Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Semla – svedsko pustno pecivo

Semla – svedsko pustno pecivo

Zivjo!

Ce bi katera zelela poskusit nekaj novega, vam tukaj posiljam recept za svedsko pustno pecivo – semle. Beseda “semla” pride iz nemske “Semmel”, pomeni pa tukaj cisto nekaj drugega, kot nasa zemlja, namrec samo tako pecivo, kot je v tem receptu. Tradicionalno se semle zacne jest 1 teden pred pustnim torkom in se nadaljuje samo do pustnega torka, vendar pa so to zdaj ze skomercializirali in jih zacnejo prodajat ze takoj po novem letu. Nic hudega, ker so dobre in se prav prilezejo. 🙂 Pusta oz. maskarade sicer ne poznajo (kot ga ne poznajo v nobenih protestantskih drzavah), se jim pa v torek kljub temu zacne post ali “fast” kot temu recejo, ki je bil vcasih enak katoliskemu postu, se pravi do velike noci.

No, tako, toliko o obicaju, tu pa je zdaj recept

Semle (ca. 20 kosov)

Testo:
50g kvasa
75g masla
2 dcl mleka
1.5 dcl sladke smetane
1 jajce
1 dcl sladkorja
1/2 zlicke soli
2 zlicki mletega kardamoma
ca. 9 dcl bele moke

Fila:
300g marcipana
5 dcl stepene sladke smetane

sladkor v prahu za posipanje

Maslo stopimo v mleku do temperature koze (37C) in v tem raztopimo kvas. V mesanico dodamo smetano, jajce, sladkor, sol, kardamom. Zmesamo, pocasi dodajamo moko in zamesimo gladko testo. Pokrijemo s krpo in pustimo 40 min, da vzhaja. Nato iz testa oblikujemo 20 okroglih kruhkov in jih nalozimo na pekac, pokrit s peki papirjem. Pokrijemo s krpo in pustimo spet vzhajati nadaljnih 30 min. Pecemo 6-8 min na 225C, pustimo ohladiti. Ko so hladni, vsakemu kruhku odrezemo pokrovcek, ter ga malo izdolbemo, priblizno do 1/3 globine. Izdolbeno maso zmesamo z naribanim marcipanom ter s tem napolnimo vdolbine v kruhkih. Cez vsako filo naspricamo stepeno smetano, pokrijemo s pokrovckom in posipamo s sladkorjem v prahu.

Potem pa samo dober tek! 🙂

Za konec se slikice, da si boste bolje predstavljale:

Izgledajo prav slastno. Posebej so mi vsec, ker niso ocvrte. Mislim da jih bom v kratkem poskusila narediti.

aaaaaa, kako dobro 🙂
Tole pa mi kar diši z ekrana
T.

Hej,ursa! S tem bom prav gotovo presenetila svoje in se kaksno pustno
maskaro-otroke,ki radi pozvonijo.
Zakaj? 1. marcipan;2. peceno

V Angliji ne poznajo pustnih obicajev v tem casu. Otroci se pri igri radi oblecejo katerikoli dan v razne junake;in za noc carovnic tudi.
Zgleda,da pust ni preplaval Rokavskega preliva. Hvala za recept,lp Babi

Uuuuuaaaa! Urša, tole izgleda pa res krasno! Škoda da bomo čez pust daleč od doma, sicer bi naredila tole 🙁 No ja, bom pa takrat ko pridemo nazaj. Sladko vedno paše, kajne ?! :)))

LP, zala

Tudi pri nas ne poznajo Pust-a, ravno tako pa prodajajo nekaj malega kostumov pred nočjo čarovnic in se radi namaskirajo za kakšne rojstnodnevne zabave.
Krofi bodo pri nas doma vseeno :o)

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ursa, hvala. To bom presentla mamo, ki obožuje marcipan, pa še ocvrte hrana ne sem jesti. Super in hvala še enkrat.

lp Majuška

Ursa,
tudi meni so se ob receptu cedile sline, zato razmišljam, da ga bom že zelo kmalu preizkusila. Vendar, ko sem v glavi skušala dobroto speči, se mi je zastavilo nekaj vprašanj. Prvič: kje najti kardamom? Že večkrat sem ga iskala na policah trgovin, pa ga nisem uspela najti. Drugič: Ne predstavljam si dobro, kako bi izdolbeno sredico sveže pečenega krofka zmešala z marcipanom. Ali jo natrgaš na zelo majhne koščke in potem zmešaš z naribanim marcipanom?
Predstavljam si, da je nadev verjetno bolj puhast in ne kompakten.
Hvala za dodatno pojasnilo.

Lep dan!
Mako

Zivjo,
kardamom dobis sigurno pri zeliscaricah na ljubljanski trznici (preverjeno), pa najbrz tudi v kaksni drugi zeliscni trgovini, ki je dobro zalozena.
lp
liza

Punce, me veseli, da vam je zadeva vsec. :))))

Babi, na Svedskem so maskarado za noc carovnic uvozili iz Anglije in Amerike, pa se ni prav prijela. Se pa na veliki cetrtek in petek pred Veliko nocjo majhne puncke po tradiciji oblecejo v carovnice. Takrat se namrec menda severnjaske carovnice zbirajo na otocku Blåkula, kot nase na Slivnici. 🙂 Te mini carovnice potem hodijo naokoli kot nase maskare in nabirajo sladkarije. Ampak samo puncke, fantki ne. Hecno, a ne?

Mako, nadev naredis tako, da marcipan naribas na ribezen, izdolbeno sredico pa malo natrgas, spestas (saj ni trda, je pac kot kruhova sredica). Nadev pride zelo kompakten, ko vse skupaj “obdelas”, kot sam marcipan. Cez pa potem rahla smetana, mmmmm 🙂
Glede kardamoma, o tem je bilo, mislim, tu na forumu ze veliko debate, kje se ga da dobit. Mislim, da so nekatere ga uspele dobit celega in so ga potem zmlele, druge so ga zamenjale z drugimi zacimbami (Babi je enkrat predlagala piment, ce se ne motim), tretje so ga narocile preko interneta (evo, to stran z eksoticnimi zacimbami sem si celo “zacahnila”, ker se mi je zdela zanimiva, ). Je pa potem, kot je rekla Liza, se varianta zeliscaric na ljubljanski ali kaksni drugi trznici. Ali pa izlet v Avstrijo oz. Italijo, kjer se to zagotovo dobi.

Sem pa sicer res zelo vesela, da so vam semle vsec. Porocajte, ko jih boste spekle. :)))

Hej,ursa!

Vceraj je v Polnocnem klubu bila, med drugimi, gost oddaje Svedinja,ki zivi v Slveniji ze veliko let.S seboj je prinesla tisto tipicno svedsko cimetovo bozicno pecivo.Govori lepo slovensko in je v Sloveniji zelo srecna;zivi na dezeli.
Soseska ji seveda pravi,da ne dela,ker ne hodi v sluzbo in nima krav.
Rekla je,da na Svedskem ne bi prislo nikomur na misel,da ne dela,saj ima vendar doma veliko dela z gospodinjstvom.Torej vidis,kako je vodenje gospodinjstva nepomembno delo:))) Lp Babi

Tele Semle so res slastne. Sem jih spekla in napolnila s svezim domacim marcipanom. Vseh nisem okrasila s smetano,ker sem jih nekaj spravila v zamrzovalnik za v torek. Nekaj sem jih tudi oblila s stopljeno cokolado z dodatkom likerja.

V maso za polnjenje je moz dodal kapljico “Amaretto di Sarono”( nic osladen liker);zelo se ujema z marcipanom. Ti Ursini svedski recepti so pisani prv meni na kozo;marcipan,cimet,kardamom…znajo!! Lp Babi

Kardamom se dobi v Maxiju – v zrnju in se ga potem zdrobi. Je zelo močen. Ni mi dalo miru in moram probat:))))

Firma je Evergreen Bostanj. Proizvode od njih sem videla tudi na pokriti trznici v BTC-ju – v prodajalni z zdravo prehrano…

Samo toliko….

Recept pa res zgleda slastno…..

Bomo videli, testo ze shaja….

Tanja

Res so odlicne (in nasitne). Sama sem zmanjsala recept (na 1/3) pa je se vedno prislo 8 konkretnih krofkov. Namesto marcipana sem uporabila kar zmes mletih olupljenih mandljev in sladkorja (1:1), ki sem jo zmesala z izdolbenim kruhom (v mlincku za kavo se je dal krasno zmleti) in malo mleka, tako da je nastala pasta.

A ne, da so semle dobre, Babi, Tanja in ostale, ki ste jih pekle? :))))

Moram pa povedat, da sem bila jaz od zacetka zelo zmedena, ko so me Svedi sprasevali, ce sem ze jedla semle. Jaz sem seveda privzela, da je semla isto kot nemski Semmel oz. nasa zemlja in sem potem vsem razlagala, da jasno, da sem jih ze jedla in da jih mi v Sloveniji jemo celo leto. Sploh mi ni bilo jasno, zakaj naj bi tukaj jedli zemlje samo za pusta, hehe. 🙂

Ja, se to, finski Svedi (na juznem finskem je skoraj 1/3 prebivalstva Svedov, zato je tam vse dvojezicno, se posebej okoli Helsinkov) recejo semla nasi zemlji. Tam se je torej ohranil nemski pomen, tukaj pa ne.

En zasnezen pozdrav iz Stockholma. Vam je pust najbrz prinesel pomlad, nam pa sneg: snezi ze od vceraj zvecer in imamo kaksnih 20-30cm novega snega. Lepo. :)))

uh ursa, tudi mi smo misllili da nam bo pust prinesel pomlad.. pa imamo (vsaj tu na gorenjskem) spet hudo zimo 🙂 no, meni je kar prav, bomo vsaj še dolgo lahko bordali(smučali:)

Urša, lahko si vesela lepega snega, bele zimske idile…
Tudi pri nas imamo danes, se mi zdi, da najhladnejši dan to zimo. Sicer je zunaj 17 stopinj, a veter tako brije, da vse žvižga okoli hiše, in peska imamo v zraku, da se komaj kaj vidi (kot megla, le da je peščena).
In tako vreme se vleče že od včeraj. En teden nazaj pa sem mislila, da se že bliža pomlad, saj smo imeli že 30 stopinj…
Peščeni pozdravček na sneženi sever!!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej! Se na obali ni prijetno(dez). Zasnezen Koper bi bil lepsi.
Semle so res dobre,naredila sem jih iz 25 dag moke in jih vec ni,podelila se s sestrino druzino.Drugic naredim iz 500g moke. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close