samo na znanje…
pri nas je splav mogoče narediti v prvih 3 mesecih, kjer zarodek še nikakor ni tako velik!
Kako pa veš, da ne gre za slike spontano splavljenih otrok? A pol je bolje otroka spravit na svet in ga pustit nekje na ulici?
Samo na znanje zaradi tako ozko misličih je ta tema še danes tudi pri nas tak tabu.
Sama nisem za to rešitev! Dejansko pa ti ne znam povedat kako bi se odločla, če bi v taki situaciji bila. Podpiram anonimne porodnišnice, kjer lahko ženska otroka rodi, pod zdravniškim nadzorom in ga tam popolnoma anonimno pusti. Ima pa 3 (ali 6 ne me za besedo drzat) mesecev časa, da si premisli in otroka obdrži.
Žal tega pri nas še nekaj časa ne bo!
Lp, Sara
Sara nisem ozko misleča,splav je pravica vsake posameznice,vendar ta post ni namenjen vsem,ki so splavile in ki še to bodo ampak tistim,katerim je to nekaj normalnega.
Delam v porodnišnici in nemorem vam povedat koliko je povratnic,ki delajo umetni splav več kot 4x,ko jim pa ponudiš nasvet za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo,pa jo gladko zavrnejo,češ kaj pa meni to treba. Ja tako je,nažalost veliko je takšnih cvetk. In ta stran ne govori o spontanih splavih ampak o umetnih splavih,kot jih imenujejo masakri.
Liv,ti pa takšne izjave obdrži zase,si še verjetno premlada,da bi sodila.
Sem proti nepotrebnim splavom, sem pa tudi proti takim notornim manipulacijam, kot jih lansirajo in propagirajo (v glavnem ameriški) nasprotniki vsakršnega splava (“pro life” aktivisti), ki jim zaradi obrambe zarodka ni problem ustreliti odraslega človeka! Žal take zadeve ne prispevajo k zmanjšanju števila splavov, saj razumnih in razsodnih ljudi ne prepričajo o nepotrebnosti splava, marveč o tem, da so njegovi nasprotniki nestpneži, s katerimi ni dobro imeti opravka. S tem tudi diskreditirajo svoja prizadevanja, ki bi bila morda v drugi obliki morda celo hvalevredna!
Bistveno bolj kot govorjenje o “masakrih”, prikazovanje neokusnih podob, sataniziranj tistih, ki se zavzemajo za pravico do splava ipd. bi k razumni uporabi splava prispevalo argumentirano in umerjeno informiranje o tem, kako je splav škodljiv za žensko.
Kar se pa prepovedi splava tiče, je pa že davno jasno (dokazano), da splavi povzročajo največ škode ravno tam, kjer so prepovedani!
Ej, ta prva slika, ko se stran odpre, ko drži moški v roki tega otročka, to dete ima ja lase, pa poglej, kak je velik, to je ziher prestar otrok, da bi bil to umetni splav- vsaj pri nas, za druge države ne vem!
V srednji šoli smo imeli pri predmetu iz ginekologije eno seminarsko o splavih. Sošolki sta se res dobro pripravili, iz interneta sta dol potegnili besede sestre, ki je sodelovala pri splavih, njene besede o vsem postopku in o nekaterih umazanih zadevah, ki so se dogajale tam, ko je delala, potem slike delov teh malih trupelc, res grozne slike. Profesorica ju je sredi predstavitve prekinila z besedami, da morda se je katera izmed nas morala, ali pa se še bo, odločiti za kaj takega. V tem primeru je, ali bo, za to punco/žensko to še težje.
Jaz sem absolutno proti splavom, ki jih nekatere delajo kar tako, namesto da bi poskrbela za kontracepcijo, gre vsakič splav delat, mislim, da sem ravno na tem forumu že debatirala o tem. Glede na to, da študiram za babico, da sem si izbrala tak poklic, je menda logično, da sem proti splavu. Ampak kljub temu ga vendarle zagovarjam v določenih primerih (v takih primerih, kjer se bo otroku zelo hudo godilo).
Se ti opravičujem, ker (zavestno ne bom napisala če) sem te obsodla po krivem.
Hvala bogu ne poznam nobene, ki bi ji bil splav običajno sredstvo proti nezaželenim otrokom. Se mi pa dlake ježijo s kakimi argumenti folk prihaja nadan zakaj so proti splavu. In te slike niso ni druga kot taka propaganda.
Kaj za svinjarije so se in se najbrž še dogajajo v imenu znanosti, pa je že druga debata.
sem tudi jaz malo pogledal slike in prebral kaj pise na strani. Vmes so tudi slike in filmcki za opravljene abortuse pri t.i. mazačih – torej na črno narejeni splavi, kateri se naredijo praktično kadarkoli v nosečnosti.
sam sem tudi proti splavom, saj obstaja toliko vrst zaščite, da je povsem neumestno trditi, da je splav edina rešitev. Če pa pride tako daleč, pa je na svetu veliko staršev, kateri ne morejo imeti otrok in bi ga z veseljem posvojili.
pa lep dan vam želim
“ati”
Po naslovu sodeč gre za propagandno gradivo, ki so ga fanatiki menda pred časom poskušali spraviti tudi v srednje šole. Torej lahko pričakuješ, da so namerno izbrane najbolj grozljive in ogabne slike.
In kaj si zdaj s tem dosegla, Mateja? Imaš zdaj kaj več? Mislim… kere finte! Tudi slike od operacije slepiča ne zgledajo apetit zbujajoče, pa jih nihče ne razkazuje okrog, kao, poglejte si to…
Predlog: dajmo pobudo za še za popolno prepoved kontracepcije in po možnosti še za prisilne oploditve tistih, ki so “prelene” da bi se same spravile zraven. Se sploh zavedate, koliko potencialnih življenj gre vsak dan v nič?
Jožica,vsaka slika splavljenega otroka je enako grozna,tudi v resničnosti ker se zaveš,da je bilo prekinjeno življenje. Kako lahko primerjaš op.slepiča,kateri nam za nič ne služi in “uboj”živega bitja,saj ima zarodek že pri osmih tednih nosečnosti povsem oblikovan srček ( slepič,pa nima srca),torej ga ne moraš primerjat z živim bitjem.
Naslednje,da praviš koliko življenj gre vsak dan v nič,če te prav razumem misliš koliko ljudi na dan umre po nepotrebnem. Se strinjam,splav je izhod samo v zdravstveni indikaciji in v primeru posiljstva oz. zlorabe,za drugo,pa obstaja zmeraj manj kruta odločitev,kot pa splav.
Za Kla;nepristransko je narediti otroka in se ga nato rešiti na tako krut način,kot je splav.
P.S.brez zamere,samo svoje mnenje izražam.
lp mateja
Ne, Mateja, nisem mislila tega. 🙂 Mislila sem, koliko dobrih potencialnih življenj vržeš vsak večer skupaj s kondomom v smeti, koliko se jih odplakne vsak mesec na OB in always… To bi bilo treba izkoristiti. Mislim, da bi lahko vsaka ženska mirno spravila na svet 10 do 15 otrok, preden bi od občine dobila potrdilo, da lahko neha seksat.
Dr, tudi če bi moja mama tisti dan vzela tabletko ali pa ata kondom, me ne bi bilo – take in na tak način. Zato pa pravim, prepovedat kontracepcijo, lenobe pa umetno oplodit, da se ne bo delala družbena škoda.
Gremo torej nazaj v čase, ko je bilo otrok, kolikor jih je bog dal (nič zato, če so še pred enim letom umrli zaradi lahkote ali mraza). Če jih ne bo dal dovolj, bi mu pa še malo pomagali. Mimogrede, Mateja in Dr, koliko otrok imata? In kolikim sta odvzeli možnost za življenje, četudi ne s splavom? Odkrit odgovor, prosim. Po takih napadih si ga zaslužim(o).
Jožica, imam na žalost samo enega otroka in se trudim imeti še kakšnega. Ti govoriš o potencialnih življenjih,kar pa zarodek v materinem telesu vsekakor ni. Tudi tega,da obstajajo drugačne izbire kot splav,nisi razumela. Dosti je staršev,kateri si želijo posvojiti otroka,ker ga sami ne morejo imeti. Zakaj imeti deset otrok,draga Jožica piše se leto 2004 in obstaja veliko,veliko vrst zaščite. Če ne zaupaš eni,uporabi drugo,lahko pa tudi kombiniraš. Zame je izgovor,da je “všlo”,za lase privlečen izgovor,katerega se mladi kar preveč radi poslužujejo. Tudi s spolnostjo se mladi prehitro srečajo in tragedija je tu (še eno umorjeno življenje).
Saj sem rekla,ne mi zameriti,sem zdravstveni delavec in sem se s takimi primeri prepogosto srečevala.
Žalostna sem,ker bi sama tako rada imela še vsaj enega otroka,drugi jih pa “morijo” brez vesti;s tem ne mislim vseh…
lp,mateja
Mateja, zdaj te do neke mere razumem. Mislim, da na tuje probleme gledaš skozi očala svoje velike želje.
Ampak življenje ni vegetiranje med zapitim očetom in zmedeno materjo. Življenje tudi ni samo kruh in voda. Potreba po varnosti in ljubezni sodita med osnovne človekove potrebe, te tega niso učili? In na silo rojen otrok ne bo niti ljubljen, niti varovan. Torej mu že v osnovi manjkajo bistvene sestavine življenja. Kot zdravstvena delavka si verjetno že kdaj slišala tudi za trpinčene, zlorabljene otroke. Itd.
In ne mi, prosim, spet s posvojitvami, ker se že ponavljam. Če ne bi bilo splavov, pa tudi, če ne bi uporabljali kontracepcije, bi lahko rodile po 10 otrok in jih dajale v posvojitev. Pa se ti to res zdi smiselno?
Ne glede na to, da se ne strinjava glede splavov (in predvsem glede pranja možganov s propagando v stilu nemega krika), ti pa iskreno želim, da se ti želja uresniči.
Veliko sreče!
Jožica,sediš na ušesih,ZAŠČITIT SE…….Zamisli si,da zaljubljen par sexa tudi večkrat na dan, vsak dan,nekaj mesecev ali več,pa pride vsakič do oploditve. Ne vem zakaj me ne poslušaš,nisem zagrenjena,nimam zakaj biti saj se za drugega otroka z možem trudima okli 4 mesece in še ni straha,da ga ne bi mogla imet,če ga pa ne bi želela raje sexala ne bi,kot umorila svojega še nerojenega otroka.
Pravica do splava vsekakor mora biti, vendar bi to smel biti res izhod v skrajni sili… Če ga ne bi opravljali uradno, bi ga neuradno, pri mazačih, in škoda bi bila še večja, število splavov pa vprašanje, če manjše.
Zaščita danes res ne bi smela biti problem…
Ampak – prihajam iz majhnega kraja. Če tam pride punca h ginekologu na pregled, v roku pol ure ve že ves kraj, da je bila tam, in ker zagotovo ni noseča, se seveda ve, po kaj je prišla – po zaščito, da bo lahko seksala, prasica. Seveda gre lahko v drug kraj na pregled, ampak če pri tem nima podpore svojih staršev ali vsaj razrednika/razredničarke v šoli, to potem pomeni špircanje šole (da starši ne bi izvedeli, kje je bila). Pri nas je še toliko svetohlinstva, da se nekaterim očitno sploh ne sanja.
Neka ženska, neporočena, v našem kraju je zanosila in dala otroka posvojit. Vsem je rekla, da je po porodu umrl… No, resnica je seveda prišla na dan, šikanirjanje je bilo tako hudo, da se je odselila. Pa ne zato, ker se je zlagala, ampak ker je dala otroka posvojit!!!! Ne gre za neko vas v nekih pizdovcih, ampak svetovno znano letovišče. Na koga bi se torej v tem kraju lahko obrnilo dekle, ki je zanosilo in ne bi rado naredilo splava? Če se oglasi na najbližjem CSD, lahko stavi glavo, da bo v roku par ur za njeno “sramoto” vedela vsa občina, z njenimi starši vred.
V OŠ smo imeli v 8. razredu šolo za življenje, med drugim tudi predavanje o spolnosti. Prišel je en res fejst ginekolog, s seboj je imel vsa možna kontracepcijska sredstva, vse smo lahko pregledali, prijeli…. Sicer je ene stokrat ponovil, nisem rekel, da morate začeti takoj, ampak hočem, da veste, kaj rabite, ko boste s tem začeli… Stara sem 36 let. Ko se s prijateljicami pogovarjam o tem, pravijo, da pri njih niti pod razno niso govorili o čem podobnem. Človeško razmnoževanje so vzeli v eni šolski uri.
Ne pravim, da je v vseh primerih tako, da mlada ženska težko pride do ginekologa in še vedno se lahko par zaščiti s kondomom in je… Povedati hočem le, da je glede spolnosti pri nas še toliko tabujev, da ni nič čudnega, če je potem toliko splavov.
Nemi krik je pa film, star kakih 20 let, huda manipulacija (pogledala sem samo 1. sliko in je tisti zarodek tam najbrž že kar 6-mesečen). Pri nas splav brez posebne panike naredijo do 3. meseca. Zdaj pa povejte, kaj bi naredili, če bi bili sami oz. vaša partnerica noseči, in se v 20. tednu, ko je glavni ultrazvok, pokaže, da je otrok hudo prizadet (npr. manjkata mu roki, najbrž tudi možganska prizadetost). Mar ni prav, da se imata starša možnost odločiti, ali bosta takšnega otroka vseeno imela ali pa se bosta odločila za pozni splav (cirka tako velikega zarodka, kot je na 1. posnetku)? No, pro-life aktivisti vam te izbire ne dajejo. Tak otrok se kljub vsemu mora roditi.
Jožica, če ti je v tolažbo, štekam, kaj si hotela povedati.
No ko že toliko govorite o zaščiti; jaz sem za zaščito poskrbela, ker si nisem želela še otrok oz. tudi slučajno nisem bila sposobna poskrbet za otroka pa sem po enem letu jemanja kontracepcijskih tabletk zanosila. Pa nisem nikoli pozabila vzeti tabletke, zdravnik je rekel, da se to pač lahko zgodi. In sem šla na splav ker druge možnosti nisem imela.
Tako, da ne mečite vse, ki gredo na splav v isti koš, vsaka ima svoje razloge in pravico do odločitve.
Sovražim pa tako grdo manipuliranje “božje vojske” ali karkoli že ste s temi prirejenimi in lažnimi fotografijami, kjer ne gre za nič drugega kot zavajanje.
Matejas, glede na to, da delaš v porodnišnici ali ne bi bilo mogoče bolje če bi pomagala kakšni mladi bodoči mamici, ki je v stiski ali mamici ki potrebuje kakšen nasvet ali mogoče otroku, ki je že na svetu in potrebuje pomoč, kot pa da tukaj izgubljaš čas in zavajaš ljudi.
Forum je zaprt za komentiranje.