še pudinga ne znam
Prosim za nasvete, ker imam težave (ne boste verjeli) s pudingom. Kupila sem tiste lepe modelčke, kamor se vlije puding in izgleda kot male tortice. No, ko obrnem modelček se puding razleze in ne stoji v obliki tortice. Kaj naj naredim? Bolj gosto? A obstaja kakšen poseben puding? Nimam pojma, pomagajte.
Hej, Mona Lisa,
po moje bi morala počakati, da se puding v modelčku strdi, saj je logično, da če je še tekoč, da ne more obdržati oblike. Torej, jaz bi dala modelček s pudingom vred za kakšno uro ali dve v hladilnik, preden pa bi v model vlila puding, pa bi model čisto na tanko premazala s stoplenim maslom ali margarino…..sicer konkretnih izkušenj s tem nimam, ampak enako se dela pri panna cotti..upam da ti bo uspelo, skoraj 100% bi moralo 😉
LPl, zala
Hej! Tudi jaz imam posodice za puding, se lepo obrne in nic razleze.
Mogoce naredis pretekoco maso ali pa se puding ni do konca strdil.
Skodelice oplaknem s hladno vodo in za uro v hladilnik- to je vse.
Jaz sicer naredim puding vedno tako( za otroke hranljivejse), da v maso razzvrkljam rumenjak, v skoraj kuhan puding rahlo umesam se sneg iz beljaka. Postane penasto in dobro.
Vcasih dam na dno skodelice se karamel in ko obrnem, je karamel na vrhu. Najraje pa imajo na dnu piskotek, cez, kos dusene hruske in cez vse puding. V tem primeru ne obracam. Lp Babi
Hvala za nasvete.
Modelčke sem splaknila z vodo, tako da so bili še mokri – da se ne sprime. Ko sem obrnila, je bil puding že hladen in trd (očitno ne dovolj). Je pa res, da nisem dala v hladilnik.
Naslednjič bom naredila z manj mleka, da bo gosteje in modelček namazala z maslom in v hladilnik. Če ne bo uspelo, se ne grem več.
Nekateri pudingi so bolj tekoči. Mislim da se mi je Galeta vedno razlezla. Najbolj sigurno je, da ne daš nikoli več kot pol litra mleka na eno vrečko, lahko pa tudi samo 4 dcl. Da nisi slučajno dala pol litra mleka zavreti, za razmešanje pudinga, pa si dolila v skodelico drugo mleko? Potem presežeš količino mleka in je vse bolj tekoče.
Jaz ga ne dajem v hladilnik, da se hladi ampak ga kar zunaj pustim. Samo najmanj dve ure mora počivati.
Aha pa še to. Ko si modelčke oplaknila z mrzlo vodo, pred vlivanjem pudinga še enkrat izlij morebitno vodo iz modelčkov. Včasih se je kar precej nabere v modelčkih.
Lp, Ela s
Staša, pol pa nekaj narobe delaš 😉 :)))). Ne vem, mogoče pa različne pudinge kupujeva – pri meni so po navodilih prav lepo pocasti pudingi :))).
Aja, se mi zdi, da sem te zadnjič pred Maximumom (?) videla – ampak te brez kitk in z drugačno barvo skoraj ne bi spoznala… Aja – sem se ravno mimo peljala, sicer bi te seveda pozdravila :))).
Lp, mishika
Pozdravljeni,
zanima me, v kakšne modelčke vlijete panna cotto, da jo potem lahko lepo oblikovano servirate na krožniku. Sama imam modelčke iz trde plastike (zdi se mi, da so namenjeni za puding), vendar iz njih ni mogoče lepo stresti pripravljeno, saj se panna cotta razpade oz. del ostane v samem modelčku.
Panna cotto delam po receptu, tako da mislim, da tu ni problem. Sedaj “rešujem” zadevo tako, da v modelčke položim plastično folijo in vanjo vlijem panna cotto, potem pa to na krožnik. Vendar mi to ni všeč, zato vas prosim, če imate kak drug predlog.
Hvala, lp
Doma smo se pogovarjali, da že dolgo nismo jedli pudinga in omenila sem, da sem na mojem najljubšem forumu zasledila, da nekateri dodajajo rumenjak in sneg beljakov. Sedaj pa sem zadolžena, da tudi sama pripravim takšen puding. Prosila bi vas za nekaj pojasnil:
– koliko jajc je potrebnih za 1 puding (1/2 litra mleka)
– kdaj je potrebno dodati rumenjak in kako dolgo ga je potrebno kuhati
– kdaj se doda sneg beljakov
– ali sneg ne postane tekoč, če ga dodaš vročemu pudingu.
Že vnaprej hvala.
Hej! Krivec za tvojo nalogo sem jaz.
To sem se naucila po navodilu z vrecke zelo dobrega pudinga Flana, ki ga ze leta ni vec na trziscu. Delam pa z vsakim pudingom, ki se ga kuha.Silno preprosto.
V tisto mleko, ki ga odvzames od celote,da razmesas pudingov prasek dodam razzvrkljan rumenjak ( Za pol pitra- 1 rumenjak).
Del zavretega mleka ob mesanju vlijem v skodelo z maso, da se lepo redci, nato pa v preostalo mleko in casovno kuham tocno po navodilih na vrecki.
Prej imam pripravljen ze trd sneg. Zajemajoc od spodaj navzgor rahlo umesam se sneg ( stran od ognja oziroma, ker imam rada jajce toplotno obdelano, na najnizji toploti ali ugasnjeni plosci). Ce se ti ne lepo razporedi,si lahko pomagas tudi z eno samo metlico ( kot bi stepala smetano) na najnizji hitrosti.
Ne boj se; sneg kaj hitro koagulira in nima casa raztopiti se.
Tako naredim za otroke ( seveda imajo radi tudi odrasli), da dobijo v zelodcke se kaj drugega razen skroba…:)) Ce pa das spodaj se kaksno sadje in malo navlazen piskotek , je pa ze vecerja.
Vcasih naredim v posameznih posodicah, vcasih pa v eni lepi vecji.
Upam, da bos zadovoljna. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.