Najdi forum

SICILIJA

S fantom se meniva, da bi konec septembra odšla na Sicilijo.
Nama lahko predlagate kakšno poceni varianto za takrat. Aja pa bila bi res samo na Siciliji vsaj kakšne 5 dni, ne pa neki ogledi vseh drugih mest, na Siciliji si pa potem vsega skupaj 2 dni …

Kateri konec Sicilije vaju zanima?
Midva sva šla pred par leti z avtom in šotorom, pa sva večinoma spala kar v avtu. “Obdelala” sva cel otok”. Lani smo šli z otrokoma skupaj, kampirali smo ves čas na istem kraju ob V obali in delali izlete. V campu, kjer smo bili, so imeli tudi bungalove za malo denarja.
Pot (če greš z avtom) je draga – ogromno daš za cestnine, bencin je kar precej čez 1 EUR za liter.
Italija pa sicer ni draga – mi smo za camp dali isto, kot bi dali na Hrvaškem, hrana je relativno poceni (odvisno, kaj in kje ješ – v trgovini je ugodno, povsod dobiš kos pice,…).
Za bolj konkretne informacije pa še kakšno bolj konkretno vprašanje (tukaj ali na mail).

Midva bi šla tja z letalom pa bi si potem tam izposodila avto in se potem vsak dan peljala na izlet, nazaj pa ladja-bus. Glede nastanitve nisva toliko zahtevna, tudi če je majhno, glavno da je lepo magar ena sobica pa da si lahko nekaj za jest narediva. Poznaš ali lahko priporočaš mogoče kaj primernega?

Predlagam ti, da ne jemlješ prenočišča v enem mestu, če pa že, ga vzemita v sredini otoka. Razdalje so majhne, mi smo rabili mislim da 7 dni, da smo si jo ogledali. Ravno tako letalo, rent-a-car.

Saj o tem je bilo že večkrat govora, več ljudi je pisalo svoje izkušnje.

lp

bv

Bojanv mi lahko malce bolj konkretno opišeš svoje počitnice na Siciliji – torej kje ste bivali, koliko placali vse skupaj,… ali pa če mi lahko pišeš na mail, ker imam še kar nekaj vprašanj glede tega.
Hvala

Če bosta tam z avtom, si najbrž lahko vsak večer posebej poiščeta prenočišče ali pa se “preselita” dvakrat, trikrat. Če sta mobilna, ni problema. Po mojem je bolje to, kot izgubljati vsak dan toliko in toliko časa za vožnje. Kilometrov se kar nabere! Takrat tudi ne bo več gužve. Če najdeta camp z bungalovčki, je ugodno, pa tudi sicer se najde verjetno kaj ugodnega, sploh v tem terminu.
Jaz sem se v Sicilijo čisto zaljubila, tam sem bila že dvakrat in grem zagotovo še kdaj. Prvič sva šla po celem otoku, drugič smo se držali na vzhodni obali in našli še kup krajev, ki jih sicer ni v vseh vodnikih, so pa luštni.

Mene pa zanima, kakšne so kaj plaže na Siciliji? Ker bi bilo super kakšen dan poležavati na plaži in kakšen dan ˝potovati˝ po otoku.. Hvala za info in LP!
Nina

Lani smo bili za kopanje ves čas na “naši” – pri campu (blizu mesta Riposto). Relativno majhni okrogli kamenčki. Bili smo septembra, pa je bila voda še fino topla.
Sicer je krasna plaža in ambient v enem zalivčku pod Taormino, čeprav so poleti tam kot sardine. Na jugu (se ne spomnim točno kraja) je mivka, pri Cefaluju droben pesek,… Se bom še poskusila kaj spomnit, pa napišem – je že nekaj let od prvega obiska!

Zabava me, da je dve tretjini vprašanj o velikosti kamenčkov na plaži. Če je to kriterij za izbiro destinacije…

No ja, vsak po svoje.

Jugovzhod je bolj peščen, kolikor se spominjam, sever in zahod je klifast, če poznaš ta izraz, jugozahod je bolj kamnit (veliki kamni), severovzhod pa je zelo gosto obljuden in tudi bolj kamnit.

Kolikor se spominjam, je bilo najbolj všečno (našim deklicam) kopanje na jugovzhodu in čisto na jugozahodu.

Vsak bo pa itak našel plažo zase, kjer mu bo pač ugajalo.

lp

bv

Hvala za podatke. Ne zanima me ravno velikost kamenčkov, ampak primernost plaže za kopanje in sončenje. Na mnogo krajih, kjer sem bila, je plaža naravnost bedna, tudi če kraj slovi po lepih plažah. Na primer Grčija (moraš najti res lep zalivček), Turčija, da ne govorim o Romuniji. In potem se večina kopa v bolj ali manj umazanih bazenih hotelskih kompleksov. Tako da, če bi izbirala počitnice samo zaradi morja in plaže, potem prisegam na dobri stari Hvar – južna stran. Sicilije pa res ne poznam, slik tudi nisem dosti našla. Na netu prej pokažejo opremo sobe ali apartmaja kot plažo 🙂
Ja, ˝klifast˝ pa vem, kaj pomeni, se parkrat na mesec sprehajam po našem klifu med Izolo in Strunjanom 🙂

LP!

Nina

Sicilija je super za ljubitelje antične zgodovine 🙂 .. midva sva bila pred .. uh .. leti dol skoraj 2 meseca … s svojim avtom .. uživala ful … dala čez res ves otok in vse templje 🙂 … sva kampirala avgust/september/oktober … septembra je bilo dol že bol pusto in v mnogih kempih sva bila sama.

meni se je vsak del Sicilije dopadel .. po svoje .. notranjost je čudovita plaže so različne … peščene so okrog mesta Agrigento .. ne spomnim pa se kako je bilo tam s kopanjem … midva sva bol okrog hodila in se manj kopala 🙂

odvisno kaj vaju zanima in kaj bi rada videla …

B.

Koliko denarja pa porabiš recimo samo za 1 teden bivanja tam približno v septemrbru?

Sicilija je kar velik otok, in je par dni za njega premalo. Na Sicilijo sem prišel z vlakom, lokalne poti pa sem opravljal z avtobusi (ne priporočam-izven sezone so avtobusi zelo netočni, ali pa sploh ne peljejo prve ali zadnje fure!; pol ti pa ostane samo taxi 🙂 Zelo priporočam vzhodni del Sicilije, predvsem:

Sirakuza (super mestece-tuki so snemal Maleno, da se dobit poceni prenočišča, kamp je nekaj kilometrov oddaljen, malo južneje od Sirakuze pa lahko opazuješ flaminge)

Taormina (lepo mestece v strmih skalah, prelep razgled na peščene obale in Etno-od tu jo lahko tudi obiščeš, kampiranje in apartmaji so cenejši pod Taormino, mestece Letoyanni, super pica :))

Zelo pa predlagam tudi obisk Eolskih otokov. Sem bil na otoku Vulcano. Super plaža s črnim peskom, treba obiskat. Na otoku je še delujoč vulkan iza katerega se kadi (nevarno!! :)) in zelo smrdljiva blatna kopel (smrdi skoraj cel otok, po uporabi tega blata lahko vržeš kopalke stran). Prenočišča so dokaj draga, bolj primerno za enodnevni izet. Tudi hidrogliser na otok je dokaj drag, ampak se ne morem spomniti kake so kaj cene, zato raje ne bom nič napisal. Lep razgled na Stromboli (ponoči se lahko vidi ognjenik, če je le dovolj aktiven)

Je pa na Siciliji še nekaj zanimivih krajev:
Agrigento na jugu, v bližini je dolina templjev
Cefalu – prijetno mestece, vedno bolj turistično in lepe, romantične plaže
Palermo – pravi nered Sicilije, grozen promet, za glavnimi ulicami velika revščina, veliko tržnic, različne kulture (predvsem opazno na zgradbah, ki so velikokrat zgrajene v različnih slogih-na eni zgradbi)
Monreale – kraj nad Palermom s prelepo katedralo, za katero je značilno, da je v notranjosti obdelana z mozaiki, prelep razgled na Palermo. Dostop z avtobusom iz Palerma, poceni, linija vozi na cca 30 minut

Priporočam da se v posameznih krajih ustaviš v turističnih agencijah, kjer te ‘oborožijo’ z zemljevidi, voznimi redi vlakov/avtobusov in drugimi informacijami. Ponavadi govorijo angleško, drugače pa je italijanščina skoraj obvezna za sporazumevanje z domačini. Sam sem imel nekaj težav, ker nobeden od naju ni govoril italijansko, razen nekaj besed. Ljudje so izredno prijazni, nikjer nisva imela problemov. Kar se kriminala tiče ni neke bojazni. Po Palermu je dosti policije. Vse kar sva videla je bil neuspel poskus ropa. Govoril pa sem z nekaterimi, ki so jim vlomili v avto…

Promet je npr. v Palrmu grozen… Pešcev nihče ne upošteva, včasih tudi rdečih luči ne. V križišču se na dvopasovni cesti postavijo vštric štiri vozila in podobno. Priporočljiva uporaba trobil in podobnega…

Upam da mi bo ratal še kdaj odpotovat na Sicilijo. Se splača, pa še zelo velika je… Nekateri zelo hvalijo tudi notranjost, ki pa mi je ni uspelo videti. Mogoče kdaj drugič…

Samo par popravkov. Stromboli je trenutno še preveč aktiven, tako da se ga da obiskati, vendar se ne da priti na vrh, tako kot včasih, in opazovati izbruh iz razdalje 100 do 200 m. Nazalost 🙁

POGLEJTE SI ŠE MALO CENE NA SPLETNI STRANI VOLAREWEB LETI IZ BENETK V CAGLIARI,PALERMO.CATANIA IN CENE SO CCA 120 EUR V JULIJU.
CIAO

Lep pozdrav!

Mi lahkoeden razloži, kako se kej kampira inpotuje z avtom na Siciliji. V bistvu me zanima, kako je z avtom. Ali ga lahko daš v kamp na varno ali ga je potrebno puščati na ulicah, kjer pravijo da ni glih najbolj varno. Kaj pa cene kampa?

Hvala lepa za odgovor!

martin

Mi smo imeli avto v campu parkiran zraven šotora.
Plačali pa smo enako ceno kot na Rabu leto prej (štiri osebe + velik šotor + avto + elektrika) – nekaj čez 20 EUR/dan – če se ne motim.

sicilija je … ne glede na vse asociacije :))) absolutno VARNA! … z avtom je simpl .. ker so ceste ok … mogoče edino v Palermu kaos … recimo v Palermu sva dala midva avto na neko parkirišče .. kjer sva ključe morala pustit tam .. da so avtomobile prestavljani … bili so pač kot domine en zraven drugega in če je zadnji v koloni želel ven .. so fantje ostale avtomobile marali prestavljat .. itd … skratka .. bila sva ful skeptična .. ampak avto naju je čakal tam 🙂

v nek muzej sva šla pa sva pozabila okna odprta – stekla do konca dol … po dveh urah je bilo še vse tako kot sva pustila … (ja sej vem .. pač začetniške napakle :))) .. ampak želim povedat da je zalo varno dol … tudi čez Corleone sva se peljala :))) sva pač morala ker firbec ni dal miru .. tako miroljubne in prijetne vasice pa še ne .. res .. prava Sicilija 🙂

skratka … zelo lepo se pelje in varno je.

v kempih večino lahko imaš avto zraven … mislim da je edino pod Taormino en kemp .. kjer moraš pustiti avto na posebnem parkirišču (znotraj kempa) .. ker je kemp pač na takem terenu da z avtom tja ne moreš.
Cene za kempe pa se ne spomnim več .. je že ful dolg kar sva bila tam 🙂 … pa mislim da ni ravno drago…za toplo vodo pa rabiš neke žetone .. ki jih dobiš v recepciji .. ne vem če je še tako 🙂

B.

Se strinjam z Barbaro, sicilija definitivno varna, glede velikih kraj, seveda se lahko zgodi karkoli, ampak vseeno bolje kot ostali deli Italije

Tudi meni se je zdela varna. Se pa povsod lahko kaj zgodi (vlo v avto, kraja torbice,…), ampak proti temu ne moreš nič.
Glede Sicilije ima dosti ljudi nekakšne predsodke… Filmi pač.

Pozna morda kdo kakšne lepe apartmajčke, bungalovčke ali kaj podobnega razen hotelov in kampov na Siciliji? Se bolj splača jet preko agencije, da ti ni rihtajo namestitev ali da greš direkt tja in se tam zmeniš (znajo tam angleško?)? S prijateljico bi radi šli tja in nazaj z letalom, tam pa bi si izposodili avto in si kakšen teden ogledovali Sicilijo z enodnevnimi izleti – kakšna je nejcenejša varianta (razen kampov) za tam?

Letos ima agencija TAO direktni čarter na Sicilijo, na Catanio.

Res je,da še na Siciliji nisem bila, ampak čisto zares, pa smo se pri zemljepisu (v OŠ) učili, oz. zvedeli, da mafija pazi na lopove, tako da je v bistvu zelo varna za turiste prav zaradi mafije :)). Naša tršica je bila tudi jezna na filme :)).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close