Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sezona jagod prihaja…

sezona jagod prihaja…

…mmmm, mi smo si jih že privoščili, čeprav to še zdaleč niso tiste prave, domače, polnega okusa in sladke…

Ste kdaj namesto slivovih cmokov kdaj naredile jagodne? Naredim jih na enak način, le da v jagodo vtisnem kocko sladkorja, preden jih ovijem s testom.

Zelo radi imamo tudi malinove in borovničeve cmoke. Napol odmrznjene maline ali borovnice nalomim na koščke v velikosti slive, dodam kocko sladkorja in pripravim kot vse ostale.

Kadar pa rabim eno res hitro in dobro sladico, pa enostavno spečem razvaljano listnato testo (kot za kremne rezine), ki ga pred pečenjem na pomaščenem pekaču prešpikam z vilicami, da se ne napihne.
Na pečeno in ohlajeno testo nadevam prerezane jagode, sladkam in razrežem. Ko serviram na krožnike, lahko dodam še stepeno sladko smetano in listič citronaste melise.
Poleti, ko je sezona marelic, rabarbare, sliv, pa dam tovrstno sadje kar na surovo testo in vse skupaj spečem, Posladkam in serviram. Je zelo okusno in res zelo zelo hitro pripravljeno!

Imate še ve kak recept za jagode?

Hej!

Dober biskvit navlazim z mesanico pretlacenih jagod, sladkorja, malo limoninega soka ( lahko pomarancnega in z okus se kaksen dober liker).
Pokrijem z rezinami jagod in vmes malo nasekljane citronske melise.
Kdor ima rad zelatino, se to cez.
Jaz premazem z domacim kutinim zelejem. Dobro ohladim. Postrezem s kepico limoninega sladoleda ali smetano.

Tudi granita je osvezujoca, ki jo lahko naredm, cetudi nimamo strojcka za sladoled.

Rabim sladkorni sirup: 1l vode, 1kg sladkorja kuham 5 minut. Ohladim.
Kar ne porabim, zamrznem za naslednjic.

500 g jagod ( ali breskve, nektarine, marelice) dam v posodo, da se malo na plosci zmehca in spusti odvecno vodo. Ohladim in prepasiram skozi gosto sito.
Temu primesam 3 do 4 zlice vode in 300 ml sirupa.
Alternativno:
Zmiksam tudi nakaj citronske melise, ki jo tudi vmesam in malo limoninega soka.
Masa gre v zmrzovalnik. Postrezem z listicem citronske melise.

Lep pozdrav in goro jagod Babi

babi,
zamina me citronska melisa. mi imamo na vrtu eno, samo ne vem, če je citronska. ko jo pomečkam med prsti ima prekrasen vonj, ki je podoben limoni, ali je to to? kako na drobno in kakšno količino jo nasekljaš (na biskvit iz koliko jajc?) Kje še lahko uporabiš citronsko meliso?
hvala in lep dan, kata.

Kata; verjetno bo to. Malce pokusi kar surovo in ce ti je vsec, uporabi. Imam tudi limonino travo, ki je po okusu podobna. Listi so pa podolgovatejsi
in nekoliko svetlejsi.

Biskvit iz 4 jajck. Dva, tri listice na tanko nasekljam ali se raje s skarjami narezem in malo potresem. To ni peceno v pekacu od pecice – pac pa v manjsem. Zelo se ujema z okusom jagod in limone.

Poleti kuham tudi caj iz teh listov, dodam sladkor ali um. sladilo, med, limonin sok in ohladim. Postrezem v mrrrzlem kozarcu s kocko leda in rezino sveze limone. Lahko je caj tudi v kombinaciji s kasknim drugim cajem.

K limoninemu sladoledu zelo prija. Ko ga delam sama, zmesam listice kar vmes.

Lep pozdrav

Mimogrede, v Lisi (Čarovnija okusa) je nekaj krasnih receptov z jagodami. Od rezin, tort, jagodnega “tiramisuja” krem oz. pen … sem jo kar morala kupit 😉

Aaaah, jagode!!!

Obožujem jih.
In danes sem naredila različico jabolčne crostatte – jagodno crostatto!!!

bila je naravnost odlična! Recept za jabolčno crosttato je že nekje, iskalnik mi trenutno ne dela, v receptu sem tako jabolka zamenjala z jagodami…

Božansko!

lp
Nika

Spečem testo za pito v taki posodi, da imam nato zgoraj “luknjo” oz. prostor, kamor narežem jagode in jih prelijem s segreto jagodno marmelado.

Tudi pri nas jih imamo zelo radi. Sem opazila na tržnici, da so cene kar padle in mi je na misel prišla dobra jagodna marmelada.
Ne vem, ali sem prezgodnja in če bi bila marmelada iz uvoženih tako aromatična kot iz domačih, vendar ponavadi vedno zamudim najugodnejšo ceno domačih (600 sit/kg se mi zdi pa preveč za marmelado).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close