S koliko na mesec (pre)živite
Men se pa zdi, da nekadilcem preveč od plače ostane… 🙂
OK, recimo, da razumem, kaj misliš.
To je itak politična debata. Ampak s takim davkom dosežeš ravno kontra, kot bi ti rad.
Recimo, dva samska šparata.
Potem kupita stanovanje.
Pol imata otroke.
Če jih v štartu tolčeš po žepu, to samo dlje traja.
Itak pa nekaj tega imaš preko davčnih olajšav in otroških dodatkov.
Plus tole – itak so visoke plače preveč obdavčene. Recimo, da imajo visoke plače uspešni ljudje. Itak nimajo cajta met otroke, zato jih imajo ponavad precej pozn al pa sploh ne. Se prav, še en davk na davk? Ti bojo vsi spizdili v Švico al pa Urugvaj, kdo bo pa pol tole revščino financiral? Ker mam en čudn občutek, da se iz davkov, ki jih bojo snažilke plačale ne bo za falcona nabral…
Alo!
Pejte nekam na WC, če okategorizirate samce tako, da si zaslužijo večje davke!!!
Kar v rit bi vas sunila. Eni samci pač ne morejo imeti otrok, pa si sami plačujejo postopke umetne oploditve, ker ljuba država en KURC poskrbi za njih.
In vi bi jim za kazen ‘samote’ nabili še večje davke! Da vas ni sram!
K
V bistvu ste se vpiknili v tako marginalno napako, da se ni vredno zaradi nje sekirat. Konec koncev, odlok, uredba, zakon…. zaradi napačnega poimenovanja pač ni bilo neke hude škode.
V idealnem svetu bi bili župani in poslanci pametni, pa sposobni, pa izobraženi…pa…. tako pa volimo tiste, ki imajo glede na trenutno politično opcijo, ki prevlada v državi pač največjo moč prepričevanja.
Lahko me zdaj popljuvate, bistvena lastnost, ki jo župan mora imeti so predvsem ideje in pa sposobnosti doseganja političnih kompromisov, da se lahko ideje potem uresničijo. Ali razlikuje med zakonom in odlokom je čisto brez potrebe, ker mora za njim stati aparat, ki mora to tudi obvladati.
Župani podpisujejo ogromno stvari, ene se tičejo čisto finančnih zadev, druge so s strani prostorskega planiranja… logika je, da je podpis protokolarne narave, da pa so zadeve strokovno neoporečne pa ni stvar župana, temveč strokovnih služb. Vsak direktor mora podpisovati pogodbe, ampak koliko direktorjev pa jih sami sestavlja? Ne vem, če je kakšen tako pogumen. Zato pa so pravniki lepo plačani.
Adriane:
ok, maš načeloma prav… se čist strinjam… moti me samo ena stvar:
“Ali razlikuje med zakonom in odlokom je čisto brez potrebe……” em……. ta dotični župan, o katerem je govora, že več ko 4 leta sedi v parlamentu…… in če se v tem času ni naučil, kaj je zakon in kaj je občinski odlok….. pol pa tut ne vem…..
drugače se pa popolnoma strinjam, glede tega, da mora bit župan LIDER in ne OVCA.
LP
Remedy
Ksiht:
“Mešaš stroko pa politiko… :))) Politika ni stroka… je poklic, ni pa strokoven…” čemu pa potem mamo študij politologije????? kr tko?
druga stvar:
“Če je nekdo neumen, je to isto kot, recimo invalid. A bi reku, da invalid, pa ne sme bit politik?”
Invalid je vsekakor lahko politik! Ne more pa igrat košarke v NBA! pa ne zaradi tega, ker mu jst ne bi privoščil, ampak zaradi tega, ker tko pač je….. žal….. ok lahko igra košarko v “njihovi” ligi (upam, da tole ni zvenelo preveč fašistično), ampak tam so drugačna pravila igre!
Če je pa nekdo neumen, potem se pa zaradi istih razlogov (vsaj po mojem) ne bi smel iti politike……… ker če je pa tko, potem pa pride do tega, da postane Eva Irgl ( ki ma BTW – če se ne motim- samo sredjo šolo), predsednica komisije za visoko šolstvo……. lepo te prosim…. pol bo pa nekem prof. dr. XY , univ. dipl. fizik, akademik – morila in mu solila pamet, kaj sme in kaj ne sme…… pa še Pitagorovega izreka ne zna povedat…….. to se pa meni zdi svinsko! sori……… demokracija gor al dol……..
LP
Remedy
P.S.: odgovor: po mojem bi kupli kombi: kurba lahko opravlja poklic, policaj lahko lopove prevaža, znanstvenik lahko opravlja poizkuse, ginekolog lahko pregleduje pacientke, snežilka pa…… se lahko komot fura.
Sej vem, da to ni tisti odgovor, ki si ga ti hotel slišat, tko da ti povem resen odgovor: po mojem se morajo prilagajat tistim, ki so bolj perspektivni……. demokracija in kapitalizem ne hodita vedno z roko v roki…
Pošlji oblikovano (17-12-04 14:41)
Davek na samce poznajo nekatere evropske države in se v bistvu nanaša na ljudi, ki so zaposleni (ne v penziji) in živijo v gospodinjstvu sami, ter presegajo določeno višino prihodkov. Dejstvo je, da je tako samsko življenje luksuz posebaj če gledamo na to s stališča dolgoročnosti obstoja družbe.
Se pa strinjam, da je potrebno vpeljat določeno regulativo in olajšave.
Če pogledamo konkreten primer.
Moj preljubi sorodnik v zgodnjih 30 lepo živi sam, ima super plačo, za dolgoročni obstoj družbe ne bo napravil nič = ne bo imel otrok. Ves prosti čas zabije na svoje hobije in na to kar ga zanima, nima nobenih obveznosti. Skratka v lajfu mu gre 100 na uro fajn dela kar hoče… Edino kar je, pač nima oljašave za dohodnino, ki je pri nas prav smešen znesek v primerjavi z dejanskimi izdatki za otroka.
Drug primer lahko vzamemo kar par iz zgonjih postov (čop), ki ima dva otroka in za vrtec plača 94.000 SIT, potem pa če še upoštevamo odrekanje in prilagajnje zaradi otrok …Posebaj pri parih, ki nimajo več starih staršev, ko moraš dejansko vse sam. Ampak je vredno, verjemite mi, čeprav naša preljuba država s svojo davčno politiko dejansko zavira rojevanje Slovencev.
Pa premislite o tem ali je davek na samce tako hudičevo nepravična zadeva. Mislim, da smo starši precej bolj “obdavčeni”.
LP, Dir
Evo! se popolnoma strinjam s Ksihtom!!!
ej…kren (tole ne leti na tebe osebno, ampak je simbolično): kdo ti je pa kriv, da si pri 17-tih našpricau froca, pol si pa še 10 let pri mami živel in jo skubil za denar…….
….sploh pa mislim, da ma tale tvoja teorija OGROMNO lukenj:
1. Ko se otrok odseli od staršev, a to pomeni, da so starši ponovno samski?????? če ne, a je potem zakon (družbeno pripoznana zveza) merilo za to, da nisi več samski? ker v tem primeru, pa izključimo otroke……. a če živita na koruzi: a bosta morala plačevat višje davke? In kakšni bodo ti davki, če bosta imela otroka.. ponovno na koruzi…………. te zadeve so zelo neopredeljive in kot bi rekel moj cenjeni sogovornik (sotipkaš) Ksiht, to ni demokratično…. ker res ni, če nekoga, ki hoče met tko: tapru štalca, pol pa kravca, kaznuješ, nekoga, ki pa brez premisleka “našprica” froca pri 17-tih, pa nagradiš……
2. po tvoji presoji so ljudje brez izobrazbe, pa z eno goro otrok, ki jih niti ne morejo vzdrževati, več vredni, kot nekdo, ki je dobro situiran, pa ŠE VEDNO premisli, ali bo lahko otroku nudil vse kar rabi…… se mi zdi malo čudna tale tvoja srednjeveško-cerkvena teorija …….. sori….
aja! pa še ena stvar: a če se poročiš in potem ločiš, a to pomeni, da si samski, ali ne?….. oz. če gre froc k mami živet, a to pomeni, da je ata potem samski????…. ok preživnina…. nekateri jo plačujejo, nekateri ne….. kako boš pa tukaj ločil?
LP
Remedy
Pošlji oblikovano (17-12-04 15:28)
Dej mi povej za enga politika ki je študiru politologijo? Itak, če se ne motim, je to veda o politiki, ne pa politika. Tud zgodovinarji ne delajo zgodovine. No ja, pr ns jo…
Po tvojem bi mogu bit namest Irglce, kkšn prfoks? Kozla za vrtnarja?
Baje da Irglca študira, torej je v bistvu “kupec, ki ima vedno prav”. Bolšga enostavno ne morjo dobit… Al to vela samo v Merkatorju?
Dej mi povej zakaj po tvojem ginekolog lahko odloča o subvencijah za kulturo, frizerka pa ne? Ne bomo govoril o neumnosti, ker tm sm itak pretiraval.
p.s.
Predstavljej si, da si ti eden od teh, pa bo lažje. Ne gre za to, kdo je perspektiven pa kdo ni, ampak za to, da je interese treba uskladit.
Dir:
ej…. a je za tebe: “za dolgoročni obstoj družbe ne bo napravil nič = ne bo imel otrok.”
torej je ena gora otrok pogoj, da je človek prispeval nekaj pametnega k razvoju družbe??? nevem, no…… očitno si pozabil na Newton-a, pa na Da Vincija, pa na Van Gogha, pa na Einsteina, pa tko naprej……… po tvoji logiki, bi se morali usi razmoževat ko zajci, pol bi pa največ naredili za družbo…. nevem no…… na zelo rahlih temeljih stojiš……..
Itak, da so davki pri starših previsoki, pa ne samo to! Se mi zdi, da je nenormalno malo olajšav pri otroški opremi, pri otroški hrani, oblačilih, itd……. oziroma jih sploh ni………. AMPAK!!!! A je zaradi tega potrebno kaznovati samske???!!!!?? Zato, ker mate vi froce, pa ker vam država nič ne pomaga, si pa vi mislite: Dajmo po samskih udarit!!!!….. saj res ni prav to, da država dela tko kot dela, ampak ne mormo bit pa usi ostali krivi za to, ker mate vi froce!!!! …….saj bi še razumel, če bi nam denar vzeli, pa bi ga dali vam v roke, ker VERJAMEM, da bi ga pametno porabili, ampak sami veste, da bo ta denar šel za plače političarjev, pa za razne avijone, pa službene avte, pa dnevnice, pa za nevem kakšne bedarije…….. tko da se (po mojem) upravičeno sprašujem o smiselnosti takšnih ukrepov……..
LP
Remedy
ok…… če bi bil jst na njihovem mestu, se ITAK da nebi pritoževal! ker zaslužijo v enem mescu tolk, kot ti al pa jst v 1/2 leta (pa imava verjetno oba višjo izobrazbo kot 2/3 tistih bedačkov tam) Ne vem no….. meni so doma vedno govorili: “Uči se, da bo kaj iz tebe in da boš dovolj zaslužil, da boš lahko vzdrževal svojo družino.” …………… ampak očitno znanje ni več merilo……… sam da prideš v politiko, pa boš zaslužil kolkr hočeš….. ne glede na to, kakšen bedaček si……..
kar se pa tiče Eve Irgl: kupec najbolj ve……… ja itak….. si nisem mislil, da tko naivno gledaš na stvari….. zakaj pa potem nek delavec v Peku ne ve, oz. ne sme vedet, kaj je njega najboljše???? zato, ker za to ni usposobljen…… sej vem, da je tole malo kruto, ampak kapitalizem je pač tak!
LP
Remedy
Čist noben davk ni pravičen, zato je ta debata mim…
Davki na eni strani stimulirajo, na drugi destimulirajo.
Če je preveč sociale, ni razvoja, ker se ne splača. Sej smo vidl, kako to zgleda in še vedno gledamo.
Načeloma pa “dolgoročni razvoj družbe” itak ni stvar posameznika. Sam ne mi rečt, da maš otroke zarad dolgoročnega razvoja družbe. Maš jih zarad sebe in zase, tko kt kdo drug čivavo al pa zlato ribco.
Remedy, tule si pa totalno mimo udaril!
Kot prvo mi najprej razloži kdo bo tebi plačeval pokojnino? Pa ne mi nakladat o nekih skladih in podobnih bedarijah, ki jih bodo gonili ravno tako sedaj narejeni otroci, če bodo seveda.
Samci so za mene totalno neobdavčeni, če jih primerjaš s tistimi, ki imajo otroke. Najbolj bedne in mentalno zaostale odgovore pa dobivaš, če poslušaš nekatere kvazistrokovnjake, ki vsi trobijo v isti rog, s čimer seveda opravičujejo svoje delovno mesto, da slovenci stagniramo zaradi samih sebe! Fora je namreč v tem, da stagniramo ravno zaradi tega, ker enostavno finančno ne zmoremo imeti npr. 3, 4 otroke! Vrtec za 4 otroke je namreč cca. 200.000 SIT!
In za razliko od staršev, samci živijo dobesedno kraljevo življenje. Tudi čas za njih teče počasneje. To se lepo vidi kadar primerjaš učinek na šihtu samca ali starša.
Sedaj pa se postavi v vlogo malo naprednejšega razumnika in se malo vprašaj kakšno koristno delo opravljajo samci? Pokojnino jim bodo plačevali otroci tistih staršev, ki so vanje investirali z namenom, da bodo prav oni dobili pokojnino. Ne pa, da bodo plačevali nekoga, ki nikoli ni ničesar investiral!
aha… potem se pravi, da maš ti froce zaradi tega, da ti bodo plačevali pokojnino…….. prosim no……. mislim, da ti je že Ksiht lepo povedal, zaradi česa maš ti, al pa kdo drug otroke…….
kako pa živijo samski……..kaj… če je tko, kot ti praviš, potem je najbolš, da tvojo hčerkico (če jo maš) pri 18 “prepustiš” in naj ma 10 otrok! Kaj!! ji vsaj davkov ne bo treba plačevati! ……..sicer ne vem, v katerem sistemu ste odraščali, ampak jst sem v tem zdajšnjem….. in vem, da z mojo plačo si ne morem privoščit otroka, ker mu enostavno ne bi mogel ponudit vsega, kar mu hočem……….. a me boste zdaj zaradi take miselnosti še kaznovali????!!!!!
šparam 40 jurjev na mesec, da si bom čež 5 let lahko kupil stanovanje (ki ga bom BTW odplačeval še 30 let), AMPAK NAJ DRUŽBENO NEKORISTNA PRASICA PLAČA, KER NIMA OTROK!….. ko da jst ne vem, kaj bi rad! itak, da bi rad meu družino, ampak a to pomeni, da me bote sekali po denarnici, dokler ne bom ene parih frocov naredil, pol boste pa srečni??? pol boste pa na forumu brali moj post: zaslužim 140k, mam 2 froca, pa ne vem, kaj jima naj dam v usta……… pol boste pa srečni, ker bom v isti situaciji, kot ste vi…… se mi zdi, da malo nevoščljivo razmišljate……….
LP
Remedy
ok….. če te prav razumem:
staršem bi ti dal hude popuste pri vsem kar naredijo, tistim, ki pa še nimajo otrok, bi pa tolk od plače odbil, da bi vedeli kako je, ko maš otroka…..
se pravi, da namesto, da bi ti…. potencialni starši dali vsak mesec na stran nevem 15 al pa 20k, bi raje videl, da gre ta denar v državno upravo…….
veš, dragi kren: nismo vsi samski sami luftarji, ki se mamo luštn, pa zagonimo ves denar za cotke, pa alkohol pa po možnosti droge……. nekateri dejansko šparamo!!!! In to za tiste otroke, o kateri ti tako vstrajno govoriš, da ti bojo plačevali pokojnino……..
LP
Remedy
Hm kaj je naivno?
Lej, delavc v Peku, ne bo reku, naši čevli so pa najbl kul. Pa če se stokrat spozna nanje.
Kolk so čevli kul al pa ne bojo povedal tisti, k jih bojo al pa ne, kupil.
Glih tko ne bo prfoks govoru, kolk je on pametn, pa kok velik nauči, ampak morjo to študentje povedat.
Razumeš, kwa hočem povedat?
obdavčitveni zakoni nikoli niso bili in nikoli ne bodo pravični do vsakega posameznika… ljudje smo si tako različni, da je kakršnakoli delitev na dva pola zelo težka. ljudje brez otrok : tisti z otroci
– eni si od srca želijo otroke, pa jih ne morejo imeti (ja dejmo jih obdavčit)
– eni se zavestno odločijo, da ne bodo imeli otrok, ker se ne počutijo sposobni za starše (hvalabogu, še marsikdo bi lahko v tej smeri premislil, preden ima otroke, ki jih potem maltretura, zlorablja, zapusti…)
– nekateri so v fazi iskanja partnerja in na poti do sredstev, ki mu bodo čez nekaj let omogočili imeti družino (in kaj potem če so medtem samski)
– nekateri imajo otroke v stilu, kolikor ji bo bog dal in živijo (životarijo) in seveda na račun države (ne verjamem, da bodo otroci ravno plačevali naše pokojnine, ker se bodo še naprej razmnoževali in životarili..)
– itd itd….
skratka težko je debatirat, kaj je prav in kaj ne…jst mislim, da je vsak svoje usode kovač, v obstoječi državi in razmerah si je pač treba omogočiti dostojno življenje, poskrbeti za izobrazbo, ki ti omogoči boljše pogoje za večji zaslužek in potem imeti svojim (fizičnim, psihičnim in denarnim) sposobnostim število otrok.
hehe:
ja, se strinjam s tabo. Ampak fora je v tem, da pa davki ne gledajo na to, al nekdo nima otrok zaradi tega ker si jih ne želi, al zaradi tega, ker si jih ne more privoščit… mene zanima, a si ti (recimo) ZA takšne davke, ali PROTI…….. ker se mi zdi, da sta se v tej debati izoblikovala 2 pola….. eden zagorarja obdavčitev samskih, drugi je proti………
…….saj po eni strani bi tut jst bil za obdavčitev, ampak NE PA ZARADI TEGA, ker nimam otrok, ker si jih ne morem privoščit…..
še en primer: tudi umsko zaostale osebe imajo iste pravice, kot vsi ostali državljani. A to pomeni, da se naj tudi njih obdavči, ker nimajo otrok, ali bodo pa oni izjeme? pa kje je tista meja, kje koga obdavčit! lahko nekdo naredi pri sosedih froca, pa a ga bomo obdavčili, ali ne????
LP
Remedy
Forum je zaprt za komentiranje.