Se da pitulice zmrznit?
Kako? Pecene? Surove? Se nerazrezano palacinko? Kako se jih potem odtaja, na sobni temperaturi ali v pecici? A je katera ze probala?
Moj problem je namrec v tem, da ce nabavim vleceno testo, dobim tega v zelo velikem paketu (12 listov, pa zmrznjeni so skupaj v roli, tako da se jih ne da npr. samo polovico odtajat, je treba porabit vse naenkrat) iz katerega pride enih 30-40 pitulic, sama jih pa jasno toliko ne morem kar takoj pojest. Bi jih pa rada spekla tudi kdaj samo zase, ne pa da moram cakat na kaksno priloznost, ko nas bo vec. Zato sem jih mislila spect in zmrznit za kaksno kasnejso priliko.
Lp, Ursa.
Res so dobre te pitulice. Pri dveh majnih otrocih je težko delat takrat, ko bi to rad jedel in tako sem jih enkrat naredila nekaj “kač” in dala zamrznit. Sedaj, ko nas prime lakota jih vzamem iz skrinje, počakam kakšnih petnajst minut, tako da se malo odtajajo. Potem pa jih, še vedno malo zamrznjene, narežem in dam v pečico. Prav tako so dobre kot pravkar pripravljene, še bolje, vsaj ne teče iz vseh koncev.
Pa, dober tek.
Lp, Lidija.
Ursa, samo eno vprašanje, kaj ti piše na vlečenem testu (če piše v angl.)? Jaz ga tu ne najdem, imam pa na izbiro precej listnatega.
Prav iz tega razloga sem se celo vlečeno testo navadila delati doma in ni mi žal, saj je vsaj za štruklje domači precej boljši, a za pitulice bi bilo pa vseeno enostavneje kupiti že zrezanega.
Hvala!
Vladka
Joj, cakaj, se bom poskusila spomnit… Pise po svedsko in po anglesko, po svedsko je “filodeg” (deg = testo), po anglesko se pa zdaj ne spomnim. Bom pogledala doma in ti v ponedeljek napisala, prav?
Sicer ga imajo pa vcasih v trgovini zraven pri turski in grski hrani, ker ga Svedi poznajo kot testo za grsko spinacno pito s feto ali za tursko baklavo. Vcasih je pa skupaj z ostalimi sortami testa, listnatim, raznimi zmrznjenimi predpripravljenimi kruhki, itd.
Tukaj v Angliji pa prodajajo listnato testo kot “filo pastry”, kar predvidevam, da je to o cemer Ursa govori. Prodajajo pa tudi “puff pastry”, ki je tudi neke vrste podobno, vendar se ni razvaljano. Jaz sem vceraj spekla pitulice iz puff pastry s porom, gobicami in jajcevcem. Bilo je njam njam njam njam njam za hcerkico in za moza, seveda pa zame tudi. :-)))
Vlecenega testa pa se nisem videla. Ker se puff pastry prodaja kot sveze testo, bom jaz v bodoce naredila pitulice iz celega testa, jih zavila in potem celo veliko palacinko zamrznila. No, mogoce bi jo v tvojem primeru narezala na velike kose, ki so dovolj za enkrat vzet ven iz skrinje, potem pa jih narezala na majhne pitulice, ko se kos odtaja.
Veselo peko ti zelim,
Meli
Hej,deklice! Vsi nacini zamrzovanja so Ok. Jaz jih dam zamrzniti tudi ze narezane v alu pekac za enkratno rabo,tak,ki ima se” pokrovko” zraven.
Potem odkrijem in kar v tistem specem.
V Angliji sem dobila pravo vleceno testo v grsko turskem oddelko,pa ne vedno.
Puff pastry je res listnato testo.Tudi hcerka iz njega dela razne zelenjavno skutine zdevanke in pite.Fylo pastry pa je vleceno testo.
Meli,zdaj si me spomnila.
Si dobila mojo posto z naslovom asistentke? Sprasujem zato,ker mi je server nagajal in nekaj poste ni slo naprej in nekaj je ne uspem odpreti.
Danes sem zvedela veselo novico.Zet je dobil naziv profesor,do zdaj je bil senior lecturer.He’s very proud of himself!:)) Ne mi zameriti,vesela sem vsakega njunega uspeha! Lep pozdrav Babi
O, Babi, ful lepo! Cestitke tvojemu zetu! :))) Postati profesor je res zelo pomembna stvar in zelo tezko, tako da je to res velika cast. Vem, ker tudi pri nas na oddelku pricakujemo novega profesorja in je bila izbirna procedura zelo komplicirana in zelo dolga – skoraj 2 leti. Mesto so morali obvezno objaviti mednarodno, prijavili so se kandidati iz celega sveta, po moznosti so hoteli tujca (ne Sveda), ki bi prinesel s sabo ugled in veze, potem so izbiro omejili na 10 kandidatov, ki so jih veckrat intervjujali, nato sele so izbrali enega, oz. eno (ker je zenska :), ki pride sedaj naslednji teden se enkrat na se en intervju, potem bo pa imela nekaj tednov casa, da se odloci, ali pride ali ne.
A smem vprasat, na kateri univerzi je profesor in kaj je njegovo podrocje?
Zdravo Babi:
ja sem ti ze odpisala, na enega od tvojih naslovov. Sem ti sedaj poslala se enkrat na oba. 🙂
Pa pa,
Meli
PS: Wow, super, to je pa velik dosezek. Prosim cestitaj mu tudi v mojem imenu (ceprav me ne pozna). Pri nas v Cambridgeu je na celem faksu le enih par profesorjev. Ampak, upam, da bom v prihodnosti to stevilko zvisala. Saj, ves, moramo loviti sanje… :-)))
Ursa, vpisi Ronen Palan ali pa
http://www.sussex.ac.uk?Units/ IRPol/RIPE/palan.html
To je ze zastarela stran.Zdaj je publikacij veliko vec!
Meli,bomo cestitali od srca in Ursa,tebi tudi za doktorat!
Zdaj bom sla gledat posto,ce me se zafrkava. Lp Babi
Nasla! Torej ekonomija? Impresivno:
Research interests:
Global political economy; theories of the state and state strategies in the global political economy; globalisation; international finance; structural theory; post- structuralism
Se enkrat cestitke tudi od mene, ceprav me ne pozna. 🙂
Tebi pa in vsem skupaj pa zelim lep vikend in naj vam Miklavz kaj lepega prinese!
Sem jih v soboto spekla in specene zmrznila (in se dobro, da sem jih, ker sem vceraj dobila nepricakovan obisk in so prisle zelo prav, ceprav so bile samo 1 dan v zmrzovalniku). Odtajala sem jih pa v mikrovalovki, da so bile fino tople, ko sem jih ponudila. Zmanjkalo jih je v trenutku. Kot vedno ;))))
Me pa zdaj se nekaj zanima: a bi se dalo naredit kaksno varianto z eksoticnim sadjem, ananasom ali cem takim? A je katera kaj probala? Obeta se mi ena tematska zabava, pa nocem prevec komplicirat glede hrane in bi pripravila pitulice, samo morale bi vsebovati eksoticno sadje (ananas, ipd).
Kaj pa, ce bi se dalo noter avokado, a je kdo to probal?
Nekdo je ze delal sladko varianto, ce se prav spomnim. Kako je to slo?
Ojla!
Jaz sem čez vikend prvič delala pitulice in uspeh ( tako kot vsi recepti naše Babi) ni izostal.
Urša: s pol recepta sem naredila sladke, v skuto sem prav tako vmešala kislo smetano, izpustila feta sir, dodala rozine ( namočene v rumu) vanilijo, cimet in sladkor. Ker je bil nadev malo preredek, sem dodala kokosovo moko (toliko, da je bil nadev primerno gost). Rezultat? Skoda, da je bilo samo iz pol recepta. Sem si pa zamislila, da bi mogoče bilo dobro tudi s kandiranim sadjem, tako malo bolj božično, pa z mletimi mandlji ali orehi.
No, da ne nakladam, mislim, da bi bile pitulice s sadjem super, za vezavo oziroma zgostitev nadeva pa lahko mirno uporabiš kokos.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, Beba
Hej!
Res je fylo pastry zelo tanek,take prodajajo tudi v Beogradu na trznici.
Bolje,da damo dve skupaj.To je v bistvu ze testo za baklave.
V Angliji sem se najbolje prisla skozi z italijansko sladko skuto – ricotta,ali z nemiksanim cottage cheese,odcejen in samo zmesan s kuhavnico.
Tudi jaz veckrat kupim pusto skuto,zelo lepo vpija kislo smetan;
sladka albuminska skuta je tudi imenitna(zelo suha- v 400g loncku ;Mlekarna Planika Kobarid),se posebno za pitulice s sladkim nadevom.Nic potem ne tece. Jaz bom naredila z dodatkom grobo nasekljanih orehov in malo mletih,pa cimet in kak kandiran sadez.Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.