Najdi forum

sama na pot

Živjo!

Letos sem sklenila, da se na potovanje odpravim kar sama, saj mi je dovolj prilagajanja… Vendar, ker je to prvič, da grem sama na pot in ker sem ženska, me je malo strah kako in kaj bo potekalo, varnost na poti… Pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje, mnenja… glede tega, katera država bi bila za prvič najbolj primerna, varna…? Je potovanje z vlakom varno?
V mislih sem imela potovanje z vlakom po Italiji, vendar me svarijo, da je Jug Italije kar nevaren?

LP
Hvala!

Sicer nisem nikoli potoval sam, ampak nekak občutek za (ne)varnost pa že pridobiš. Svetujem ti celinsko Grčijo, mi smo jo sicer prepotovali z družino, in nikjer nam ni nihče težil, pa tudi tisti, ki smo jih srečevali, so imeli podobne izkušnje. Pred časom smo bili v severni Italiji, in smo se povsod otepali ZELO nadležnih prodajalcev marsičesa, ki lazijo za tabo po parkiriščih, plažah … in ti poskušajo prodati kakšno neumnost (baje gre za ilegalne priseljence za Afrike, Albanije…). Sam sem se jih kar s težavo otepal, zato ne vem, kako se jih lahko otrese punca sama… V Pisi smo celo bili priča prizoru, ko je skupina črncev obstopila neko starejšo žensko (ki je bila sicer s svojim možem), ji začela vesiti okoli glave nekakšne verižice in na prste natikati prstane, ženska se jih je otepala, nakar je nastalo vsesplošno dretje in kričanje- če sem prav razumel, so se “prodajalci” razburjali, ker ženska noče plačati nakita, ki si ga je kao nataknila sama. Res neprijetno!

Ne strašit punce! Matjaž, lepo da si si vzel čas in napisal nekaj vrstic, samo preveč negativen pa ne rabiš biti. To kar si ti napisal se dogaja po vsem svetu, kjer je mnogo naivnih turistov. Če nisi potoval sam, potem tega občutka nimaš, kako je. Še posebej pa če si ženska. Kar precej sem potoval sam in tudi srečal veliko punc, ki so bile same. Npr. Avstralija je ful varna dežela za popotnice. Srečal sem 18-letnice ki so potovale same. Največ je v popotnikovi glavi. Tam se začnejo tudi vse fobije, ki jih človeštvo pozna. Torej? Nekoga je strah že odločitve. Nekoga pa skoraj ničesar. Uporabi zdravo kmečko pamet in samozavest pa ne bo problema.
Lepo potovanje ti želim!

Zanesi se na svojo intuicijo! Pomoje clovek enostavno je bolj previden al pa vklopi nekaksen sesti cut, ne vem. Sama sicer nisem nikoli dolgo potovala sama, ampak saj cutis, kdaj se je bolje umakniti, kdaj pa zaupati. No, zdajle trikrat potrkam na les. Srecno!

Evkaliptus, kar veselo rasti naprej. Ne verjamem, da je tujina bolj nevarna od domovine, razen če ne izzivaš. potem jih pač dobiš. Tako da malo preberi statistiko posilstev, kraj, ropov, itd pr nas in boš videla kaj te čaka.

Prehodil sem kar nekaj sveta in razen vloma v avto v pri rimu in poskusa tatvine v Rimu se mi ni zgodilo nič nevarnega. Pa sem prepričan, da je brazilska favela nekaj drugega kot evropa.

Seveda pa se strinjam s Petty, ki pravi, da se zanesi na intuicijo.

rečno pot in previdno!

lp

bv

ko smo ravno pri varnosti tudi mene zanima nekaj, namrec nimam veliko izkusenj s potovanjem, star pa sem le 18 let.
Kako varno mislite da je v Cannesu v Franciji? Tja nameravam iti sam in sicer za 3 tedne v kamp oddaljen 1km od sredisca mesta, zato me zanima tudi kaj menite glede varnosti stvari v sotoru, glede na to da ne bom veliko v kampu.
tnx

Se pridružujem zgornjim mnenjem. Največ je odvisno od intuicije in lastnega občutka. Tudi sam sem srečal mnogo popotnic, ki so brez težav potovale same. Tudi v neevropskih državah. Pa saj si sigurno že kdaj sama hodila po Kamniku, Mariboru ali Izoli…
Največ za lastno varnost narediš, če ne izzivaš. Kakšno pretirano razkazovanje denarja, dragega nakita in podobnega ni nikjer priporočljivo. Pri obnašanju se je pa zelo pametno prilagoditi običajem obiskane dežele. Če je v Ljubljani popolnoma normalno (ne samo normalno, mesto je na ta način celo veliko lepše…), da hodiš okoli z golim popkom, lahko to isto v neki bolj konzervativni deželi (kar bi lahko bil tudi jug Italije) za domačine pomeni močno provokacijo in zelo konkreten namig.
V nekaterih deželah se je zelo pametno izogniti kakšnim političnim debatam, saj nikoli ne veš, katero stran moraš “podpirati”.
Skratka, z malo občutka, pazljivosti in prilagodljivosti ne sme biti nobenih težav.

Pa kakšno razglednico pošlji na forum.

Denar in dokumente imaš na potovanju tako ali tako vedno pri sebi. Mogoče se da shraniti tudi v sefu v recepciji.
Če pa ti bo kdo iz šotora odnesel prešvicane nogavice, mu jih revežu kar privošči.

Je pa v zelo turističnih krajih dobro biti pozoren na žeparje, predvsem v kakšni gneči na postajah ali avtobusih.

Jaz sem se ravno vrnil iz samostojnega potepa po Istri. Imel sem se krasno in že razmišljam, kam bi še lahko šel.

Zanimivo pa je, kakšne strahove imajo nekateri ljudje pred tem, da bi potovali sami. Če se drugemu čudijo, kako naj potem grejo sami.

Včasih je bolje, da greš sam, saj ni rečeno, da se bo našel kdo s podobnimi željami. Takšne potem najdeš kar na sami poti.

ciao…pred dvema letoma sem prepotovala lep del italije z vlakom s prijateljico…priporocam ti, da se prikljucis kaksnemu backpackerju, ki ga srecas po poti, ker se znajo zgodit nevsecnost na vlaku (npr: vsiljivi potniki)…se posebno ce potujes sama in to ponoci. vlaki so v poletnem casu precej navaljeni in je treba veckrat rezervirat karto (full je odvisno od srece).

cau
italijo dobro poznam in bi rekel, da ni nevarna. ljudje prijazni. veš kaj strah je že koristen daj kar pogumno. vlak vzameš v Trstu in se odpelješ na jug. v velikih mestih pa previdnost ni odveč. srečno

Strah NI koristen!!! Koristna je zdrava pamet (common sense)! Koristno je poznavanje določenih lokalnih navad. Koristno je poznavanje lokalnega jezika. Koristna je tudi določena trema. Ne pa strah. Vse drugo je blef. Prosim ne mi govorit da je strah koristen. Slovenci imajo že tako preveč vcepljenih strahov. Samo poglejte npr.slovenske matere, ki se bojijo za svoje otrokce. Pa se ne bojijo za samo njih, bojijo se bolj svojih reakcij, če se kaj nepredvidljivega zgodi. NPR. Da se ti ne bo kaj zgodilo! Če nekdo zamudi ali ga ni ob določeni uri: Kaj se mu je hudega zdgodilo? Pa recite, da vi tega iz vaše familje ne poznate. Malo več zdravega pozitivizma in ne tolko straha, pa bi bilo lepše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close