Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika šanpanjec party

šanpanjec party

Za ožje dobre prijatelje bom naredila šampanjec party. Zanima me, kaj paše zraven šampanjca (prigrizek), pa da ne bi bilo predrago.
Dobila sem veliko steklenico šampanjca, pa ga sama z možem ne spijeva v celem življenju, zato sem pomislila na prijatelje, da mi pri tem pomagajo.

Hvala za ideje.

Slano pecivo. Lahko ga sama spečeš iz listnatega testa – vseh oblik (palčke, krogce, srčke, kare, kvadratke) in posipaš s soljo, sirom, poprom, papriko, sezamom,…. (ne vse naenkrat posipat – vsaka oblika svoj okus)

Lahko pa narediš mini sendviče: Toast prereži na pol po diagonali (ali pa celo na četrtine). Namažeš z namazi, gor pa salamce, sire (glede na finančne zmožnosti)

Lp, Ela s

Lahko narediš tiste dobre kifeljčke s skuto. recept je bil objavljen tu na forumu. Mogoče ima katera link do recepta.

Lp, Maja

Nedolgo je Kroki spraševala za recept…Majuška,si mislila tega:

Hali, hvala, tega ja :))). Jaz sem jih zadnjič delala, sicer iz polovične mase in sem jih potem komaj nekaj dala na stran za starša.

Lp, Maja

Si dobila v dar Shampagne-torej original francosko penino, ali neko drugo penino, ali celo neko “vino” polnjeno c CO2….
Velike steklenice včasih polnijo za razne podelitve športnih medalj in med temi steklenicami je zelo veliko slabega vina polnjenega s CO2, ki pa je dejansko primeren samo za špricanje publike in ne za piti…
torej kakšno penino imaš ti

Jože povej če si poizkusil “sloviti” Dom Perignon? No, jaz sem ga in lahko trdim da ni prav nič posebnega (razen cene, je bil pa darilo, ker sama niti slučajno ne bi dala toliko denarja za vince in mnenje o okusu je bilo enako vseh poizkuševalcev), meni osebno so kakšne Radgonske penine dosti boljše….
Hočem reči da ni važno če je 42na dobila v dar “neko vino”, važno je, da se je spomnila na prijatelje in da bo žur ;-)). Se bodo pa malo pošpricali in potem kaj dobrega prigriznili. Moje skromno mnenje.

Dobila sem peneče vino VALVASOR (suho, brut).

Sem pa dobila tudi že namig: sir narezan na kocke in suho sadje, mi je pa zelo všeč ideja o slanem pecivu. Saj se da po slanih jedeh kar dobro piti. Kifeljčki s skuto so pa moja šibka točka, se bojim, da bi jih pojedla preveč in spila vina premalo – hi, hi, hi.

Evo,ko si omenila suho sadje sem se spomnila na eno kombinacijo,ki je tako za grickanje:v soboto sem trla orehe (potrebovala lepe polovičke za izdelavo pikapolonic) in jedrca dala v posodo,kjer so otroci jedli rozine in jih je še par ostalo.Seveda vsega nisem samo gledala sem seveda tudi poskusila,prav okusna kombinacija sladkih rozin in orehov…

Glede šampanjcev samo toliko:
Slovenski okus za šampanjce oz. penine je naravnan na polsuho srebrno radgonsko penino. Ta je večini ljudi najbolj všečna. Kar pa še ne pomeni, da je priljubljena pri poznavalcih, pri ljudeh, ki se na šampanjce oz. penine spoznajo in vedo kakšen mora biti in kaj naj od njega pričakujejo. Če pogledaš čez plot, si pustiš svetovati, poskusiš še kaj drugega, se ti tudi okus za penine oz. šampanjce spremeni. In potem ti sloviti don perignon nudi zadovoljstvo, ki ti ga mora nuditi. Ker veš kaj v njem iskati in, ker veš zakaj je to najbolj znan in najdražji šampanjec na svetu.
Slovitega don perignona sicer še nisem probala, sem pa poizkusila kar nekaj drugih priznanih francoskih šampanjcev in kar nekaj naših penin. In se malce izobrazila na področju šampanjcev in penin.
No, in srebrna radgonska ni več na vrhu priljubljenosti. (do o Valvasorju ne govorimo)
Drugače pa k pravi šampanjski zabavi sodi kavijar, pa čeprav ga bo le za vzorec.

Seveda imaš prav – vendar o okusih bi se dalo debatirati ;-)). Smo imeli mešano družbo pokuševalcev /tudi tujci/ in je bilo mnenje o DoM Perignonu enako. Vendar sama ne pijem alkohola iz osebnih razlogov, poskusila sem ga, tako da vem kakšen je, to je pa tudi vse. Me ne prepriča, kot nobeno vino ne. Se ne sekiram prav dosti ker ga ne smem piti ;-)).

Seveda poznavalci pa po svoje…. Tako je pri vseh stvareh – uživaš v tistem kar si lahko privoščiš, verjetno pa je okus tudi malo privzgojen – če “gor rasteš” samo z najboljšimi (in dragimi) je gotovo drugače. Seveda se bi bilo potrebno pred okušanjem “osvestiti” tako kot si napisala – da bi človek vedel kaj naj išče v tako slavnem šampanjcu. Smo preveliki “kmetavzi” za kaj takšnega priznam (ne nujno v negativnem smislu). Pri nas doma nismo kaj dosti šampanjca spili. Ne dragega ne cenenega ;-)).

Važen je namen druženja, po moje.

Jaz ponudim zraven narezanih koščkov sira melono, tudi na koščke narezano, pa pršut …

sonce, se zelo strinjam s tabo. osebno imam najrajsi srebrno radgonsko penino. sampanjci nasploh niso ena mojih najljubsih pijac. najvec sampanjca sem popila zraven ostrig. pase pa seveda tudi kaviar /ze skoraj obvezno : ) /. lp petra

Zraven šampanjca gre kaviar,tudi losos-na primer lososovi kanapejčki.
Meni se naš šampanjec /radgonski/ zdi zelo dober. Ne maram pa tistih italijanskih- spumante. Kakor sladka voda. Glavobol po njih je zelo neprijeten. Pred par leti so sosedje na vikendu prinesli enega od teh iz Trsta. Popila sem dva kozarca-glavobol je bil pa za 2 steklenici !! Pozdrav Tana

SILVY res je tako kot praviš, če ne poznaš šampanjcev, če ne veš kaj v vinu iskati, ga ne moreš ocenjevati in tudi ne moreš reči kar tako kot iz topa, da dom Perinjon “ni nič kaj posebnega”.Jaz vina precej dobro poznam,poznam tudi šampanjce,tudi dom Perinjon kar dobro poznam, zato vem, da je to res najboljši šampanjec.Njegova cena pa znaša od 100 EUR pa vse tja do 700, tudi 1000 EUR, odvisno od letnika, koliko časa je ležal na drožeh itd.itd.itd.
Pa pustimo to, govora je bilo, kaj paše poleg, zato sem tudi vprašal, kaj za ena penina se bo pila.No valvasor res ni ….ampak ne bi o tem.Jaz poleg dobrih penin postrežem tudi kaviar, kot je bilo že rečeno.Kaviar mora biti zelo mrzel,postrežen na zdrobljenem ledu, lahko v kuhanem jajčku, oz. v beljaku (rumenjak vzameš ven in narediš majonezo)…najboljša jed poleg penin pa je za mene polnjeno paleno testo-polnjeno z doma narejenimi pastetkami-lososova je najboljša, lahko pa tudi tunina, ali kakšna druga ribja-tudi bakalar.Paljeno testo nabrizgaš na pledenj-čisto majhne kroglice narediš-kot kakšne gumbke (ko se spečejo narastejo) potem pa pastetke napolniš v medicinske brizge (tiste konjskeigle) in napolniš pečene “gumbke”…res fantastično gre poleg.

Pri meni je res bolj namen družiti se, pa še vino je potrebno popiti, da se ne “pokvari”. Sem pa od vas dobila kar nekaj dobrih idje, tako, da nekaj od tega zagotovo na mizi BO!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close