Samo eno vprašanje
Ali res uporabljate alkohol za pripravljanje jedi, namenjene otrokom?
Rum v pecivih in sladicah, pivo za palačinke … in ne vem kaj še.
Ne izgovarjajte se, da alkohol shlapi. Zakaj se sploh uporablja alkohol za pripravo jedi?
Ste prepričani, da če paše alkoholna aroma vam, da paše tudi otrokom in ostalim?
Brez provokacije – resno me zanima!
Zato, ker mi alkohol smrdi.
Zato, ker moram na vseh obiskih, kjer mi ponujajo z rumom prepojena peciva, z alkoholom “odišavljene in obogatene” jedi, vključno z alkoholnimi pijačami, razlagati, da tega pač ne maram. In potem se čudijo – AAAAA???????
Zato ker moram v vseh slaščičarnah, restavracijah, gostilnah, kamor pač človek zaide, razlagati, da naj nam postrežejo s tortami, ki niso polite z rumom itd.
Najbolj neumno se mi zdi, da moram vsakomur razlagati, da alkohola v NOBENI varianti NE KONZUMIRAMO.
In, ne boste verjeli, zelo malo ljudi to sprejme kot normalno.
UHHHHH..kaj naj rečem,…pač ne hodit na obiske ljudem, ki uporabljajo za aromo v pecivu rum……pa nikar v slaščičarno, saj ne veš, če ti ne bodo v smetanovo torto ali sadno kupo zlili maraskino………se mi zdi, da imaš malo paranoje pred alkoholom…….
Ker tudi jaz ne maram alkohola v nobeni obliki, mi je zadeva jasna in jo gledam takole.
Lahko je reči: “niti najmanj ne zanima kako pecivo pečejo drugi ali pa kako kuhajo” ….
Greš na praznovanje otroškega rojstnega dne in je torta namočena v rum!!!
Zaradi bolj ali manj znanih zdravstvenih težav mojega otroka, NE DOVOLIM ALKOHOLA NITI V TORTI! Otroku potegnem krožnik s torto izpred nosa!!! Si predstavljate razočaranje v otrokovih očeh???
Tudi meni rum smrdi! In naveličana sem že razlaganja, da ne maram potic, v katerih so rozine iz ruma ali da je v filo dodan rum. Pa me nihče ne razume in se ob vsakih praznikih sproti čudijo, da kaj takšnega pa še niso slišali……
Kako debelo me gledajo v slaščičarnah, ko naročim ledeno kavo brez mleka in ruma!!!!
Jim je tako težko dati v navadno, nesladkano črno kavo, tisto kepico ali dve sladoleda???? Zakaj jim moram jaz natančno razložiti, da v pravi ledeni kavi ni mleka in ruma???
Nič ne bi bilo narobe, če bi malo omejili porabo alkohola in če ne bi že otrok navajali na (neškodljive????) alkoholne dodatke jedem.
Malce poglejte okoli sebe … grozljivo je, kako z alkoholom prepojena je tale naša Slovenija. In grozljivo je to, da se nam zdi to normalno!
Problem je pri izdelovalcih (če jim lahko tako rečem) peciva, ki zamenjujejo rum za aromo in rum za glavno sestavino………ruma more biti toliko, da se ga voha, ne pa okusi…..če pa vam je že vonj odvraten pač vprašate in to je to…..tudi jaz dam rum v potico, vendar se ga ne okusi in vonj ruma ne prevlada nad vonjem potice…vse je v količinah….
Ledena kava z rumom??????? uau….ma res sm za časom:(((((( kolikor vem, gre v ledeno kavo kava, sladoled ajd še smetana in to je to….aja in kava more bit ledena…..kakšen rum neki:(((((
dej boa ne seri, pol še kavo nehi pit, bohnedej, da otroc zvejo za kofein ane, pa brez veze, da sploh še hodiš v trgovino, itak je ni več hrane brez arom, barvil in konzervansov pa raznih pesticidov in vseh ostalih dodatkov. pa da ne omenjam sladkih in gaziranih pijač.. jao, najbolj, da se zrediraš z obličja zemlje, bo še najbolš za vse. mater ste ene ruknjene s temi posti k jih odpirate pa iščete pozornost in se delate kakšne mat tereze da ste.
Ja, menda ja ne pričakuješ, da se bodo gostitelji prilagajali enemu otroku. Če veš, da v določeni hiši pač postrežejo torto z rumom, ne hodi več.
Jaz za kaj takega še nisem slišala. Tudi meni aroma ne paše, ampak zato ne bom drugim solila pameti, kakšno pecivo naj pečejo in strežejo. Pač ne jem.
Otrokovo razočaranje je pa vaša stvar.
eh boa…želiš reči, da sem zasvojenec, ker me vonj ruma ne moti?????
….in ker vem, da v sadne kupe, ki jih lepo papcajo vaši otroci dodajajo maraskino (ki ga niti starši-kot si ti, ne morejo zgruntati če je v dovolj malih količinah)…
če je tvoje videnje resnice v tem, da želi vsak narediti iz tvojega otroka alkoholika, ker doda za aromo rum (mimogrede, rumova aroma se dobi tudi brez alkohola…kajti rum, ki ga uporabljamo pri nas je svetlobna leta od pravega ruma)…potem ne vem no……meni se zdi to malce paranoično…..
Paranoja ali videnje resnice?
Povprečna poraba alkohola na Slovenca je 14 litrov na leto!
V ostalih državah EU se giblje med 6 in 10 litri!
(podatek, ki ga lahko najdeš na internetu)
Škoda, ker moraš biti popoln abstinent, da to sploh opaziš! Znano je, da zasvojenci dejstva zanikajo! :))[/quote]
veš kaj, ko bo pa litr piva 10e, pa liter žgane pijače 50e, pa tega ne bo več, dokler bo pa alkohol cnej kot normaln sok pa normalno da bo folk tud to pil.
ampak to je pač današnji kapitalizem, glavna akterja sta pa normalno tobačna pa industrija pijač.
kar se pa ruma v tortah tiče, veš obstaja tud aroma ruma in še mnogo drugih esenc, tko da ne sodi kaj je v kakem pecivu samo po tem, kaj ti zavohaš.
V praktično vseh industrijskih pecivih je aroma ruma in ne pravi rum.
Meni tudi to deluje malce paranoično.
OK, če ti ni všeč aroma ruma, ni pač ni. Vzameš nekaj drugega.
Ampak zganjat paniko zaradi tega pa tudi ni.
Vino, viski, rum, šeri, portovc … Če znaš prav uporabljat, so arome jedi božanske.
Alkohol pa izhlapi, 100 %.
Moj otrok je bil pijan od tortice, v kateri je bil očitno rum. Ni bila tista “plastična” iz Leclerca, ampak iz neke fine slaščičarne, naročena in vse… Vrtelo se mu je in ni mogel hoditi, naslednji dan je bruhal.
Najbolj smotano je, ker natakarice in prodajalke večinoma ne vedo, v katerih tortah je kaj alkohola… Zdaj pač vedno vprašam in če ne dobim prepričljivega odgovora, otroka naročita kaj drugega.
Jaz v kuhinji ne uporabljam alkohola in se mi ne zdi samoumevno, da mora bit za aromo ali okus ali kaj jaz vem kaj še. Tudi moja mami ga ni nikoli, pa zelo rada peče in je bilo vsaj vsako nedeljo obvezno kaj iz domače peke.
Rada pa spijem kako pivo ali kozarec vina – ampak da vem, koliko in kaj, ne pa, da ga dobim zamaskiranega v nedolžni tortici.
Boa, pač tako je in sprejmi dejstvo, da se ti ljudje ne bodo prilagajali. Če je to najhujše kar se ti dogaja, še nisi sprobala nič.
Bodi srečna, da to, da ti alkohol ni všeč in ga ne konzumiraš, ni bolezen. To je tvoja odločitev.
Daj se v kožo nekoga, ki NE SME, pa ne govorim o alkoholu, pač pa o boleznih kot je npr. sladkorna ali celiakija. Tu so šele problemi. Alkoholu se večinoma lahko izogneš in tudi če ga že kje skritega fašeš, razen gnusa, ki se bo zbudil v tebi in pa malo (moralnega) mačka, ne bo hujšega.
Kaj pa sladkorni bolnik, ki mu mimogrede uturijo neprimerno hrano? Ki recimo med službo sploh ne more priti do bolezni primerne hrane, ki mora jesti na 3 ure in ki se mu v službi rogajo, da je več na malici kot za računalnikom?
Kako šele ta človek, ki je bolan, in to ne po svoji izbiri, razlaga naokoli zakaj ne sme in zakaj noče!?
Veš, taki ljudje se odrekajo vsemu živemu, ne samo alkoholu. In kakorkoli, zdi se mi, da so tudi dosti bolj strpni. Te razumem, kaj hočeš povedat o alkoholizmu, ampak ne mešaj rumove arome v pecivih z delirium tremensom.
Ker tudi jaz ne maram alkohola v nobeni obliki, mi je zadeva jasna in jo gledam takole.
Lahko je reči: “niti najmanj ne zanima kako pecivo pečejo drugi ali pa kako kuhajo” ….
Zaradi bolj ali manj znanih zdravstvenih težav mojega otroka, NE DOVOLIM ALKOHOLA NITI V TORTI! Otroku potegnem krožnik s torto izpred nosa!!! Si predstavljate razočaranje v otrokovih očeh???
Tudi meni rum smrdi! In naveličana sem že razlaganja, da ne maram potic, v katerih so rozine iz ruma ali da je v filo dodan rum. Pa me nihče ne razume in se ob vsakih praznikih sproti čudijo, da kaj takšnega pa še niso slišali……
Kako debelo me gledajo v slaščičarnah, ko naročim ledeno kavo brez mleka in ruma!!!!
Jim je tako težko dati v navadno, nesladkano črno kavo, tisto kepico ali dve sladoleda???? Zakaj jim moram jaz natančno razložiti, da v pravi ledeni kavi ni mleka in ruma???
Nič ne bi bilo narobe, če bi malo omejili porabo alkohola in če ne bi že otrok navajali na (neškodljive????) alkoholne dodatke jedem.
Malce poglejte okoli sebe … grozljivo je, kako z alkoholom prepojena je tale naša Slovenija. In grozljivo je to, da se nam zdi to normalno![/quote]
In otroci, ki odraščajo v takšnih familijah (kjer je alkohol strogo in absolutno prepovedan), najraje posežejo po alkoholu. Pri sošolkah v srednji šoli se je to lepo videlo.
Potreben je zdrav odnos do alkohola, kultura pitja vina in to je to.
Moj otrok ne bo hodil po Lj. z litrco najcenejšega namiznega vina, ampak bo deci kvalitetnega vina popil iz pravega kozarca v lokalu.
Malce poglejte okoli sebe … grozljivo je, kako z alkoholom prepojena je tale naša Slovenija. In grozljivo je to, da se nam zdi to normalno![/quote][/quote]
In otroci, ki odraščajo v takšnih familijah (kjer je alkohol strogo in absolutno prepovedan), najraje posežejo po alkoholu. Pri sošolkah v srednji šoli se je to lepo videlo.
quote]
Absurdna trditev. Razen če mi je ne podkrepiš s kako raziskavo, uradno statistiko ali tehtnim strokovnim mnenjem. Tvoje sošolke iz srednje šole niso baš neki relevantni vzorec.
quote]
Absurdna trditev. Razen če mi je ne podkrepiš s kako raziskavo, uradno statistiko ali tehtnim strokovnim mnenjem. Tvoje sošolke iz srednje šole niso baš neki relevantni vzorec.[/quote][/quote]
Lepo te prosim. Kakšne znanstvene podkrepitve, no. Meni je prav vseeno kako in kaj imate v vaših familijah. Navedla sem le vzorec, ki ni tako nedolžen.
Saj se bo še katera oglasila.
Meni tudi ne paše alkohol v raznoraznih pecivih, tortah… Ruma sploh ne prenesem, mi kar slabo rata. Pa drugače nisem proti alkoholu, ga tudi spijem, sam pojest pa ga res ne morem.
Se spomnim, da sem bila enkrat na obisku pri prijateljici, pa se je njena mami spravila delat neko kokosovo pecivo, pa je polovico nardila brez ruma, ker sem rekla da ga ne maram 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.