Še ena na temo prodaje deleža nepremičnine
Na sodišču lahko sprožite nepravdni postopek za razdelitev nepremičnine v naravi, če se drugače ne morete dogovoriti. Sodnik bo odločil kako se hiša razdeli (če je fizična delitev sploh mogoča) šele nato jo boste lahko po delih prodajali oziroma uporabljali. Z odločitvijo (predlogom) sodnika se morajo strinjati vse stranke v postopku, drugače se nepremičnina ne razdeli.
Kako pogodba o dosmrtnem užitku vpliva na to, pa ne vem.
Glede na to, da sta s sestro solastnici, morata (po zakonu) vsaka svoj delež prispevati k stroškom obnove oziroma vzdrževanja – imata pa seveda tudi pravico odločati pri nakupu (popravilu) dotrajanih stvari.
Malo preberi še delitvi solastnine na internetu.
http://www.pravozatelebane.com/gradnja-in-nepremicnine/solastnina/sodna-delitev-solastnine.html
Če iz tvojega zapisa prav razumem, ste sporazum predložili sodišču, ki je vodil zapuščinski postopek po tvojem očetu.
Na tvojem mestu bi pogledala v sklep o dedovanju, kaj je o tem sporazumu zapisalo sodišče.
Če je tak sporazum štelo kot služnost dosmrtnega bivanja, potem svoje mačehe ne morete vreč iz hiše niti ji ne zaračunati najemnine oz. uporabnine.
Hišo sicer (načeloma) lahko prodate, ampak kupcev, ki bi želeli kupiti delež na s služnostjo obremenjeni nepremičnini, dvomim da bo kaj. Mogoče če jo boste prodali z velikim diskontom, pa če je lokacija na tak ali drugačen način atraktivna, da se splačapočakat nanjo.
Logično je, da tisto, kar ste sklenili, napisali in podpisali ter dali sodnici, še vedno in bo držalo do mačehine smrti. Niste pa dolžni investirati v stvari, reči in naprave v korist mačehe.
Če bi takrat, ob sklepu, ki ste ga predložili sodišču, se dogovorili za najemnino, ki bi jo vam morala plečevati, bi pa bila zgodba precej drugačna.
lp,
Če ste se dogovorili za pravico do dosmrtnega bivanja, si jaz to razlagam, da velja za vso hišo, saj pravico do bivanja v svoji tretjini kot lastnica tako ali tako ima. Torej ne moreš svojega dela prodati ali dati v najem, ker ima mačeha pravico do uporabe tudi ostalih dveh tretjin.
Glede nujnih investicij ima seveda prav – če ste v bloku, imate v pogodbi z upravnikom navedeno, kaj spada pod takšne zadeve. Bojler sicer ne vem, če ravno sodi, streha pa vsekakor. Lastnina je pač tudi obveznost, imel si možnost, da se svojemu deležu odpoveš, pa zdaj ne bi bilo obveznosti glede hiše.
Mi se tukaj lahko raztrgamo od razglabljanja. Pojdi z vašimi papirji in dogovori k odvetniku in vprašaj za nasvet.
Svoje mnenje sem pa že napisala – dogovorili ste se tako, da hišo sme uživati do smrti. Menda si vedel, kaj to pomeni. Tvoj oče je naredil napako, ker ni že sam napisal ustrezne oporoke, ampak verjetno si ni mislil, da bodo lastni otroci mačehi dihali za vrat.
Ker se mačeha strinja z prodajo hiše v zameno za stanovanje njej primerno je stvar rešljiva.
Ker pa vi ne želite plačati bo pač ostalo tako kot je napisano in MORALI prispevati za stroške adaptacije.
Moje osebno mnenje pa je, da če 1/3 ne zadostuje niti za nakup garsoniere se jaz odpovem vsemu. Škoda živčne vojne.
V primeru ko bo morala vzdrževati 2/3 hiše ji bo kmalu jasno da ji denarno ne bo šlo. Torej prodaja in nakup primernega bivališča zanjo.
Pa se s sestro dogovorita za delitev tiste 1/3 izkupička.
Je pa res sramota da ženski niti za 30 letno skrb za vašega očeta – pa če mu je samo prala in kuhala ne zasluži enega ustreznega bivališča na stare dni.
Forum je zaprt za komentiranje.