s koliko denarja na mesec se da preživet
Saj vem … stokrat predelana tema. Samo dejte mi še enkrat povedat, s kolko denarja bi se dalo preživeti mesec, brez najemnine, ena oseba, ki živi sama. To mislim res PREŽIVETI, A je možno preživeti s socialno podporo. Prosim, ne mi pisat, naj si najde delo ipd. Ne bom razlagala situacije, samo prosila bi za odgovor oz. vaša mnenja.
Kaj je mišljeno pod “preživeti”, da nimaš nobenih drugih stroškov, torej zgolj hrana oz. živež? Če je slednje, se da tudi v le s 50 ali 100 evri na enega mesečno. To so izjeme, ki se jih pač ne primi. Zato ne razmišljaj, da bi ostala na socialni podpori. Ker to ni življenje, niti to, da računaš, ob ostalih stroških, kako boš preživel. Išči rešitve, ki te bodo zadovoljile dolgoročno.
Težko je rečt s koliko? Odvisno kje, ali ima še kaj zraven, vrt, koliko je dejansko skromna ta oseba? Imam soseda, ki ima 250 eur invalidske pokojnine, pa preživi. sicer ima še vinograd in vrt. Amapk mora bit res hudičevo skromen, ker pri sebi vidim, da imam 200 eur osnovnih položnic, pa tudi s sinom živima skromno, ne neko razkošje.
Za hčerko pa ni treba nič poskrbet? Kdor ni v sebe vlagal v mladosti mora skromno živet. Socialna je nizka.[/quote]S čim imaš težave, govorim namreč le o osnovnih položnicah, elektrika, voda internet? Je morda tema o tem, da sem ti kaj dolžen pojasnjevat? Ali si spet zablodilo v obsedonosti z mano, ne glede katero od teh, najbolj ubogih na duhu si?
Za hčerko pa ni treba nič poskrbet? Kdor ni v sebe vlagal v mladosti mora skromno živet. Socialna je nizka.[/quote]S čim imaš težave, govorim namreč le o osnovnih položnicah, elektrika, voda internet? Je morda tema o tem, da sem ti kaj dolžen pojasnjevat? Ali si spet zablodilo v obsedonosti z mano, ne glede katero od teh, najbolj ubogih na duhu si?[/quote]
Dva pankrta naredu delno skrbi samo za enga? To so novodobni fotri, na sociali in s tolažbo da skromno živijo. Dobra popotnica za otroka. Dedi kramp v roke!
To je tako relativno, težko je rečt neko vsoto, ker je res odvisno od mnogih okoliščin.
Za normalno preživetje in minimalno vzdrževanje moraš imeti vsaj petsto evrov mesečno.
To je minimalno. S tem si ne moreš privoščiti kakšnega frikerskega oblačenja, kakšnih frizerskih uslug, bogate hrane. Enostavno in zelo, zelo preračunano.
Ne moreš s tem popivati eno, dve kavi po lokalih, pa pivo sem , pivo tja, časopisi. Nič, samo osnovno.
Verjemite mi, da je tako. Sem poskusila na lastni koži. Ko se kaj pokvari, pa so popravila in novi nakupi.
Vendar za to moraš vzeti kredit. In ga odplačevati.
Potem pa nimaš več na razpolago petso evrov in ne preživiš.
Trenutno sem ostala na slabih 400 evrov dohodka. Zaradi zdravstvenih problemov izgubila vso pogodbeno delo. Poleti me še ne skrbi kako preživeti, pozimi, ker je ogrevanje precej drago je pa skrb prisotna. Upam, da ne bo preveč mraz in posledično dražje, kljub “šparanju” s toploto. Da ne govorim, kot je napisala ena zgoraj, da se kakšen aparat ne pokvari…
Tudi jaz mislim, da je najmanj minimalna plača dovolj za preživetje ene osebe, pa še to skromno. Seveda brez najemnin, le položnice in hrana.
Odvisno od tebe, tvojih potreb in načina življenja. Kje stanuješ, imaš zemljo, se kam voziš?
Bistven strošek je hrana. Veliko hrane dobiš naravi, zdaj sploh. Gobe, regrat, koprive, kurja črevca, bezeg … Vse to je hrana. Še polži. Vse je stvar pripravljenosti, da se učiš. Pa tudi doma se da kaj vzgojiti. Bistveno je, da imaš internet. Na youtube najdeš vse.
Rabljeno kolo dobiš za 50€ – prišparaš za mesečno.
Odvisno, koliko imaš fiksnih stroškov za stanovanje: ti lahko zelo variirajo, v enem stanovanju so 100 evrov, v drugem pa recimo 200, kar je za nekoga brez dohodkov ogromna razlika. Skromna hrana za enega je okrog 100-150 evrov, pa gre socialna pomoč. Če se pokvari pralni stroj, pa je že problem … Obleke se že dobi poceni ali na RK, Karitasu, tudi pakete hrane se lahko dobi tam, če je nekdo res v stiski, tako da verjetno se preživeti da, ampak to je životarjenje, ne življenje!
Ok, zdaj ste pa razvajeni. 500eur na eno osebo za skromno preživetje? Ob takem znesku plačam jaz vse stroške v najemniškem stanovanju, kuham za dva pa še kam greva. Mesečno odvajam 150 od tega na varčevalni raćun. Registracija, večji nakupi gredo iz tega. Za eno osebo, komot greš z 300 skozi, še ostati ti mora okoli 70eur. Položnice 100, hrana 130 je pa tudi več kot dovolj če se malo znajdeš.
Najprej povej, koliko imaš stroškov s položnicami, šele nato se lahko pogovarjamo o tem, ali je z denarjem, ki ti ostane po plačilu le-teh, mogoče preživeti.
Ker pa imaš ti položnice in drva plačana, ti ostane socialna le za hrano in cigarete, s tem pa se da komot preživeti, le malo bolj pazljivo ravnaj z denarjem.
Resnično se da preživet z 0 evri. Brez denarja, brez fičnika po domače. Najlažje je poleti in jeseni, ko je dosti vrtnin in sadežev po vrtovih, oblačila že nekje suneš, ko se sušijo. Najtežje je pozimi, a če imaš vsaj malo zaloge in iznajdljiv, kje prespati se da. Najvolje je it pozim na primorsko, ker ni velikokrat pod minus ponoči. Za malo bolj konfortno življenje, pa si izbereš zapor.
Vsi tisti, ki se najdete v tej temi in ki ste blizu takemu Životarjenju, razmislite, koga boste volili na naslednjih volitvah. Slovenija je v osnovi bogata država, imamo izobražene ljudi in vse možnosti, da večina ljudi uživa dostojno življenje, ljudje, ki ne morejo zaslužiti, pa imeti dostojno invalidsko penzijo. Vsi, kateri pa ne želijo delati, pa lahko živijo na podnu.
Torej ni rešitev, da ne greste na volitve, rešitev je, da greste in ve volite takih bedakov, kot ste jih zadnji 25 let.
No, saj ne bom pametna, ampak kaj ta varstveni dodatek, mogoče se da pa to pridobit? Če imaš lastniško stanovanje, ti ga potem pač država vzame po tvoji smrti, da poplača kar ti je prispevala. Če si sam(a), potem nimaš družine in tako ne bodo otroci prikrajšani za dediščino.
Samo razmišljam, bo kdo drug znal kaj več povedati okoli tega.
Avtorica nima nič lastniškega. Živi sicer ločeno, a doma pri svojih. Za položnice ji ni treba prispevati, denar ji ostane za hrano, obleke, cigarete in podobno. V takem primeru je socialna pomoč povsem dovolj.
Drugače je, če si dejansko samostojen. V takem primeru lahko položnice poberejo več kot polovico pomoči in je kriza.
Forum je zaprt za komentiranje.