Najdi forum

šamšnite

Za šamrole je ta ista krema. Sladkor vlivaš v stepene beljake, S tem nafilaš rolce.

Kuharica,
glede testa je takole:
zmrznjeno listnato testo odtajaš na sobni temperaturi. Nato vsako ploščo razvaljaš na mogoče kakšen centimeter na vsaki strani več, kot je velik pekač, ker testo se med peko malo skrči (ne veliko). Pekač najprej samo oplakneš z MRZLO vodo, in nanj položiš testo. PEKAČA NE MASTIŠ! Spečeš prvo ploščo, medtem razvaljaš drugo in pekač spet oplakneš z mrzlo vodo in položiš nanj testo in spečeš.
POMEMBNO: preden daš testo pečt (prvo in drugo ploščo) ju rahlo prepikaj z vilicami, da bodo na testu majhne luknjice od lvilic, ker če en se t testo zelo napihne.

To listnato testo je zelo praktično in z nim se lahko hitro kaj dobrega pripravi – od kremšnit, šamšnit, šamrol, zavitkov, pit, štrudljev, krostat…..samo nadevaš in spečeš!
Za šamšnite in krešnite seveda obe plošči najprej spečeš ter šele nato položiš eno ploščo v visokmpekač ter daš nanj nadev (beljaki + sladkor) ter pokriješ še z drugo ploščo pečenega testa, ki jo posuješ s sladkorjem vv prahu. Upam da si razumela in da sem ti kaj pomagala. Uspešno peko!

LP, zala

Upam, da kdo bere tole. Sem sredi kuhanja sladkorja. Še vedno ni gosta zmes, je pa že čisto rjav?????
Ali vmešam vroč sladkor v beljake?

NA POMOČ!
Sladkor se je zažgal in iz kuhinje se vali dim!!!!

Kaj sedaj? :-S

Pečen biskvit in trd beljak čakata na nadaljna navodila!

Takole: “šamšnite” gotove.
Ratalo mi je nekako urediti zadevo s sladkorjem, vse ok nekako do kreme. Se je lepo zamiksala, namazala na pekač …. in se po vrhu porumenela, kot v navodilih.
Rezultat: totalen polom. Niti približno tole ni podobno ne po okusu, ne po izgledu šamšniti. Zgornji del, ki je porumenel, se ga lahko kar odstrani, olupi in požveči kot čigumi, srednji del je (kot že imam svoje neuspehe s španskimi vetrci) razpadel na trdno snov in sladkor.
Okus: zelo zelo sladko, kar malo greni in ima premočan okus po karameli. Daleč od “inustrijskih” šamšnit!

Skoraj 100% sem, da je z receptom, po katerem sem delala (tudi španske vetrce zmeraj delam do pikice po receptu in vedno so šli v kanto). Sedaj pa še tole. Razočarana sem.

Prosim, naj mi kdo pove, kaj delam narobe? Al so gorenjska jajca tista, ki me zezajo pri teh beljakovih receptih 🙁

Hej,Marusa!

Res je hudo,ce kaj ne uspe.Vse smo ze to dale skozi. Jaz enostavno kremastih peciv nimam prevec rada(jajca!!!).Seveda jih naredim pa za tiste,ki si zelijo tudi kaj takega,ali pa se raje kupim pri dobrem slascicarju.
Potem je uspeh zagptovljen. Imej lep dan Babi

Resnično mi je žal, da ti ni uspelo. Nemogoče se mi zdi, da se ti ni sladkor zgostil, če si ga kuhala z vodo. Predolgo si ga pustila in ti je resnično karameliziral. Izgleda, da si tudi v pečici predolgo pustila šamšnite, če praviš da so dobile rjavo skorjo. Potrebno je samo toliko, da se krema posuši in ne do rjavega zapeče.
Nekako se čutim sokriva poloma.

Lep pozdrav.

Nič se ne čuti odgovorna, mogoče bom še enkrat poskusila.
Povedat mo moraš samo tole: koliko časa se kuha sladkor? Ker ko sem ga zalila z vodo, se meni ni nič zgostil, mogoče malenkost, ampak dlje ko sem ga kuhala, bolj je bil rjav, in tudi krema je imela močan okus po karameli. Predvidevam, da se sladkor kuha toliko časa, da se raztopi. Ali se potem zamiksa v beljak vroč, ali pustiš da se ohladi?

Včeraj sem nabavila potem originalne šamšnite in tudi govorila s slaščičarko. Spodaj in zgoraj je res listnato testo, vmesna krema se pa nič ne peče. Z nasmehom je dejala, da je skrivnost v sladkorju, ki ga vmešaš v beljak. Pa malo borovničk se vmeša za razbijanje monotonosti.

Moja krema je bila v posodi odlično gosta, ampak ko se je pa spekla, ji pa ni bilo pomoči.
Mogoče še kak nasvet?

Seveda ti ni treba na vsak način peči. To se pač da ponavadi samo toliko, da se res malo utrdi.(po domačem receptu) .
Kar se tiče sladkorja pa ne vem, kaj bi lahko naredila narobe. Če se kuha z vodo, kot sem napisala, pustiš tako dolgo,da se zgosti in je kot sirup gost.
Še vročega moraš vliti v sneg, ker če ga pustiš ohladiti, postane trd.

Upam, da ti bo v drugo uspelo.

Kolikor vem, pripravis iz vode in sladkorja sirup, ki ga kuhas do 115-120C, ce imas termometer. Ce ga nimas pa preveris sladkorno stopnjo tako, da z zlico kanes kapljico sirupa v mrzlo vodo in ce se le-ta raztopi kuhas dalje, saj je se preredka (oz. ima prenizko temperaturo vrelisca), ce pa ostane v obliki kapljice, ki se jo da med prsti oblikovati, si dosegla pravo stopnjo (PAZI – kepica je lahko vroca!!). Glede na podatek da ce se sladkor ohladi, le-ta postane trd, bi rekla da ga dekleta kuhajo take stopnje, da kapljica sirupa v hladni vodi postane trsa kroglica, ki jo lahko ob stisku sploscis ali pa celo se eno stopnjo vec – se pravi kepica, ki je ne mores oblikovati.
Pazi na to, da se ti sladkor raztopi se predno vse skupaj zavre, takrat tudi lahko mesas, potem pa kot zavre pa ne vec. Pusti ga, da lepo pocasi vre. Sladkor kuhas v posodi z debelim dnom (naj ima dovolj visoke stene in ce vidis, da se ti prevec sladkorja nabira na stenah za kratek cas pokrij s pokrovko ali pa ga obrisi z mokrim copicem), predhodno si pripravis beljake in mikser in ko je sladkor dovolj kuhan, ga odstavis ter stepes beljake v trd sneg (to lahko preveris tako, da ce obrnes posodo s snegom na glavo ti ne sme ven pasti ;-)). V tankem curku dodajas vroc sirup med stepanjem v sneg, ki postaja vse gostejsi, se zacne svetiti in se ogreje. Stepas dokler se masa ne ohladi.
Tole je sicer precej teorije, ker meni samsnite niso vsec, sem pa ze veckrat kuhala sladkor in na tej stopnji ne bi smel postati rumen (oz. rjav) ker potem to pomeni da ti sladkor ze karamelizira.

Pri beljakovih poljubckih pa moras narediti trd sneg (enak test kot prej ;-))), po porcijah dodas sladkor (kristalen je po moje boljsi kot v prahu, razen ce ga sama zmeljes) in stepas da dobis zelo gosto maso. Ne dodaj sladkorja, dokler sneg ni dovolj stepen, ker se zlahka zvodeni. Na koncu lahko dodas kako zlicko gustina (pridejo bolj kompaktni), malo limoninega soka (stabilizira sneg) in jih TAKOJ oblikuj na peki papir in posusi v mlacni pecici (priprta vrata). Kadar sem se z maso igrala in delala raznobarvne poljubcke niso ratali tako kot beli. Po moje so predolgo stali (predno razdelis v posamezne skodelice in dodas barve in … mine vec casa, kot ce bele samo zdevas na pekac).

V obeh primerih velja, naj bi ju delali samo ob lepem vremenu, sicer je vlaznost prevelika in beljakova/sladkorna masa je zelo higroskopna, potegne nase vodo.

Upam da sem bila razumljiva.
Pozdravcek, Misa

Posebej pozorno sem si prebrala prvi del o kuhanju sladkorja. Jaz sem ga kanila v vodo in na dnu kozarca se je naredil krogec. nisem pa nič delala z njim z rokami. Predvidevala sem, da mora masa ratati zelo zelo gosta, kot npr. malo bolj tekoč evrokrem? Seveda tega nisem dočakala.

Hvala vsem za nasvete. mogoče še kdaj dobim voljo, da poskusim ponovno.

nekateri pravijo da se šamšnite delajo pri določeni temperaturi
in mene zanima pri kater..
ali morda katera od vas ve?
hvala že v naprej

Takole Šamšnite se pečejo pri 250 °C in to 30 min.

najlepša hvala 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close