Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Samostojnost in partnerska zveza

Samostojnost in partnerska zveza

Odgovor na objavo uporabnika
M320, 01.02.2022 ob 07:38

iDESI974, 01.02.2022 ob 06:11

M320, 31.01.2022 ob 23:31

iDESI974, 31.01.2022 ob 22:01

M320, 31.01.2022 ob 21:27

idesi, 31.01.2022 ob 21:02

M320, 31.01.2022 ob 18:28

idesi, 31.01.2022 ob 14:25

sama s sabo, 31.01.2022 ob 13:26

Imam kup prijateljic/sodelavk, ki se sedaj okoli 40ega ločujejo. Otroci so zrastli, krediti so odplačani, plače so dobre, kariere so narejene, srednješolske ljubezni so izpete.

Sprašujem se, ali ni ljubezen za najstnike? Dejansko večina parov v moji družbi se je sparčakala tam okoli 18-22 leta, potem so par let uživali sami, tam do 30ega otroci, krediti, kariera, sedaj capljajo proti 40ki pa so ločitve na mizi. Še najbolj pri finančno preskrbljenih. Sploh tam, kjer je ženska finančno močna in njena streha nad glavo ni odvisna od moškega.

Zanimivo vprašanje. Mislim, da gre tu za predstavo o romantični ljubezni in da se ta predstava sčasoma razblini, saj ne deluje. Tako da je delno tvoj ponujeni odgovor v vprašanju povsem resničen. Potem je tu še udobje današnje družbe, ki omogoča navidezno, da drugega ne potrebujemo. In nenazadnje je tu še narcisodno vedenje, ki je spodbujano v današnji družbi:

Seveda deluje, jaz sem živi dokaz. Midva z mojim sva že 20 let srečno poročena.

Glej ga zlomka. Povsem spregledal ta zapis. Se opravičujem. Če prav razumem, praviš, da vidva živita odnos, kot ga nekako promovira in opisuje romantični mit. No, iskreno povedano, sam še vedno vztrajam na stališču, da je romantični mit zgolj in samo mit in da se v praksi ne more obnesti. Bom pa z zanimanjem prebral kaj o tem, kako to potem zgleda v praksi, če se odločiš še kaj napisati o tem.

Zakaj misliš, da ne?

Meni je super. Imam svojo polovico, sorodno dušo in se imava čudovito. Happily ever after.

Hm… naj zgolj odgovorim na vprašanje. Kot sem že zapisal, izhajam iz predpostavke, da sem okvarjen. In hkrati iz predpostavke, da v tem pogledu nisem kaj posebnega. Verjamem torej, da ste tudi vsi drugi okvarjeni. V končni fazi je zelo verjetno, da je ravno tu srž bistva izvirnega greha in angelov nekje na nebu. Da smo torej v srži vsi grešniki in da so tisti čisti, neomadeževani nekje daleč od našega dosega.

Kolikor se morda vse skupaj sliši nevšečno, pa je veliko vredno. Polaga namreč temelje za zdrav odnos, brez nekih pričakovanj o popolnem drugem. O sorodni duši, ki naj bi me razumela – celo brez besed. Kar je izjemno visoko pričakovanje. Ker če naj bi me drugi razumel, brez da bi se izrazil, to odpira na široko vrata muljenju, tihim mašam. Kaznovanju drugega, ker nima nadnaravnih sposobnosti vpogleda v mojo dušo.

Kar je na nek način narcisoidno. Enako kot prepostavka “srečna do konca svojih dni”. Kajti grandioznost jaza temelji ravno na zunanji podobi življenja, kot sprehoda od enega uspeha do drugega. Kar pa življenje nikakor ni. Padci so del življenja. Ud učenja prvih korakov naprej. V dobesednem in prenesenem pomenu.

Da ne bom predolg… tak odnos je toksičen in se konča s simbolno (ali dobesedno) smrtjo, kot to simbolizirata Romeo in Julija, ki po viharju hormonov izpijeta strup eden drugega in zapustita ta svet.

Veliko bolj verjetno je, da sta se našla dva, ki sta eden v drugem prepoznala domač, poznan način trpljenja v primeru združitve eden z drugim. Veliko bolj verjetno je, da živita znosno trpljenje. Da sta torej vesela, če tisti dan ni šlo nič bistveno narobe in je minil brez hujših pretresov. In veliko bolj verjetno je, da ko nekaj je narobe v odnosu, kljub bolečini to trpljenje lažje prenašata, saj vama je od zibelke naprej domače.

Veliko bolj verjetno je, da se vama ne sanja, kaj se drugemu plete po glavi in verjetno je, da to tudi skrbno skrivata eden pred drugim, saj bi sicer tvegala, da bi se drugi tako ustrašil sprijenosti, da se vama zdi povsem utemeljeno dvomiti o tem, da bi jo drugi mogel sprejeti.

In če jo eden drugemu dozirata počasi in kontinuirano, precej posredno, je tudi precej verjetno, da te, vedno znova nove ravni, krepijo zanimanje in erotično privlačnost drugega.

Tako nekako jaz gledam na to. 🙂

Tako negativno gledaš na partnerstvo. Zakaj tako? Pri tebi je eno samo trpljenje in muka, vse tako črno in negativno. Okvarjen? Vsak je na svoj način poseben, a ko dobiš svojo polovico se dopolnjujeta in se prilegata popolnoma drug drugemu, da sta si lahko dobra sopotnika v življenju. Takšna kot sta, sta drug drugemu popolna. Ko sta si tako podobna, se razumeta tudi brez besed, ker podobno razmišljata in se z vsako izkušnjo potrdi, da sta enaka na nek način. Kakšne tihe maše? Govorimo o sorodni duši, o kvalitetni zvezi, o ljubezni. Kako lahko nekdo znotraj takšne zveze pomisli na nekaj tako toksičnega? Ne pade ti na pamet in zakaj bi ustvarjal negativno vzdušje in razdor z nekom, s katerim se naravno, preprosto razumeš? To ni naravno v takem odnosu. Znosno trpljenje? Spet o trpljenju in nekem prisilnem vzdrževanju nečesa, to ni ljubezen. Ljubezen je varen pristan, dom v drugi osebi.  Midva sva pravzaprav vesela vsakega trenutka, ki ga lahko preživiva skupaj in. Nimava skrivnosti. Marsikaj sva dala skozi, vedno bila spoštljiva in iskrena drug do drugega in se poznava v dušo. Nisva popolna, a sva drug drugemu popolna in skupaj nama je najlepše in popolno.

Hm… če ti tako vidiš,…

Ja, vidim, ker sem se odločila za ljubezen, upanje, zaupanje. Ti pa za nekaj drugega. Moje življenje ni popolno, jaz nanj gledam tako in tako čutim. Stvar odločitve in moči uma. Sposobnosti manifestacije in ustvarjanja življenja kakršnega si želiš živeti. Vse ni v naših rokah, a to kako odreagiraš na situacijo pa je. Vsakič. In ko ti sešteješ, dobiš ven kdo si in kaj želiš. Z vsako odločitvijo kreiraš svoje sanjsko življenje, svoj raj. Če znaš biti hvaležen, ponižen, sočuten in ljubeč, ti to pride spontano, naravno. Če imaš čiste misli, do katerih se pride z meditacijo in treningom uma, gledaš na svet s srcem in z dušo, svetlobo. Imam občutek, morda se motim, ker te razen teh zapisov ne poznam, da precej temačno gledaš na svet. Imaš svoje razloge, ti samo želim povedati, da smo tudi taki, ki ga vidimo v barvah.

Hmmm… zanimivo.

idesi, 31.01.2022 ob 18:49

jaz611, 31.01.2022 ob 18:20

Jaz sem bila samostojna v teh ozirih, kot je napisano zgoraj (med 28 in 33 let.) V vsem drugem sem bila čisto samostojna in se nisem čutila osamljene. Zdaj sem v vezi in priznam, da me veza rahlo duši, ravno zaradi prilagajanja. Ker sem bila vajena vse sama in da je vse po moje 😉 Torej, v vezo sem stopila “dodelana”.  Sem se pa rabila naučiti živeti v dvoje…

Verjamem. Še po toliko letih se mi precejkrat zazdi, da bi sam lažje “folgal”. 🙂

Ampak moram pa priznati, da sem do otrok mnogo bolj razumevajoč. Nekako pri partnerki vedno znova zapadem v tisti modus operandi, ki temelji na predpostavki, da bi to in to pa že morala (vnaprej) vedeti. Kolikor je to morda celo res, pa me tudi ta netolerantnost pri meni tudi zmoti. Verjetno predvsem zaradi lastne nečimernosti, saj se imam za precej tolerantnega, pa se v praksi vendar izkaže tudi drugače. 🙂

Je pa zanimivo tole zrcaljenje, če človek hoče videti. Če damo na stran kake ekstreme, ki so zares toksični, ali tako ali drugače škodljivi, je zanimivo alo pobrskati po zaprašenih kotičkih duše in raziskovati, zakaj je neko njeno ravnanje v meni obudilo neko že davno pozabljeno ali potlačeno čustvo.

V teoriji gre nekako tako, da če delaš ene in iste stvari oz. delaš na masovki, si s tem bolj efektiven in produktiven. In tako kot je v potrošništvu, je tudi v življenju. Če si dva razporedita delo, bi načeloma morala biti hitrejša in bolj efektivna in na koncu vama bi moralo ostati več časa, ki ga potem porabita za medsebojno ali drugačno druženje. To, da trdiš, da bi sam shajal bolje, pomeni samo to, da nekaj delata narobe in da sta “padla iz sinhronizacije”. Drugače pa je razočaranje funkcija pričakovanj. Več kot pričakuješ, bolj si lahko razočaran.

Tole je pa ena bolj genualnih resnic, da so razočaranja rezultat pričakovanj. Dodal bi še, da je zadovoljstvo funkcija želja. Sicer pa za učinkovitost skupine velja t.i. hi-kvadrat. In ker nihče ni 100% učinkovit, je hitreje, kot bi si človek mislil, rezultat skupnosti neučinkovitost le-te. Ampak… pustimo zdaj teorije organizacij ob strani. 🙂

PRaviš, da sta 20 let že srečna.

Kdaj sta se spoznala – koliko sta bila stara?

Koliko sta bila stara, ko sta sse preseila skupaj?

A je tako ženska kot moški v tej vezi finančno neodvisen s svojim prihodkov v enaki višini kot partner?

Sta živela na svojem prej vsak za sebe ali se od mame preselila skupaj?

Ali živita mogoče pri katerih starših doma? Je v tem primeru priseljen partner tudi tako srečen že 20 let, kot ti?

Za tole (blesavo citiranje);:

idesi, 31.01.2022. ob 14:25

sama s sabo, 31.01.2022. ob 13:26

Imam kup prijateljic/sodelavk, ki se sedaj okoli 40ega ločujejo. Otroci so zrastli, krediti so odplačani, plače so dobre, kariere so narejene, srednješolske ljubezni so izpete.

Sprašujem se, ali ni ljubezen za najstnike? Dejansko večina parov v moji družbi se je sparčakala tam okoli 18-22 leta, potem so par let uživali sami, tam do 30ega otroci, krediti, kariera, sedaj capljajo proti 40ki pa so ločitve na mizi. Še najbolj pri finančno preskrbljenih. Sploh tam, kjer je ženska finančno močna in njena streha nad glavo ni odvisna od moškega.

Zanimivo vprašanje. Mislim, da gre tu za predstavo o romantični ljubezni in da se ta predstava sčasoma razblini, saj ne deluje. Tako da je delno tvoj ponujeni odgovor v vprašanju povsem resničen. Potem je tu še udobje današnje družbe, ki omogoča navidezno, da drugega ne potrebujemo. In nenazadnje je tu še narcisodno vedenje, ki je spodbujano v današnji družbi:

Seveda deluje, jaz sem živi dokaz. Midva z mojim sva že 20 let srečno poročena.

v sled te teme, 01.02.2022 ob 11:30

PRaviš, da sta 20 let že srečna.

Kdaj sta se spoznala – koliko sta bila stara?

Koliko sta bila stara, ko sta sse preseila skupaj?

A je tako ženska kot moški v tej vezi finančno neodvisen s svojim prihodkov v enaki višini kot partner?

Sta živela na svojem prej vsak za sebe ali se od mame preselila skupaj?

Ali živita mogoče pri katerih starših doma? Je v tem primeru priseljen partner tudi tako srečen že 20 let, kot ti?

Stara sva bila +-20, oba s službo, jaz zaključevala še faks in živela v najemu, on pri starših. Po enem letu sva se odločila za sobivanje in sva šla v nakup stare hiše. Tisto leto sva bila pri njegovih, da smo vsaj za silo renovirali eno nadstropje in se kasneje preselili na svoje. Oba sva finančno neodvisna in oba imava kam iti, v kolikor se nama kdaj ne bi izšlo, če to sprašuješ. Ja, mlada dva bila, neizkušena, morda bi bilo drugače in bi danes razmišljala drugače, če se ne bi tako mlada poročila, a v tem sva si še najbolj podobna. Oba sva si močno želela vsega tega, kar imava danes. Dobesedno živiva svoje življenjske cilje in sanje ta trenutek. Morda naju to veže še bolj skupaj, ker gledava v isto smer.

Dejansko sem nekoč brala neko raziskavo, kjer je pisalo, da so najbolj trdni pari se spoznali tam med 22 in 25 letom. Vse kar je bilo prej/kasneje sparčkano so bile večje težave.

Če gledam mojo družbo so v vezah od srede faksa dalje. Kar je bilo po 30em sparčakno je že vse ločeno.

Največje težave so tam, kjer so bile ženske že prej stanovanjsko in finančno dobro preskrbljene (recimo, da so dobile od staršev stanovanja ali hiše ali živijo doma pri starših v mansardah). Tam je večina moških moralo it po rojstvu drugega otroka.

Sprašujem zato, ker imava midva podobno zgodbo. Spoznala sva se pri mojih 22, on 24. Jaz sem delala faks, on že bil zaposlen in delal faks ob delu. Jaz sem tedaj živela v študentu, on doma. Ko sva imela oba redne prihodke, sva šla najprej v najem, potem nakup stanovanja, nato sva stanovanje prodala, tri leta bivakirala pri mojih in v tem času zidala. V tem času sva imela tudi 2 otroka. Bilo je težko, finance, služba, delo na parceli, otroci, ampak ravno skupno delo in skupni trud naju je povezal. Koliko dni in noči sva prekladala in barva les, kitala knauf, pucala bosanke – vse skupaj – vse med pogovorom in smehom in sanjami.  Tudi midva sva skupaj 20 let. Veš kaj sem ravno zadnjič razmišljala – kdaj bo spet zmanjkalo drv v kurilnici, da bova vdarila skupaj eno akcijo, ko vozival drva iz drvarnice v kurlinico celo popoldan in zraven pogovor in smeh in načrti za prihodnost…Tu je po moje skrivnost – skupen trud za skupne cilje in komunikacija komunikacija komunikacija.

V sled te teme: zanimivo, kako besedilo izzveni drugače izven konteksta (nanašanja).

V sled te teme, 01.02.2022 ob 12:07

Dejansko sem nekoč brala neko raziskavo, kjer je pisalo, da so najbolj trdni pari se spoznali tam med 22 in 25 letom. Vse kar je bilo prej/kasneje sparčkano so bile večje težave.

Če gledam mojo družbo so v vezah od srede faksa dalje. Kar je bilo po 30em sparčakno je že vse ločeno.

Največje težave so tam, kjer so bile ženske že prej stanovanjsko in finančno dobro preskrbljene (recimo, da so dobile od staršev stanovanja ali hiše ali živijo doma pri starših v mansardah). Tam je večina moških moralo it po rojstvu drugega otroka.

Drži, tudi sam sem bral raziskave na to temo…

Če potegnemo pod črto: Bolj kot je ženska samostojna in več partnerjev kot je imela, manjša je možnost, da se bo v neki dolgoročni zvezi dobro počutila in je ne bo zapustila.

Pri moških sicer ni diametralno nasprotno, so pa raziskave potrdile, da ima število partnerk pred dolgoročno zvezo praktično zanemarljiv vpliv na stanovitnost te zveze.

V sled te teme, 01.02.2022 ob 12:15

Sprašujem zato, ker imava midva podobno zgodbo. Spoznala sva se pri mojih 22, on 24. Jaz sem delala faks, on že bil zaposlen in delal faks ob delu. Jaz sem tedaj živela v študentu, on doma. Ko sva imela oba redne prihodke, sva šla najprej v najem, potem nakup stanovanja, nato sva stanovanje prodala, tri leta bivakirala pri mojih in v tem času zidala. V tem času sva imela tudi 2 otroka. Bilo je težko, finance, služba, delo na parceli, otroci, ampak ravno skupno delo in skupni trud naju je povezal. Koliko dni in noči sva prekladala in barva les, kitala knauf, pucala bosanke – vse skupaj – vse med pogovorom in smehom in sanjami.  Tudi midva sva skupaj 20 let. Veš kaj sem ravno zadnjič razmišljala – kdaj bo spet zmanjkalo drv v kurilnici, da bova vdarila skupaj eno akcijo, ko vozival drva iz drvarnice v kurlinico celo popoldan in zraven pogovor in smeh in načrti za prihodnost…Tu je po moje skrivnost – skupen trud za skupne cilje in komunikacija komunikacija komunikacija.

No, to! Potem razumeš.

Hehe, odličen odnos imata. To je treba samo negovat.

No, tole je en tak čudovit zapis, ki kaže na to, da v bistvu na zvezo najbolje vplivajo druženja, za katera sicer rečemo, da to pa ni ravno romantično. Omenja trud, omenja čakanje na priložnost, kar pomeni, da sreča ni nekaj vsakdanjega… in da izvira iz truda, napora,… skratka trpljenja.

Bi pa dodal vprašanje: tako radi poudarjamo komunikacijo, pri tem pa vztrajno pozabljamo na to, da je vpliv verbalne ravni le-te v bistvu v primerjavi z drugimi načini izražanja v resnici zelo majhen. Katere ravni komunikacije torej? 😉

idesi, 02.02.2022 ob 10:39

No, tole je en tak čudovit zapis, ki kaže na to, da v bistvu na zvezo najbolje vplivajo druženja, za katera sicer rečemo, da to pa ni ravno romantično. Omenja trud, omenja čakanje na priložnost, kar pomeni, da sreča ni nekaj vsakdanjega… in da izvira iz truda, napora,… skratka trpljenja.

Bi pa dodal vprašanje: tako radi poudarjamo komunikacijo, pri tem pa vztrajno pozabljamo na to, da je vpliv verbalne ravni le-te v bistvu v primerjavi z drugimi načini izražanja v resnici zelo majhen. Katere ravni komunikacije torej? 😉

Kako obračaš vodo na svoj mlin. Še kako je romantično delati in ustvarjati skupaj! Sreča ti mora biti dana, ti pa moraš tudi kaj narediti, da jo ohraniš. Če ne zalivaš rože, uvene kajne? No, to. Negovanje odnosa pa ni muka, trdo delo in vse to kar ti opisuješ. Če ljubiš osebo ob sebi je to privilegij in čast! Da ga lahko osrečiš, mu pomagaš, izmenjuješ energijo, se pogovarjaš in rasteš. Si kdaj kaj delal s soprogo ali se samo sprehajata pa hopacupa? Gledati moškega med delom je seksi, strastno, ko zabija žeblje, ima zasedene roke in je fokusiran na tist cvek, uh… Kot ko on gleda mene med kuharijo in peko. Sicer mi včasih pomaga, a večinoma končava na tleh. Na floor of shame. ?

Komunikacija mora biti naelektrena z ljubeznijo, prepletena z igrivostjo in uporabiti moraš vse senzorje in čute da zaznaš vibracije in spremembe, da lahko odreagiraš in jih uporabiš za ljubeč odgovor. Če si naravnan na pravo frekvenco s partnerjem, to poteka naravno, saj izhaja iz srca. Ti si preveč v glavi po mojem.

M320, 02.02.2022 ob 10:57

Kako obračaš vodo na svoj mlin. Še kako je romantično delati in ustvarjati skupaj! Sreča ti mora biti dana, ti pa moraš tudi kaj narediti, da jo ohraniš. Če ne zalivaš rože, uvene kajne? No, to. Negovanje odnosa pa ni muka, trdo delo in vse to kar ti opisuješ. Če ljubiš osebo ob sebi je to privilegij in čast! Da ga lahko osrečiš, mu pomagaš, izmenjuješ energijo, se pogovarjaš in rasteš. Si kdaj kaj delal s soprogo ali se samo sprehajata pa hopacupa? Gledati moškega med delom je seksi, strastno, ko zabija žeblje, ima zasedene roke in je fokusiran na tist cvek, uh… Kot ko on gleda mene med kuharijo in peko. Sicer mi včasih pomaga, a večinoma končava na tleh. Na floor of shame. ?

Komunikacija mora biti naelektrena z ljubeznijo, prepletena z igrivostjo in uporabiti moraš vse senzorje in čute da zaznaš vibracije in spremembe, da lahko odreagiraš in jih uporabiš za ljubeč odgovor. Če si naravnan na pravo frekvenco s partnerjem, to poteka naravno, saj izhaja iz srca. Ti si preveč v glavi po mojem.

Oprosti, ampak… Ne poznam veliko ljudi, ki bi npr. zlaganje drv označili kot romantično. V bistvu kar težaško opravilo. Je pa v dvoje zagotovo lažje. Tudi ne poznam veliko ljudi, ki bi rekli, da komaj čakajo, da gredo zlagat drva. Skratka: ko človek komaj čaka, da z nekom zlaga drva… je potrebna dodatna razlaga o trudu glede odnosa, če zlaganje drv predstavlja olajšanje, po katerem nekdo hrepeni? Premislimo malo vsi skupaj. 😉

idesi, 02.02.2022 ob 11:04

Oprosti, ampak… Ne poznam veliko ljudi, ki bi npr. zlaganje drv označili kot romantično. V bistvu kar težaško opravilo. Je pa v dvoje zagotovo lažje. Tudi ne poznam veliko ljudi, ki bi rekli, da komaj čakajo, da gredo zlagat drva. Skratka: ko človek komaj čaka, da z nekom zlaga drva… je potrebna dodatna razlaga o trudu glede odnosa, če zlaganje drv predstavlja olajšanje, po katerem nekdo hrepeni? Premislimo malo vsi skupaj. 😉

Ne gre se za opravilo kot tako, temveč za to s kom ga opravljaš. Če tebi že to ne pomeni dovolj, da jo gledaš, da se z nji družiš in jo kaj pohecaš vmes, … Tebi je vse težko. Kako bi premagal zmaja ali vojsko za svojo drago, če še zlaganje drv ne zmoreš, ker je težaško. Sorry. Nič ti ne sme biti težaško v življenju, ti razvajena rit. Ne vem če boš sploh razumel moje zapise, ker očitno nisi na tej frekvenci, da svojo drago obožuješ in občuduješ v vsakem trenutku. Takrat ti je vse romantično. Jaz ko se zvečer vležem za 5min na kavč, mi vzame noge in jih da sebi v naročje, da me ima ob sebi, da me čuti. Če jih on ne vzame, ker recimo bere nekaj, jih pa dam jaz na ‘parking’ in on objame, boža, masira, ker se me rad dotika, jaz pa imam rada njegov dotik, tople roke, energijo. To druženje, čas preživet v dvoje, energija, toplina in nežnosti, to je vtkano v tista drva in drugo delo. Zato tudi delo ni več težko, težaško, ampak postane užitek. Tudi v službi ti prej mine čas in je vse lažje, če se zaklepetaš, če se zabavaš kajne? Zato fajn kolektivi, kjer so sodelavci tudi prijatelji funkcijonirajo bolje od ostalih. So bolj produktivni. Od tod team buildingi pa te fore. Glej na to pa tako, da je zlaganje drv team building med dvema. Tam ustvarjaš spomine. Vedno se zgodi kaj zabavnega, se skupaj smejeta, delata norca, zafrkavata drug drugega, dražita in ščipata. To je celo doživetje, ko si s tistim, ki ga ljubiš. Tako se imata čas pogovarjati in kvalitetno družiti, ustvarjati spomine.

No lahko bi pa jaz ležala na kavču in bi on sam zlagal drva.

Ali pa bi on šel na fuzbal jaz pa bi doma kuhala kosilo, ogrevanje pa bi si sama vklopila tisti gumb na TČ.

Ampak dvomim, da bi naju to dodatno povezalo – prej obratno.

Ali pa bi on programiral in služil bajne denarce, s katerimi lahko komot plača 5 delavcev, ki bodo tri dni zlagali drva,  ona pa doma deco merka, kuha in kopalnico glanca in si pri tem on misli “kak je babi fajn doma jaz pa se tu jeblem v službi cele dneve pa nobene hvaležnosti hvala lepa za tako babo”, ženska pa si misli “kak je možu fajn v službi jaz pa se tu jeblem doma cele dneve pa nobene hvaležnost hvala lepa za takega deda”.

Gre za tiste drobne kapljice lepila malo tu in malo tam, ki pa držijo vezo skupaj.

v sled te teme, 02.02.2022 ob 11:25

No lahko bi pa jaz ležala na kavču in bi on sam zlagal drva.

Ali pa bi on šel na fuzbal jaz pa bi doma kuhala kosilo, ogrevanje pa bi si sama vklopila tisti gumb na TČ.

Ampak dvomim, da bi naju to dodatno povezalo – prej obratno.

Ali pa bi on programiral in služil bajne denarce, s katerimi lahko komot plača 5 delavcev, ki bodo tri dni zlagali drva,  ona pa doma deco merka, kuha in kopalnico glanca in si pri tem on misli “kak je babi fajn doma jaz pa se tu jeblem v službi cele dneve pa nobene hvaležnosti hvala lepa za tako babo”, ženska pa si misli “kak je možu fajn v službi jaz pa se tu jeblem doma cele dneve pa nobene hvaležnost hvala lepa za takega deda”.

Gre za tiste drobne kapljice lepila malo tu in malo tam, ki pa držijo vezo skupaj.

No… Idesi povej če to ni romantično!! Bravo bejba, tako se govori

Še en čisto banalen primer. Ko smo gradili hišo in smo imeli delavce – mene so posadili v hišo za štedilnik, jaz pa bi raje pomagala na parceli. Tam je bilo luštno. Tam so se zabavali. Tam so se bondali. Jaz pa sama v kuhinji.

Ja lahko pa bi dala hišo prek gradit – tudi to je opcija.

Midva pa tačas tolkla vsak svoje nadure cele dneve vsak na svojem koncu vsak v svoji službi, da bi vse skupaj plačala in se samo zvečer tečna in utrujena zvrnila na kavč.

Zlaganje drv ni neko težaško opravilo. Je delo, ki ni toliko intenzivno, da bi se zraven prešvical, po drugi strani pa je toliko mentalno nenaporno, da lahko ko delaš razmišljaš druge stvari. Zato se pri takšnem delu zabavaš, hecaš in še delaš hkrati. Zato te takšne stvari precej povezujejo. Ker skupaj delaš koristno delo te to še dodatno poveže.

Mašina ste zapeli v ta drva. Spomnim se kot mula, da smo imeli enkrat dvakrat mesečno akcijo polnjenja kurilnice. Šli smo vsi. Ata, mama, brata in jaz. To delo štejem med družinska opravila, kot so tudi rezanje gorice, vlačenje ven rožja, sajenje krompirja, pobiranje krompirja, trgatev, koline. Cela družina na kup pa veselica.

excell159, 02.02.2022 ob 11:35

Zlaganje drv ni neko težaško opravilo. Je delo, ki ni toliko intenzivno, da bi se zraven prešvical, po drugi strani pa je toliko mentalno nenaporno, da lahko ko delaš razmišljaš druge stvari. Zato se pri takšnem delu zabavaš, hecaš in še delaš hkrati. Zato te takšne stvari precej povezujejo. Ker skupaj delaš koristno delo te to še dodatno poveže.

V bistvu vsak skupni trud povezuje. Sploh, če je začinjen s ščepcem humorja. Debata je zdaj stekla v drugo smer. Moje izhodišče je (malo karikirano): kar označimo kot sicer neromantično, je dobro za zvezo. Pogovor o financah? Ni romantičen, je pa dober za zvezo. Zlaganje drv? Ni romantično, je pa dobro za zvezo. Itd. Bolj, ko je zveza postavljena pred neke skupne izzive, bolj trdna je. Poglej moje vprašanje, zastavljeno pred dnevi, ki cilja točno na to. Če nekako ponovim… katera pretnja je v današnjem času vsesplošnega udobja še toliko nevarna, da strah pred njo upraviči toleriranje drugega?

Ja, lahko se pretvarjamo, da je zlaganje drv ali gradnja hiše romantično opravilo. Nimam težav s tem. Ni pa prav, da – če uporabim primero kolegice – na silo barvamo rožnato vse naokoli. Ja, življenje je pisana paleta barv, ki jih povezujemo z nekimi čustvi… od rumene zavisti, rdeče ognjevitosti, do sive žalosti in temačne, črne depresije ob smrti ali nesreči ljubih nam. In barvati vse skupaj rožnato bi bilo zamujanje življenja kot takšnega.

idesi, 02.02.2022 ob 11:48

V bistvu vsak skupni trud povezuje. Sploh, če je začinjen s ščepcem humorja. Debata je zdaj stekla v drugo smer. Moje izhodišče je (malo karikirano): kar označimo kot sicer neromantično, je dobro za zvezo. Pogovor o financah? Ni romantičen, je pa dober za zvezo. Zlaganje drv? Ni romantično, je pa dobro za zvezo. Itd. Bolj, ko je zveza postavljena pred neke skupne izzive, bolj trdna je. Poglej moje vprašanje, zastavljeno pred dnevi, ki cilja točno na to. Če nekako ponovim… katera pretnja je v današnjem času vsesplošnega udobja še toliko nevarna, da strah pred njo upraviči toleriranje drugega?

Ja, lahko se pretvarjamo, da je zlaganje drv ali gradnja hiše romantično opravilo. Nimam težav s tem. Ni pa prav, da – če uporabim primero kolegice – na silo barvamo rožnato vse naokoli. Ja, življenje je pisana paleta barv, ki jih povezujemo z nekimi čustvi… od rumene zavisti, rdeče ognjevitosti, do sive žalosti in temačne, črne depresije ob smrti ali nesreči ljubih nam. In barvati vse skupaj rožnato bi bilo zamujanje življenja kot takšnega.

Spet obračaš moje besede. Kdaj sem rekla rožnato? Nikoli. Preberi bolj natančno, pa prav je, da se naučiš slišati sogovornika, ne pa le tuhtati kako boš repliciral. Ker mene očitno ne slišiš, verjetno tudi žene ne. Moj mož zna poslušati, to je tudi zelo pomembno. Da razumeš in se potrudiš razumeti, ker te zanima in hočeš, ne ker moraš ali pa trmasto vztrajati pri svojem, ne da bi drugega sploh vzel v obzir. Tako se oddaljiš.

Nič se ni treba pretvarjati, če tako čutiš. Če pa ne, nimaš kaj. Tak si in tako čutiš. Tebi to ni romantično in ti to vidiš drugače, tudi prav. Za vaju. Ne moreš pa zaradi tega reči, da se drugi pretvarjajo. Smo različni in to je treba upoštevati. Nič ni na silo. Saj pravim, da ne boš mogel razumeti, ker tega nimaš v sebi. Če boš kdaj doživel, ti bo jasno o čem govorim. Do takrat pa, škoda mojega časa za razlago. Odstopam od pogovora, uživajte.

Sem takšna kot piše Rok, preveč iskrena. Zato sem večino življenja samska in tudi s službami imam probleme. Prijateljev prav tako skoraj nič. Ne znam se lepo delat, ne znam igrati prijaznosti in vzhičenosti, če tega tudi ne čutim. Ne znam lagat v obraze, kako sem nad nečim/nekom navdušena, če nisem.

Prav tako ne maram laži in zavajanj drugih ljudi, a žal skoraj same takšne spoznavam. Tako, a jih od*ebem po spisku, ko stopim na kakšno njihovo lažnjivo mino.

resno.. a ste spet nasedli??

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close