Sardinija
Prosim,če mi lahko tisti,ki ste tam že bili, poveste kako so z Zlato obalo z javnim prevozom povezani kraji, ki jih je treba obiskati (polotok Kaliakra, Varna, Aladja monastery…). Ne bi rad rental avta ali šel organizirano z agencijo, najbolj pri srcu mi je javni prevoz.Kaj poleg tega se še splača pogledati?
LP
King
Izbrali ste super cajt, ne bo več gužve, vreme pa (če ne bo kakih presenečenj) bo še vedno poletno. Če greste iz Livorna, si vzemite dovolj časa za pot tja (nekje po 14. uri se začnejo nabirat kamioni pred vsemi večjimi italijanskimi mesti). Kampov je veliko, lahko si jih pogledate že od doma na http://www.camping.it/italy/sardegna/ sicer pa so ponavadi kar ob obali in dobro označeni. Septembra najbrž ne bo gužve in cene nižje kot avgusta. Za 2 osebi+šotor+avto je bilo pred par leti junija povprečno 15-18 EUR na noč. Sardinija je krasna predvsem zaradi morja in res krasnih plaž, mesta niti niso preveč impresivna. Fajn je Alghero. Plaže pa Costa Verde na jugozahodu, kilometri peščenih sipin in turkiznega morja (vendar za otroke ni kaj dosti), lepi zalivčki so na Costi del Sud, zelo prijetna je Costa Rei na jugovzhodu (priporočam camping capo Ferratto; dolgo je nizka voda – za otroke), meni osebno pa je najlepši Golfo di Orosei s čudovitimi zalivi med klifi, kamor se da samo s čolnom (v nekatere tudi peš, vendar je kar daleč). Fajn je narediti kar krog okoli celega otoka in se ustaviš tam, kjer ti je všeč, vendar se mi zdi 15 dni premalo. Cene v restavracijah so pač italijanske (dražje kot pri nas), v trgovinah je primerljivo s Slovenijo, bencin je dražji. Aja, pa italijanščina tudi prav pride 🙂
Takole je.Naša družinica dva odrasla+dva otroka(2in7let) smo prišli pred 14 dnevi iz Sardinije.Bili smo le en teden,tako,da kaj dosti nismo videli,ker je zmanjkalo časa.Najeli smo apartma na severo vzhodnem delu otoka v mestecu Cannigione.Kot pravim za en teden je Sardinija prevelika,da bi jo lahko prečesal.Torej mi smo se osredotočili na Costo Smeraldo in jo kar predelali.Jaz sem bil nad njo več kot navdušen ravno zaradi čudovitih plaž.Bela mivka in turkizno morje me spravi v ekstazo.In,če iščete to ste na pravi poti.Tudi izbrali ste si dober čas letovanje,ker ne bo gužve(tudi junija je ni bilo),ker julija in avgusta je baje noro folka dol.Zanimivo jaz sem v enem tednu videl tam samo dva avta s slovensko tablico.Slovenci očitno še niso odkrili resničnih lepot morja in še kar “trapajo na Hrvaško”.Slaba stran pa so cene,ki so kar zasoljene.Bencin je skoraj tretjino dražji,kot pri nas.Če bi rada videla nekaj mojih slik iz Sardinije poglej na http://www.ednevnik.si/album.php?u=sardinija
lp
Lep pozdrav!
tudi mi si ogledujemo Sardinijo, ker ima najlepše plaže v Evropi.Moža sem že pripravila do tega , da bi drugo leto šli na dopust na Sardinijo, vendar moram vse informacije in pa organizirati pot sama. Se odločam ali bi šli s svojim avtom ali pa bi najeli avtodom.
Ulukay: imam nekaj vprašanj, ker ste še polno vtisov
Vi ste spali v apartmaju in ste se nato z avtm vozili na plaže?
ali je do plaž kamor se ne pride z avtom daleč iti peš?
ali se avto kar ob cesti parkira, so parkirišča označena?
ali so ceste dovolj široke za vožnjo z avtodomom?
katera karta je najboljša za sardinijo, na kateri je najboljše označeno(plaže, zalivi, turistične znamenitosti)?
na cesti iz Slovenije do Livorna ali so kje na cesti kakšne težave(zastoji, tovornjaki)?
ali je v Livornu dobro označena pot do trajekta?
ali se je mogoče sporazumevati v angleškem in nemškem jeziku?
ali so za otroke v gugalnice, trampolini in igrala v krajih kjer so hoteli, apartmaji?
Ja, mi tudi hodimo le na hrvaško morje, ker je blizu in so otroci majhni.
na Sardiniji pa imam ogledano plažo La pelosa- Stintino.
hvala
No lepo po vrsti.
-apartma,ki smo ga najeli je bil tik ob morju(Cala di Falco),vendar tam morje ni nič kaj posebnega.In tako smo se vozili do lepih plaž vsak dan približno 15 km v eno smer(če bi najeli apartma ob sami Costa Smeraldi bi bil dosti dražji).
-od parkirišča do plaže je bilo peš pet minut po klancu navzdol.Z otroškim vozičkom nismo mogli.
-večina parkirišč pri lepih plažah je označenih in so za plačat(1.5 evra 2 uri).Dosti ljudi je puščalo avte kar ob cesti in niso plačali parkirnine.
-ceste so večinoma kar dobre in za avtodom ni težav
-mi smo karto Sardinije kupili tam.Poleg tega smo kupili tudi karto plaž na kateri so tudi slike,da se lažje odločiš katero boš obiskal.Te karte prodajajo v vsaki trgovinici-cena7.50 evra
-iz Slovenije do Livorna je bilo precej tovornjakov.Zastoji so bili pri Benetkah(priporočam vožnjo ponoči,vendar mi nismo mogli iti ponoči,ker smo imeli trajekt 23.30)
-v Livornu pri iskanju trajekta smo se izgubili,ker je slabo označeno.Po pol urnem bluzenju v krogu smo enega taksista vprašali in končno našli.
-hotelski delavci znajo angleško,ostali bolj slabo
-v našem apartmajskem in hotelskem naselju so bila igrala za otroke.
Za konec še to.Nam je gospa v agenciji rezervirala apartma,ki smo ga videli v katalogu Neckermann.Prav tako je rezervirala trajekt preko interneta.Priporočam rezervacijo trajekta že februarja,ker potem začnejo cene vsak teden naraščati in dosežejo dvakratno ceno.Mi smo dali za trajekt 300 evrov(avto+2odrasla+2otroka)lp
Mi gremo v lastni režiji s šotorom. Trajekt smo kupili preko interneta na http://www.corsicaferries.com, za 2 odrasla, 2 otroka, avto in kabino tja in nazaj smo dali 160 Eur, res ugodno.
Upam samo, da bo septembra še lepo, toplo vreme…
Ulukay, en razlog je to, da je že posezona in so cene občutno nižje. Kabina je denimo 25 Eur v eno smer, dvoposteljna. Drugo je pa to, da agencije poberejo provizijo, ker od nećesa pač morajo živet. Na tem http://www.corsicaferries.com imaš tudi varianto, da ti glede na žellje poišče najcenejšo varianto. In ker nismo bili prav do dneva točno omejeni z datumi, smo lahko malo tudi to zbirali, tako da se nam je dobro sešlo.
Pa še nekaj je. Tamalidve sta še tolk majhni, da imata obe zastonj.
Plaža La Pelosa pri Stintinu je zeeloo obljudena, že junija ni bilo placa za parkirat. Plačljivi parkingi so kar dragi. Če ne boste stanovali prav nad plažo, je kar nekaj hoje. Je pa najbrž za otroke res fajn, meni ni bilo všeč, preveč turistično.
Tudi midva sva lovila trajekt ok. 22h zvečer in so bili zastoji povsod, pri Benetkah se začne, potem pa pred Bologno in Firencami. V Livornu je res slabo označeno, vendar sva se po občutku v vsakem križišču peljala “naravnost” in prišla točno pred trajekt.
Viv, mislim da boste imeli kar dosti takle krog za 15 dni. Midva sva spustila C. Smeraldo, na severu sva bila samo v Stintinu, nekaj dni v Algheru in potem južno. V Algheru sva bila v kampu La Mariposa, kar OK . Na Costo Verde sva se vozila z juga, videla sem neke kampe, ampak bolj stran od obale. Najbolj všeč nama je bila plaža Scivu, ampak je daleč in tam ni nič, razen enega bifeja. Zelo lepo je v Nebidi, če boste šli mimo, se sprehodite po potki, ki pelje okrog ene skale nad morjem. Krasen razgled in prijeten lokalček na sredi poti. Okrog Oroseia je tudi kar nekaj kampov. Lahko se daste tudi v Calo Gonone, ampak meni tam ni bilo preveč všeč. Pri Oroseiu mi je bila najlepša plaža Osala. Severno od Oroseia pa nisva bila, sam po cesti nazaj v Golfo Aranci.
Po moje ponoči ne bi smelo biti zastojev, nisem pa ziher, ker se ponoči še nisem vozila po italijanskih avtocestah. Vem, da enim rata prit do Livorna v 6 urah. Mislim, da sva midva izbrala najslabši čas – tj. popoldan. Zastoji so se začeli že pred Benetkami zaradi popravljanja ceste in se potem vrstili vsakih par deset km. Malo zaradi večjih mest, malo zaradi popravljanja ceste.
sardinija je resnicno zelo lepa, plaze rajske(:
pravkar sem se vrnila z 2tedenskega dopusta na sardiniji in je bilo res super.
do livorna sva s fantom potovala samo 5 ur, ker je bila nedelja in ni bilo zastojev. tistim, ki potujete z otroki z nocnim trajektom bi svetovala notranjo kabino, so tudi v akciji( jack pot, kot za avto), svetujem moby lines. nazaj grede sva spala na palubi, ker sva na trajekt prisla med zadnjimi in ni bilo vec prostora za naju, ampak je bilo toplo, tako da ni bil problem,.
blizu olbije je kraj san teodoro, ki je idealen za mlade druzinice, saj ima par plaz, kjer povsod prodajajo sladoled pa zvecer je v mestu mini lunapark, kjer se lahko otroci igrajo. pravzaprav sva bila edina brez otrok(: takoj po prihodu sva nasla camp cala d ambra, ki ni prevec drag in mesto sva dobila tik ob morju. tako sva bila zadovoljna, da sva ostala 2 tedna. oddajajo tudi bungalove za 4 ljudi, ki stanejo 110eur v glavni sezoni, potem je verjetno ceneje. za izlet bi vsem priporocila mesto castelsardo, ki je mene najbolj impresioniral, ter celo costa smaraldo.
tisti, ki jih zanima nocno zivljenje in popoldansko uzivanje v baru na plazi pa definitivno phi beach blizu porto cerva. tam se zacne zur ob 17h in traja pozno v noc. odsvetovala bi vsem ogled mesta sassari, ker je grozlijivo, umazano in se turistom ne marajo!
plaze so pa povsod lepe, tako da kjerkoli boste, bo lepo. meni je bila bil vsec pri san teodoru insuledada, la cista je prevec natrpana.
lepo se imejte!
Forum je zaprt za komentiranje.