se izplača?
Od znanca bi kupila sledeči pc, star je cc eno leto, nekatere komponente samo par mesecev:
P4e 3.0GHz HT s.478 + Zalman CNPS9500 Led
ASUS P4P800E-deluxe
PixelView GeForce 6800GT + Zalman VF900
1Gb KIT (2x512Mb) G.E.I.L. Ultra-X DDR550
WD 60Gb + WD 80Gb
Tagan TG530-U22 530W
Računalnik bi bil namenjen predvsem za igre. Cena 130.000
Se vam zdi ok?
To še ne vem, bom povprašala.
Mi pa firbec ni dal miru in sem poiskala točno te komponente (čisto vse so še v prodaji) po raznih web trgovinah in me je končna cena kar malo “ruknila”:
280.000 sit, v ceno ni všeto ohišje, upoštevala sem najnižjo ceno, ki sem jo uspela dobit za posamezno komponento…
Mogoče se pa vseeno splača?
Dela, dela matematika, brez skrbi :))
No, jaz imam na razpolago naveč 150k tolarjev, kar je daaaaleč od 250-280k. Vem, da bi za ta denar dobila hudo novo zverino, ampak mi to nič ne pomaga, nimam toliko.
Omenjen računalnik bi torej dobila za 130k, s tri mesece staro grafično, ki trenutno stane ok. 100k.
Pa se ti odloči :)))
Še malo o ceni. Glede tistih 280.000 SIT, je res malo pretirano. Verjetno nisi pogledala če so iste komponente… Ker za okoli 200.000 SIT dobiš že kar boljšo mašino:
Osnovna plošča Gigabyte GA-8I945P-G-RH
Procesor Intel Pentium D 930 3000/800 MHz
RAM DDR2 1024MB 533MHz
Disk WD 160GB WD1600JS
Grafična kartica Gigabyte PCI-E GeForce 7900GT 256MB
DVD+-RW
Disketna enota 3,5″
+ ohišje
Tako bom rekel glede tvoje mašine. Vse je super, samo podnožje CPU-ja je malce staro in plata podpira samo AGP podnožje za grafo. Tako da če boš hotela mašino čez nekaj časa nadgrajevati jo pač ne boš morala, ker novih/rabljenih delov za tvojo plato skorajda ni več. Lahko tudi, da se ti bo recimo grafična/CPU pokvaril in novega ne boš morala več kupiti, ker jih ni. Potem boš morala pač zamenjati plato, cpu in še grafo in spet bojo stroški. Zato prej premisli kaj boš kupila… Ali pa če boš ceno še nekoliko bolj znižala…
Ali pa si omisli kakšen AMD sistem (nižja cena…), npr.:
Osnovna plošča Gigabyte GA-M55PLUS-S3G (AM2…)
Procesor AMD Athlon 64 3500+ box (AM2)
RAM DDR2 1024MB 533MHz
Disk WD 160GB WD1600JS
Grafična kartica Gigabyte PCI-E GeForce 7600GT 256MB
DVD+-RW
Disketna enota 3,5″
+ ohišje
za okoli 150.000 SIT
Upam da imaš čas za razmislek…
Lp, Max
Max, hvala, to je bilo zelo izčrpno. Mislim, da so tvoji argumenti dovolj dobri in bom raje kupila novo mašino. Priznam, da me je močno zamikal nakup starega računalnika, ampak vse bolj ugotavljam, da se res ne izplača…
Me pa še nekaj zanima. Kdaj se najbolj splača nakup računalnika? Bi bilo bolje, da počakam do septembra? Vem da je takrat povsod frčijo prospekti z raznimi popusti… :)) Samo ne vem, če ni to bolj izkoriščanje nevednih kupcev ali so cene dejansko nižje…
Glede novih mašin ni kakšnega cenejšega obdobja (kot recimo pri avtih in motorjih… = zima…). OK, mogoče razne akcije, pa še to moraš biti previdna, kaj je v akciji (zaželjen bolj podroben pregled komponent).
Pa še to. Današnja računalniška tehnologija se toliko hitro spreminja, izboljšuje, prihajajo novi modeli…, da če res nisi 99% na tekočem glede vsega, pa tudi če že veš kaj se okoli dogaja, ne moreš vedeti kdaj je pravi trenutek za nakup nove mašine. Zato ker nas proizvajalci zasipajo z “vsakodnevnimi” novostmi, mi pa naj iščemo pravi trenutek… Skoraj da nemogoče. Mogoče se sliši malce komplicirano, ali pač…
Če že imaš nakup v končni fazi, potem se nimaš kaj bati da bi kaj izgubila, tako da pojdi v najbližjo “kar se da vredu” računalniško trgovino in izberi za tvojih 150.000 SIT dobro mašino. Pa uspešen nakup 🙂
Lp, Max
Jasno, jasno… tehnologija šiba naprej, ne čaka mene, da se odločim… 🙂
Včeraj je bil Pentium, danes je Core… AMD baje spet nekaj pripravlja, da dohiti Core… rami takšni-drugačni… plate, ki podpirajo dve grafični so že čisto običajne… itd itd. Ja, veliko informacij in potem človek še bolj cinca…
No, nekaj bomo že našli. Hvala vsem za nasvete 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.