Najdi forum

sarme

Ravnokar sem se preselila od doma v svoje stanovanje in sedaj je na meni da jaz kuham. Saj mi kuhanje še kar dobro gre, vendar pa vseeno ne znam narediti sarm, ki jih naravnost obožujem. Mi lahko prosim kako pomagate?

Nič lažjega 🙂 (se lahko zdaj hvalim, ko so mi uspele 😉 )…

Sestavine:

zeljnata glava (kisla)
mleto meso
čebula
olje
riž
mešanica začimb za sarmo (Fant)
sol, poper
prekajeno meso
rdeča paprika
paradižnikova mezga

Za eno povprečno veliko zeljnato glavo (kislo, seveda) potrebuješ nekje 600-700 g mletega mesa. To meso najprej popražiš (opcija – pustiš surovo in narediš nadev, sarme so potem bolj zbite) na olju (s čebulo! – ena srednja čebula), dodaš riž (približno 1 skodelico – po občutku) in vse skupaj še malo podušiš. Dodaš mešanico začimb za sarme (Fant), ki jo prej namočiš v 100 mL vode. Po potrebi dodaš malo več vode in dosoliš ter popopraš. To je nadev. Aja: če mešanice ne želiš dodati, jo lahko zamenjaš z jajcem, dodaš malo česna, soli, popra, moke ali drobtin… (čeprav je mešanica meni zelo dobra).

Pri zeljnati glavi previdno izrežeš kocen (da ne poškoduješ listov) in previdno odstraniš list za listom. Ta večje liste nadevaš (po občutku) nekje z dobro žlico nadeva, robove listov zavihaš navznoter in sarmo na tesno zviješ. V velik lonec nadevaš eno plast sarm, posuješ s kislim zeljem (ostanke zelja, ki ga nisi napolnila narežeš na manjše kose) in z na manjše kose narezanim prekajenim mesom. To plast posipaš z malo rdeče paprike in nanjo stisneš malo paradižnikove mezge (po želji dosoliš). Potem pride spet plast sarm in spet plast kislega zelja+prekajeno meso. Tudi na vrhu posipaš malo rdeče paprike in paradižnikove mezge (oboje lahko seveda prej zmešaš z malo vode in s tem preliješ zgornjo plast). Zaliješ s toliko vode, da v vodi stoji dobre 2/3 (do 3/4) sarm (voda naj ne sega do konca, ker potem vse samo plava v vodi). Kuhaš na nižji temperaturi (počasi) kakšno uro (kakšno uro naj počasi vre). In to je to 🙂

Dober tek!

Lp, mishika

namesto paradiznikove mezge dam raje paradiznikov pire ali pa pelate /pretlacene/….dodam tudi lovorov list,nekaj celega popra in cisto na koncu malo kisle smetane. le-ta malo zgosti in pa dopolni okus. lp petra

Namesto fante dam raje strt česen, malo popra, malo mlete rdeče paprike, sol, poper – nič moke ali drobtin. Med meso večkrat dodam sojine kosmiče.
Omako pa naredim kot za polnjene paprike – le brez sladkorja.
Ostalo enako kot Mishika.

Dober tek!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close