Najdi forum

šamšnite

Ko smo že ravno pri beljakih. Šamšnite so ena mojih najljubših sladic. Mogoče katera ve, kako narediti tisto kremo, šamšnito?

Hvala za pomoč!
Marusa

Evo kreme:

6 beljakov + 2 vanili sladkorja stepeš v sneg.
Posebej daš v skledo 1/2 kg sladkorja in malo skodelico vode.To postaviš na štedilnik in ko zavre dodaš sok pol limone in kuhaš, da se zgosti in dobi medeno barvo.Mora biti res gosto.
Ko je sladkor kuhan, ga počasi vlivaš v sneg beljakov in pri tem miksaš.
Kremo razporediš po pečeni podlagi in daš čisto malo v pečico, da se po vrhu rahlo zapeč (je bolj obstojno).

Upam, da sem ti pomagala.

S to “šaum ” kremo se da čudovito oblikovati torte kar z vilicami ali žličko.

Ali lahko katera napiše še recept za pečeno podlago?

Za podlago bom dala kar piškotno testo 😀 Joj kok bo dobro 😀 Hvala za recept za kremo. Upam, da je preverjen!

LpM

Jaz naredim ta preizkus, če je sladkor kuhan:
Če kapneš kapljico kuhanega sladkorja v hladno vodo, se mora naredit kroglica (ta kapljica mase iz sladkorja, se ne sme stopit v tej hladni vodi, ampak mora ostati skupaj).
Takrat je sladkor dovolj kuhan in ga lahko vmešaš v beljake.

Še tole me zanima: pol kg sladkorja in ena mala šalčka vode (koliko je to, 1dcl, pol dcl?). Se mi zdi, da je te nekam malo vode za tolikšno količino sladkorja? si predstavljam kot da se sladkor vleče v grudicah po kozici gor in dol, potem se to zažge, karamelizira?
Je to navaden sladkor ali v prahu?

Seveda je odvisno od skodelice. Vlij pač toliko vode, da se sladkor rahlo vgrezne. Sladkor mora biti kristalni in ne v prahu. Brez skrbi, z vodo se ti ne bo karameliziral, moraš ga pač nekaj časa kuhati, da se res fino zgosti.
Recept je pa preverjen, ker delam to isto kremo tudi za šamrolne.

upam, da bo s šamšnitami več sreče kot s španckimi vetrci, ki vedno končajo v smeteh 🙁

Tudi meni se včasih kaj sfizi. Pred kratkim sem pekla čokoladen biskvit. Pečen se je prijel podna, tako da sem ga morala scefrati. Nisem ga zavrgla, ampak sem dodala malo zmiksanega masla in ruma, naredila kroglice in jih povaljala nekaj v kristalnem sladkorju, nekaj v kokosu in nekaj v barvnih drobtinicah. Vsako kroglico sam dala v papirnate košarice. Izpadlo je lepo, pa še dobro je bilo. Če se ti kaj sfizi, ne zavrzi, vse se da nekako porabiti.

čudovita rešitev, čeprav msilim, da tistim poljubčkom, ko stečejo po pekaču in ratajo gumijasti, ni pomoči. ali pa jaz nimam domišljije?

Kuharice, dejte mi no povedat recept za podlago, prosim!

Kuharica, kaj pa če bi enostavno vzela kar listnato testo, ga razvaljala in spekla kot za kremšnite ?! Vsaj zdi se mi, da imajo šamšnite v slaščičarnah za podlago in “pokrov” listanto testo (je že dolgo nisme jedla, zato se ne spomnim dobro :))

LP, zala

Ja, pozabila sem napisati še podlago za šamšnite.. Kot si videla, se za kremo uporabi 6 beljakov, biskvit pa naredi tako:

6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
6 žlic mlačne vode
6 žlic moke
1 pecilni prašek

Rumenjake, vodo in sladkor penasto zmiksaš in na koncu dodaš moko s pecilnim praškom. Vliješ na velik pekač, da ne bo visoko.

Seveda pa lahko uporabiš kar listnato testo.

Alena, še tole me zanima.
Kako je potem z rezanjem te kreme? Če je recimo toliko visoka kot je original iz slaščičarne? Ali se da to potem razrezati na kocke? Ali se slučajno potem to na krožnik nalaga s šeflo? To se mi je enkrat zgodilo s kremšnitami, hahaha. ampak je blo vseeno užitno!

Ko boš rezala, za vsak rez nož operi z vročo vodo, da se bo lepše rezalo.
Če boš delala z listnatim testom, moraš zgornjo plast obvezno narezati prej in lepo polagati na kremo, potem pa režeš med temi štirioglatimi plastmi.

Alena, prosim za potrpljenje z mano, ker sem čista začetnica pri peki. Povej mi, ali je ta podlaga namenjena samo za spodnji del peciva? Kaj pa na vrhu? Mogoče bi res vzela kar listnato testo kot svetuje Zala. Ali je to tisto testo, ki je zmrznjeno in ga moraš razvaljati?

A lahko bolj natančno opišeš postopek od tu naprej!

Ja, to je tisto zmrznjeno testo. Najboljše, da vzameš tega. Pakirani sta dve plošči. Odtajaj ju po navodilu, lepo razvaljaj na širino pekača in vsako posebej speči. Ko boš delala, ti spodnje ni treba rezati, samo zgornjo boš narezala.
Podlago, za katero sem ti dala recept, sem pa napisala, da porabiš 6 rumenjakov, ki ti ostanejo. Tudi iz tega moraš speči dve plošči in zgornjo prav tako narezati. V slaščičarnah vedno dobiš narejene iz listnatega testa, to testo pa je prirejeno za domačo uporabo.

Poročaj, kako ti bo uspelo, mislim, da ti bo. Pa prijetno peko.

Lep pozdrav.

Hoj, zdejle se pa lahko greva tisto pesem o vajencu in mojstru. Jaz sem namreč mislila, da moram kremo namazat na surovo testo in jo pokrit s še eno plastjo, pa potem vse skupaj dat pečt. Tebe pa razumem, kot da moram najprej spečt testo in ga potem namazat s kremo?

Kot se jaz spomnim iz slaščičarne, je spodnja plast šamšnite iz piškotnega testa (podobno je pri indijančku, samo da je ta drugačne oblike in oblit s čokolado). Zgornjega testa šamšnita nima, je kar samo krema. Edino kar je še, je to, da nekje dobiš v kremi zamešano res malo malo malo borovnic (mogoče 5 na celo rezino, ki je ponavadi ogromna).

Potem je pa še toliko lažje, ker ni treba paziti na zgornjo plast.
Če boš delala biskvit po mojem receptu, potem ne delaj zgornjih plasti ampak spečo samo podlago. Ko boš kremo namazala, jo pa daj za kratek čas v pečico, da bo kompaktnejša in dalj časa obstojna.

enkrat sem zasledila recept za zagrebške kremšnite, kjer so namesto listnatega testa kot pri navadnih kremšnitah podlaga piškoti betet buerre.
mislim, da bi pri šamšnitah isto delovalo.
Mateja

Alena, čez bikend se lotim. Sporočim, kako bodo ratale. Njam 😀

ali lahko katera pove, kako narediš to kremo za šamrole- ali zliješ sladkor v beljake, potem pa s tem nafilaš rolce (in ne pečeš kot pri šamšnitah)?

spodaj je tema šamrole, mogoče tam kaj piše o tem?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close