Semolina (Primorke – pomoč prosim)
Drage Babi in ostale z obale oz bližine Italiji,
sva se ravno vrnila s smučanja v Italiji in jaz vedno to zaključim z nabavo špecarije, raznih zadev, ki jih pri nas ni 😉 in sem med drugim vzela vrečko v naslovu omenjenega – Semolina. Piše samo, da je za mineštrone in njoke, nič pa kako se točno uporablja. Zato vas prosim za kak bolj konkreten nasvet 😉
Hvala in dober tek
Neži z lonci
Hej, deklica z loncem:)))
V soboto pred prazniki sva s sestro naredili testo za v peci peceno sunko.Testo sva delali po receptu za pogaco ali focaccio. Sestra kupuje v Trstu semolino, ki je nekako med naso ostro moko in zdrobom. Semolina pomeni zdrob. Njena semolina je rahlo rumenkasta, podobna barvi kuskusa
( ki je v bistvu tudi nek zdrob). Italijani jo veliko uporabljajo za njoke in tudi kot dodatek mehki moki za razna peciva. Na ovitku pise: Semolina di grano durum ( zdrob psenice durum – je posebna)
Zdaj pa ne vem, ali je tvoja semolina navaden zdrob ali ta vrsta ostre moke.
Mogoce ti bo tale recept za pogaco vsec. Zelo preprosto:
1/4 kg bele moke
1/4 kg semoline
2 dl vode
1 dl belega vina
2 zlici ol. olja
4 dag kvasa, sol
Umesis testo ( je malce mehkejse kot za kruh, bolj kot za pico); dobro pregneti in obdelaj. Kepo pusti vzhajati, pregnetes se enkrat in das v nizjo okroglo posodo( za pogace) na naoljeno dno. Pustis se enkrat vzhajati, malo s prsti narahlo vtisnes vdolbinice, poskropis z olivnim oljem ( rahlo) in v pec pri 220 stopinjah. Ko po vrhu zarumeni, znizas na 180 in speces.
Lahko das notri kaksno zelisce, olivo….pac po okusu.
Ko delam njoke s semolino, dam namesto krompirja skuto.
Skuta, jajce, malo masla, parmezan ( lahko tudi spinaca), semolina in malo pocivat, potem oblikujem knedelcke. Lahko pa tudi s krompirjem, ce te bolj poznas.
Mogoce sem kaj pomagala. Za skutine zdrobove knedelcke sem lani vpisala veliko receptov.
Lep pozdrav Babi
FANTAZIJA BABI .. HVALAAAAAAAAAAAAAAAA!! Točno, kar sem želela dobiti 😉 res si zlata! Bom verjetno njoke probala, čeprav tudi recept za focaccio ni slab, sva jih jedla v Italiji (čebulna, s pršutom, z rožmarinom, samo slana z olivami) … se že veselim (in seveda sem neumno kupila samo eno vrečkico ;-)) bom že najdla priložnost pa šla še iskat, če uspejo zadeve!
Hvala in en lep sončen (naši vremenarji so spet sfalili!!!) pozdrav v KP (včeraj ste imeli meglo, sva bila tam)
Neži
GNOCCHI DI SEMOLINO ALLA ROMANA:
za 4 osebe:
1 l mleka
80 gr masla
250 gr semolina
2 zlici parmezan
2-3 rumanjake
sol
Mleko, maslo in sol zavremo, noter pocasi natresemo semolino. Na zmernem ognju mesamo za 15-20 minut, nato odstranimo od ognja in primesamo rumenjake in parmezan. Vse skupaj zvrnemo v bolj ploscato posodo (naj bo za prst visoko) in ko se ohladi, izoblikujemo s pomocjo kozarca take njoke okrogle in ploscate. Nanje posujemo parmezan in namazemo z maslom, nato jih postavimo v pecico za priblizno 1/2 ure, da se parmezan stopi in da porumenijo.
Ponudimo jih zraven mesu, lahko pa jim dodamo se kaksno mezgo (jaz jim dam paradiznikovo, ali pa mesni ragù) in ponudimo kot samostojno jed.
Forum je zaprt za komentiranje.