Najdi forum

sezam

Pozdravljene!

Brala sem, da sezam vsebuje veliko kalcija in bi predvsem ženske morale skrbeti, da bi ga pogosto uživale. Tukaj pa nastopi problem, saj ne vem, kje vse se ga lahko uporablja. Dodajam ga kruhu, ki ga pečem sama, vendar kruha zelo malo pojem. Vem, da se lahko uporablja pri cvrtju namesto drobtin, toda ker ne jemo ocvrtih jedi, tudi ta varianta odpade.

Hvaležna bom za vsak nasvet v zvezi z uporabo sezama. In še nekaj – ali se lahko uživa tudi “surov”?

Hvala in lep dan še naprej!

Malo ga popeci v posodi brez mascobe in bos v okusu uzivala.
Dodas ga lahko na solate, v jogurt, v skuto, razna peciva obogatis z njimi.
Lp Babi

lahko ga tudi daš na listnato testo – ‘slano pecivo’.
lp

Pri meni je sezam obvezna sestavina zelenih solat. Poleg olja, kisa in soli, včasih tudi vegete, dodam tudi za žlico ali dve sezama. Po mojem popestri okus.
Lep pozdrav
Jav

Jaz ga dam na tofu. Tofu narežem na večje kose in popečem na olivnem olju. Dodam sezam in po želji sojino omako, curry… Lahko najprej popečeš rezine zelene paprike.

Ce jes za zajtrk müslije ali kosmice si lahko das sezam zraven v jogurt ali mleko.

Glede uporabe so ti že svetovale ostale, jaz bi dodala le to: če želiš uživati sezam zaradi kalcija, mora le ta biti neoluščen. Dve žlici neoluščenega kalcija vsebujeta malo več kot 200 mg kalcija, enaka količina oluščenega pa samo 20 mg.

LP

Hvala vsem za odgovore!

Če pečeš kdaj pitulice, jih po vrhu (na smetano z jačko) potrosi s sezamom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close