Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Selitev na dolenjsko

Selitev na dolenjsko

V kratkem se selimo iz gorenjske na dolenjsko in sicer v staro hišo vendar na tej parceli zidamo novo. In sem polna skrbi in dvomov, menjam službo, otrok vrtec poleg tega nikogar ne poznam razen par prijateljev od partnerja(partener je tudi gorenc). Kako ste vi doživljali selitev tako relativno daleč od vsega kar poznaš. Skrbi me da bom osamljena polna sem dvomov in skrbi da nikogar ne bom našla za družbo. Mogoče je pa to samo predselilni šok😀

Uf, osebno ne bi nikoli šla z lepe, hribovite, gorske, sveže gorenjske (pa živim v Ljubljani) na dolenjsko, kjer imajo kar omejeno razmišljanje (vsaj moje izkušnje so bile take).

Vseeno pa velja, da si vsak naredi po svoje in ustvari svoj občutek, tako da si naredite lepo in vam bo lepo 🙂

Jaz sem z dolenjske, pa mi je zelo lepo tu, sem bil že po celi Sloveniji, ampak nimam želje, da bi sel drugam. Je tudi tu kar gričevnato in je veliko super poti, naravnih znamenitosti…Avtorica, kam točno se pa seliš? Lahko bi ti namreč pomagal okoli kakšne stvari, če te zanima pohodništvo, kolesarjenje, kje je kakšna trgovina, dogodki in podobno 🙂

Jaz tudi nisem taprava Dolenjka, pa že nekaj let živim tu. Ne vem, meni se ni bilo težko navaditi in imam se prav fino. Itak si narediš krog znancev, kolegov, ki ti pašejo.
Če ti lepo pristopiš do njih, daš za kakšen liter cvička, ne bo težav 🙂 Meni na splošno so Dolenjci fajn ljudje, odprti, dostopni, je pa res, da vedno in povsod najdeš osebke, ki gnojijo okoli sebe.
Je pa zelo odvisno, ali živiš v kakšnem večjem kraju, kjer je že veliko priseljencev (to je enako kot v vsakem drugem mestu po SLO), ali v kakšni tapravi dolenjski vasici.

Je razgibana, predvsem predel pod Gorjanci, domačini mu pravimo Podgurje. Imaš veliko sprehajalnih poti, tudi pohodnih poti na Trdinov vrh/ Gospodično (kjer je tudi izvir “večne mladosti” iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih), Mirno goro…

Zdravstvene storitve so nad slovenskim povprečjem, ki pa je žal porazno, zato čudežev ni za pričakovati, predvsem v Šmihelu in Bršljinu ter okolici Mirne Peči so tudi problemi z romi, ampak je nekoliko bolje, kot pretekla leta. Mestno središče Novega mesta je prenovljeno, sprehajalna pot ob reki Krki urejena, veliko je tudi odličnih restavracij (Boheja, Hiša Fink, Gostilna pri Vovku, pizzerija Totalka (kjer imajo “dolenjsko jed” pičiče)…). Gospodarstvo je dobro razvito z Adrijo, Krko, Revozom in ostalimi manjšimi podjetji (roletarstvo Medle, steklarstvo Šiška, Bobič…), tako da so zaposlitvene moznosti odlične. Infrastruktura se izboljšuje in zdajšnji župan, gospod Gregor Macedoni, dela prave poteze in stvari se premikajo na bolje. Vsak ima svoje mnenje, ampak je Dolenjska po mojem mnenju odlična za nov začetek in za mlade družine.

Je razgibana, predvsem predel pod Gorjanci, domačini mu pravimo Podgurje. Imaš veliko sprehajalnih poti, tudi pohodnih poti na Trdinov vrh/ Gospodično (kjer je tudi izvir “večne mladosti” iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih), Mirno goro…

Zdravstvene storitve so nad slovenskim povprečjem, ki pa je žal porazno, zato čudežev ni za pričakovati, predvsem v Šmihelu in Bršljinu ter okolici Mirne Peči so tudi problemi z romi, ampak je nekoliko bolje, kot pretekla leta. Mestno središče Novega mesta je prenovljeno, sprehajalna pot ob reki Krki urejena, veliko je tudi odličnih restavracij (Boheja, Hiša Fink, Gostilna pri Vovku, pizzerija Totalka (kjer imajo “dolenjsko jed” pičiče)…). Gospodarstvo je dobro razvito z Adrijo, Krko, Revozom in ostalimi manjšimi podjetji (roletarstvo Medle, steklarstvo Šiška, Bobič…), tako da so zaposlitvene moznosti odlične. Infrastruktura se izboljšuje in zdajšnji župan, gospod Gregor Macedoni, dela prave poteze in stvari se premikajo na bolje. Vsak ima svoje mnenje, ampak je Dolenjska po mojem mnenju odlična za nov začetek in za mlade družine.
[/quote]

Pozabil sem omeniti še bližino toplic (Šmarjeških, Dolenjških, term Čatež ter naravnega termalnega vrelca, kjer se lahko okopate v lastni režiji- Klevevž (pri Mirni Peči)). Odlična je avtocestna povezava z Ljubljano in Zagrebom (okoli 45min vožnje), poleti se lahko ohladite v reki Krki, v Kolpi…zelo cenjena je tudi novomeška gimnazija, vse več veljave pa dobivajo tudi novomeške fakultete.

Pozabil sem omeniti še bližino toplic (Šmarjeških, Dolenjških, term Čatež ter naravnega termalnega vrelca, kjer se lahko okopate v lastni režiji- Klevevž (pri Mirni Peči)). Odlična je avtocestna povezava z Ljubljano in Zagrebom (okoli 45min vožnje), poleti se lahko ohladite v reki Krki, v Kolpi…zelo cenjena je tudi novomeška gimnazija, vse več veljave pa dobivajo tudi novomeške fakultete.
[/quote]
Klevevž pri Mirni Peči?
Ali pri Šmarjeti? Ta ni omembe vreden, izvir sredi gozda, povsem neurejeno, malce večje korito za dva konja, ob trumi ljudi.
Kje pa se lahko ohlado v Krki?
Glede tega Dolenjska res nima kaj ponuditi, razen term.
Vse kaj drugega so peš in kolesarske poti, mesto kozolcev, neverjetni razgledi z dolenjskih gričev, mehka in nebeško zelena pokrajina, s posebnim zrakom, ki te navda z milino in tradicionalno pesmijo, ter ljubeznijo do lepote naše zemlje.

Klevevž pri Mirni Peči?
Ali pri Šmarjeti? Ta ni omembe vreden, izvir sredi gozda, povsem neurejeno, malce večje korito za dva konja, ob trumi ljudi.
Vse kaj drugega so peš in kolesarske poti, mesto kozolcev, neverjetni razgledi z dolenjskih gričev, mehka in nebeško zelena pokrajina, s posebnim zrakom, ki te navda z milino in tradicionalno pesmijo, ter ljubeznijo do lepote naše zemlje.
[/quote]

Klevevž je nekaj posebnega, ker je eden redkih naravnih termalnih vrelcev, povsod drugje so zgrajene foplice in je vse skomercializirano, ja za masovni turizem ni, če gredo kot mlada družinica, se bodo pa fino zabavali.

Sem jaz že dolgo na olenjskem, pa nisem nič opazil tega posebnega zraka, to je prej prednost Gorenjske, so pa res odlični razgledi s sedmerih novomeških gričev, je ogromno sprehajalnih poti, širi se kolesarsko omrežje…

Klevevž pri Mirni Peči?
[/quote]

Pri Straži je primerno mesto za kopanje, v Rumanji vasi, dela se tudi na ureditvi kopališča pri Portovalu, trenutno najboljše mesto je pa pri Kostanjevici na Krki, zepelji se kdaj poleti mimo in boš pozitivno presenečen.

Veš kaj – kar pogumno. Sigurno imaš stisko, ker selitev na drug konec Slovenije ni enostavna stvar, dajejo te pa povsem običajne skrbi ob takem dogodku. Ne pusti si preveč premišljevati o tem. Zaposli se in se vrzi v vodo. Boš videla, da bo vse ok.
Meni osebno je Dolenjska zelo všeč. Veliko bolj kot Gorenjska.

Dolenjska je raj za kriminal, najbolje je biti v Ljubljani, saj imaš tako blizu gore, kakor tudi morje. Mesto je urejeno, pešču oz. vozaču prijazno in veliko je zaposlitvenih možnosti, za rekreacijo pa tudi prečudovita in urejena pot ob žici ter številni griči (Grmada, Šmarna gora, Rožnik, Šišenski hrib..)

Klevevž je nekaj posebnega, ker je eden redkih naravnih termalnih vrelcev, povsod drugje so zgrajene foplice in je vse skomercializirano, ja za masovni turizem ni, če gredo kot mlada družinica, se bodo pa fino zabavali.

Sem jaz že dolgo na olenjskem, pa nisem nič opazil tega posebnega zraka, to je prej prednost Gorenjske, so pa res odlični razgledi s sedmerih novomeških gričev, je ogromno sprehajalnih poti, širi se kolesarsko omrežje…
[/quote]

Na mojem hribu je tak zrak, kot približno tam, kjer se zdravi astma in ostale pljučne bolezni. Je pa res, da sije sonce, kjer je vse okrog črno in dež, zelo redko megla, tudi jeseni. Veter nosi s Kvarnera topel morski zrak, ravno nad nami se mešajo zračni tokovi.
Enkratno, pokrajina premila, mehka, razgled za vikat.

Klevevž ni pri Mirni Peči, čeprav bi bil dobrodošel tudi tam.
Ta izvir termalne vode je pri Šmarjeti.
Verjamem, da se je luštno namočiti, ko ni ljudi. V vročini pa hodijo drug čez drugega, na koruzi ni možno poležavati, v gozdu tudi ne, parkinga v bistvu ni.
Je pa škoda gradu, ker ni urejeno za turizem. Butični.
Tega pri nas ne znamo izkoristiti.

Pri Straži je primerno mesto za kopanje, v Rumanji vasi, dela se tudi na ureditvi kopališča pri Portovalu, trenutno najboljše mesto je pa pri Kostanjevici na Krki, zepelji se kdaj poleti mimo in boš pozitivno presenečen.
[/quote]

Ravno sem gledala Kostanjevico. Bom, obljubim, dam za pir ali ledeno kavo, če se srečamo. Lep pozdrav na Dolenjsko.

Na mojem hribu je tak zrak, kot približno tam, kjer se zdravi astma in ostale pljučne bolezni. Je pa res, da sije sonce, kjer je vse okrog črno in dež, zelo redko megla, tudi jeseni. Veter nosi s Kvarnera topel morski zrak, ravno nad nami se mešajo zračni tokovi.
Enkratno, pokrajina premila, mehka, razgled za vikat.

Klevevž ni pri Mirni Peči, čeprav bi bil dobrodošel tudi tam.
Ta izvir termalne vode je pri Šmarjeti.
Verjamem, da se je luštno namočiti, ko ni ljudi. V vročini pa hodijo drug čez drugega, na koruzi ni možno poležavati, v gozdu tudi ne, parkinga v bistvu ni.
Je pa škoda gradu, ker ni urejeno za turizem. Butični.
Tega pri nas ne znamo izkoristiti.
[/quote]

Glede Klevevža sem se res zmotil, hvala ker si me popravila. Sicer nisem s Kostanjevice, ampak sem bil že kar nekajkrat tam poleti in je res odlično mesto za oddih, ohladitev, tudi zelo lepo, nekaj posebnega, parkirna mesta so blizu in jih je dovolj.
Super je tudi pot ob potoku Klamfer od Novega mesta, do Trdinovega vrha, kjer se lahko uživa ob lepotah narave, si natoči vodo v treh izvirih ob poti in si ohladi noge oziroma obraz v potoku, kjer je izjemno čista voda.
Resnično ima neizmerno veliko lepot naša Dolenjska, čeprav sem “domačin”, še zmeraj uživam v njenem raziskovanju in zmeraj naletim na kakšno stvar, ki me pozitivno preseneti in pusti odprtih ust.

Ravno sem gledala Kostanjevico. Bom, obljubim, dam za pir ali ledeno kavo, če se srečamo. Lep pozdrav na Dolenjsko.
[/quote]

Še eno vprašanje se mi je porajalo. Vi ste se preselili na Dolenjsko ali že od rojstva živite na Dolenjskem?

Pir je pa tudi zmeraj dobrodošel, sploh v vročih poletnih dneh, ga ni čez hladen temen pir.

Dolenjska ima vse, najvec pa ciganov. Kjer je kaksna pizdria, so gotovo zraven , v glavni vlogi.

Še eno vprašanje se mi je porajalo. Vi ste se preselili na Dolenjsko ali že od rojstva živite na Dolenjskem?

Pir je pa tudi zmeraj dobrodošel, sploh v vročih poletnih dneh, ga ni čez hladen temen pir.
[/quote]

Preselili ne še čisto, delo. Je pa v načrtu, ja. Raje bi bili doli, raj na zemlji.
Ljubezen na prvi pogled, bi se reklo lahko temu, ki pa ne mine. Le raste.
Meni se zdi, kot, da se tam vedno vrnem v otroštvo, ne tam, koder sem doma, da me tam zopet objamejo materine roke. Kot izseljenca.

Glede Klevevža sem se res zmotil, hvala ker si me popravila. Sicer nisem s Kostanjevice, ampak sem bil že kar nekajkrat tam poleti in je res odlično mesto za oddih, ohladitev, tudi zelo lepo, nekaj posebnega, parkirna mesta so blizu in jih je dovolj.
Super je tudi pot ob potoku Klamfer od Novega mesta, do Trdinovega vrha, kjer se lahko uživa ob lepotah narave, si natoči vodo v treh izvirih ob poti in si ohladi noge oziroma obraz v potoku, kjer je izjemno čista voda.
Resnično ima neizmerno veliko lepot naša Dolenjska, čeprav sem “domačin”, še zmeraj uživam v njenem raziskovanju in zmeraj naletim na kakšno stvar, ki me pozitivno preseneti in pusti odprtih ust.
[/quote]

Lepo je slišati toliko lepega, sploh od domačina. Lepo bi se bilo tudi srečati. Nič ni bolj prijetno od prijetnih Dolenjcev.

Dolenjci so fajn. nasmejani odprti… priporocam Kostanjevico na Krki …prelepo 😉

Nikar se ne boj, Dolenjska je zelo lepa pokrajina, ljudje so zelo prijazni, sploh tisti na vasi, te bodo hitro sprejeli, hitro se boste spoprijateljili in povezali. Če te zanima kaj o Dolenjski, o Novem mestu,…mi samo sporoči, ti bom z veseljem pomagal.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close