, če kampirate, če ima kdo priporočilo za kakšne kampe iz prve roke.

Pozdravljeni!

Letos avgusta načrtujemo trije odpotovati na Sicilio. In smo v dvomih: ali z avtom ali z avionom (Ryanair iz Benetk) in pol tam rent a car. Kaj je boljše, cenejše? In če s trajektom, od kod je najboljše odpluti? Torej, karkoli koristnega, bi prosil.

hvala.

LP

Pozdravljen!

Mi z družino že zadnjih nekaj let vedno prakticiramo letalo iz Benetk (Treviso), in se mi zdi precej boljša rešitev kot z avtomobilom od doma.
Lansko leto v mesecu juniju smo bili na Siciliji. Leteli smo z Ryanairom iz Trevisa v Trapani. Na letališču v Trapaniju smo rentali avto pri Hertzu ( bukirali smo ga že doma). Mislim da za stroške 250 Eur letalo ( 5 oseb) in 200 Eur avto za 1 teden, ni vredno odpotovati od doma z lastnim prevozom tako daleč.
Sicilija je zelo lepa in vredna ogleda, pa tudi kar velika, zato boste imeli vožnje že po samem otoku več kot dovolj. Mi smo prečesali le zahodni del.
Če te še kaj zanima, lahko vprašaš.

Lep pozdrav.

King

Katera pot na Sicilijo je najboljša, je seveda odvisno od samega načina potovanja. Midva potujeva s šotorom in zaradi kamp opreme letalo seveda ne pride v poštev. Poleg tega si zmeraj, kamorkoli že greva, tudi med potjo marsikaj ogledava, delava postanke. Če bi šla še enkrat, bi morda za eno smer (za tja) izbrala trajekt do Palerma, ker je res dolga do tja.

Z družino smo bili na Korziki. Priporočam kamp San Daniele takoj naprej iz Bastie, na desni strani. Je zelo urejen kamp, cenovno ugoden. Tisti ki potujejo po otoku se največkrat ustavijo prvo noč, če pridejo na otok ponoči in zadnje tri dni pred odhodom. Mi smo bili prvo leto tam tudi en teden in je blo fajn. Samo daleč je potem do drugih krajev.
Drugi kamp, ki ga priporočam, je kamp Le Valle v Poticciu (Ajaccio). Kamp je v dolini, urejen, miren, 5 minut hoje do plaže, blizu Ajaccia in cenovno ugoden.

Letos nameravamo na Sicilijo in prosim, če mi lahko kdo priporoča kampe, ki so cenovno ugodni po vsem otoku če je mogoče in znamenitosti, ki so vredne oglda. Nekaj jih že poznam mogoče še katero novo.

Havla in lep pozdrav.
Manica

Pozdravljeni!
Tudi midva planirava potovanje na Sicilijo z avtomobilom, ker uživava v kampiranju, sva sicer v zrelih letih in upokojena, ampak nama tak način dopustovanja zelo ugaja. V eno smer bi vozila po Italiji ter si ogledala kraje v katerih še nisva bila, v drugo pa po morju. Sedaj pa me zanima, če kdo ve ali vozi kakšen trajekt po Jadranu, npr. Trst ali Benetke do Barija ali pa Reka ali Zadar do Barija? Šla bi pa konec maja ali začetek junija. Lepo prosim, za kakšno informacijo ali povezavo. Havla in lep dan!

Vozi Jadrolinija na relaciji Rijeka Bari. Cena – “božjastna” .
Mogoče varianta avtovlak Mestre-Villa san Giovanni?
Ali pa trajekt Livorno-Palermo ali pa Genova-Palermo
Po cesti pa tudi ni problema, če 1X vmes prespiš.
Sam sem prevozil LJ-Riposto (malo pred Catanio) v enem kosu-grdo-ni za ponovit.
Srečno pot

Avtovlak je zelo drag, tako da za to varianto se ne odločava. Še najraje bi šla po Jadranu, ampak kot sem uspela razbrati iz njihove ponudbe, se trajekt ustavlja v pristaniščih po Dalmaciji in otokih, tako da traja in podraži vse skupaj. Verjetno bova šla tja po celem škornju, nazaj pa se vkrala na trajekt v Palemu do Livorna. Mogoče ima še kdo kakšno izkušnjo glede prevozov, se priporočam. Če ne, pa hvala in lep pozdrav!

Bil sem z avtom že na vseh treh otokih (Sicilija, Korzika in Sardinija) – vselej kampiranje.
Najbolj mi je bila všeč Korzika, vendar je vsak otok po svoje zanimiv in bi z lahkoto ponovil obisk kateregakoli izmed treh.

Vožnja čez celotno Italijo ponuja nešteto zanimivih postankov (Amalfi, Pompeji,…) in je lahko prav super – le časa za Sicilijo utegne zmanjkati. Predlagam, da ne poskušate za vsako ceno obkrožiti otoka, če ni dovolj časa (14 dni po mojem mnenju nikakor ni dovolj). Raje se odločite za en del otoka in si ga v miru poglejte.
Situacija na cestah južno od Rima je lahko precej “zanimiva”, vendar sem se kar hitro uspel aklimatizirati.

Trajekta (Villa san Giovanni – Messina) po mojih izkušnjah ni potrebno v naprej rezervirati. Izogibajte se dopusta po Italiji v avgustu. Sredi avgusta se mi je na Siciliji nekajkrat zgodilo, da ni bilo v kampih nobenega prostora več – niti za mali šotor za dve osebi. Ko niti pred kampom ni biilo prostora za šotor, je sledilo spanje v avtomobilu pred kampom.

Mi smo bili lani z avtom na Siciliji, a nismo kampirali, temveč vzeli dva apartmaja (prvi je bil v Giardini-Naxosu, drugi pa v Sciacci). Sicer pa smo imeli takle itenerar:
– 14 dni Sicilije
– 3 dni Pompeji
– 5 dni Rim.

Dol smo šli “v enem kosu” (mislim da cca. 14 ur iz Ljubljane), torej gas in gremo do konca škornja. Trajekta ni potrebno rezervirati, smo se pa ustavili takoj pri enemu stricu, ki je mahal že v naprej in nas pobaral glede trajekta. Okrog pasu je imel takšno “uradno” torbico in je kar lepo hotel kasirati za rezervacijo 5 EUR. Nekaj mi je bilo sumljivo, vedel sem koliko imam v drobižnici – jo odprl in rekel da imam samo 1 EUR. Sploh ni bil zadovoljen, ampak ga je vzel in se odpravil do naslednje žrtve.
Trajekt vozi precej non-stop, tako da nismo nič gledali na uro (no, če prideš ponoči je nabrž drugače).

Kakšnih 50 km južno od Neaplja se avtocesta zaključi oz. je vse do konca škornja le en delujoč pas (drugi pas ni še niti v izdelavi, nekaj baje mafija izsiljuje državo za višjo ceno, tako sem zvedel od domačinov).

Vsem popotnikom na Sicilijo priporočam branje knjige Branka Gradišnika Strogo zaupno po Siciliji. Luštno branje pa spotoma človek še kaj izve o znamenitostih in Siciliji nasploh.

Meni se je zdel zanimiv S del – Cefalu, Palermo (super izhodišče za ogled Palerma je kamp v kraju Isola delle Femmine), vasica Erice nad Trapanijem je luštna za pogledat, sicer pa na Z obali nič posebnega. Fajn se je zapeljat malo tudi po notranjosti (npr. Enna), na jugu pa seveda Agrigento in na V obali Siracusa, Taormina in Etna.
Za tole pogledat je kak teden čisto dovolj, no, z malo dodatnega poležavanja na plažah se pa pot seveda lahko raztegne na enih 10 – 14 dni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close