Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice s kolesom na morje

s kolesom na morje

Lep pozdrav vsem!

Danes sem prvič na tem forumu in vidim, da ste zelo aktivni, ko niste za računalnikom! Do letošnjega septembra je bila moja edina rekreacija pot do avta zjutraj in popoldne, vmes pa parkrat gor in dol po stopnicah. Rezultati so bili 15 odvečnih kil in totalna ne-kondicija.
Potem mi je kolega za nekaj tednov posodil svoje kolo. Nekako se mu je zdelo, da bi mi dobro delo. Ker stanujem nekaj km pod Rakitno, je bilo skorajda samoumevno, da sem začela s treningi navzgor. Vsak dan so se poleti valile trume kolesarjev mimo naše hiše in zdelo se mi je tako enostavno.
Okomotala sem se na kolo, imela s svojimi kilami kar nekaj težav, a pogumno sem se odpravila navkreber. Do prvega klanca, potem sem se lahko samo še obrnila. Seveda s še tako dobrim kolesom ne gre samo od sebe. A se nisem dala. V slabem mesecu rednega kolesarjenja sem v desetem poskusu prevozila tistih sedem kilometrov klanca (s časom se sicer na tem mestu ne bi preveč izpostavljala) in v tem času mi je uspelo, da sem se popolnoma zastrupila s kolesom. Kupila sem si svojega trekca, čelado in kričeč anorak in kmalu sem opazila tudi nekaj konkretnih in pomembnih izboljšav. Prvič po dolgem času imam občutek, da imam celo nekaj kondicije, zlasti pa me veseli, da isem v teh treh mesecih izgubila devet kil. Rakitno zdaj prevozim skorajda za šalo, čeprav mi hitrost še vedno ni kakšna posebna vrlina. Pa saj ne gre za to!
Prišla sem na idejo, da bi drugo leto poleti šla s kolesom na morje. Zdaj pa imam vprašanje za vse tiste, ki ste se tega že lotili. Kje je torej najboljše iti na hrvaško primorje, destinacija Crikvenica? Predvsem me zanima, po katerih cestah se sme voziti s kolesom. In koliko ur je smiselno računati, če si zelo zelo zmeren amater?

Hvala za odgovore!

Ufff, kaj pa vem, moj partner je “intenziven” kolesar (Franja, Vršič, Kum…) že vrsto let, pa mu na kraj pameti ne pade, da bi šel s kolesom na morje. Kolo da na avto pa gremo na morje, pol pa dol trenira.

Od kod pa si? Da vemo lazje svetovati…

Naceloma se po glavnih cestah ne smez vozit, pa tudi ni najbolj varno, se posebej v casu hujsega prometa in ce nisi najbolj navajena.

ČE boš tako v miru vozila, računaj na povprečno hitrost okoli 15-20 km/h, pa vmes še za nekaj postankov.
Tak v miru, ce gres zjutraj, pa da se vmes veckrat ustavis, skopas, najes…komot prides zvecer.

Konkretno o poti pa potem, ko poves od kod si.

Pa ce zanima se kaj konkretnega o kolesarjenju na “dolge” (in tudi “kratke”) proge…kr vprašaj, ker se bo vedno najdu nekdo, ki bo vedel kaj pametnega povedat.

LP, M.

Sem 15 km iz LJubljane, smer Krim. Predvsem me zanima hrvaški del poti od Delnic naprej. Do tja pot (iz avta) zelo dobro poznam in tudi vem, da se sme voziti s kolesom. Mi sedaj lahko kaj lažje svetuješ?

Janja, saj vem, da je malo utrgano, ampak spomnim se svojih sošolcev s faksa, ki so kar v velikem številu s kolesom odhajali še dlje, kot bi rada zdaj jaz. Le da sem bila jaz pred petnajstimi leti v sila slabi telesni pripravljenosti in ni bilo misliti, da bi prišla s kolesom do Ribnice, kaj šele kam dlje. Zdaj so se stvari spremenile in ker mislim, da sem se sposobna pripraviti do poletja za tak podvig, pač razmišljam v tej smeri. Itak bi imela back up – z avtom bi šli isti dan proti morju ostali člani familije. Če bi bilo slučajno sredi poti treba kolo vseeno dati na prtljažnik …

Čau!

Bom se probal spomnit. Predlagam tudi, da si pogledaš zemljevid, ali pa da ga celo vzameš s seboj.

Drugače pa imaš 2 varianti:

1. Delnice–>Vrata (~14 km)
Vrata–>Fuzine (~2 km)
Fuzine–>Zlobin (~6 km)
Zlobin–>ne vem, ce je sploh kak kraj-v glavnem, prides na jadransko magistralo (~12 km)
Brez kraja–>Crikvenica (~8 km) precej prometne ceste
Dolžina ~40 km

2. Delnice–>Vrata–>Fuzine
v Fuzinah zavijes levo–>Lic (~4 km)
Lic–>Crikvenica (~22 km) po zabačenih cestah
tale varianta pa je dolga ~44 km

Bo vredu?

Nikjer se ne spomnim, da se ne smeš vozit, je pa res, da tudi po Jadranski magistrali ni prepovedan promet za kolesarje, le da je nevaren.
Hitrost si pa računaj bolj na 15 km/uro pa bo.

Srečno pot ti želim.

Čau, Matjaz

Matjaž, hvala za izčrpen itinerar. Ko ga bom uresničila, bom poročala o uspehu.

Lp,
M.

Čudno. Žena in jaz sva šla že okoli Slovenije (predlani) v Dubrovnik (lani), pa sploh nisva ne vem kakšna kolesarja (s kondicijo sva precej skregana). Moram ti povedati, da sta bila to najina najlepša dopusta. Tvojemu partnerju pa, najbrž, to ni izziv.

kar se jadranske magistrale tice, jaz je ne priporocam! lani sem vozila po njej (s kolesom na krk) in takrat sem dozivela najvecji strah v zivljenju in si rekla, da tja pa nikoli vec.
nocem te strasit, samo svojo izkusnjo povem. nizka ograja, visoki prepadi, svigajoci kamioni, avtodomi, avtomobili s prikolicami in colni… ob robu cestisca pa pesek. ni bilo fajn!
kakorkoli se bos odlocila, srecno!

Ja, ta del od Rijeke do Krka je pa res zelo grozen…pol dol naprej se pa malo umiri…nekje do Zadra.

Tam se sicer začne šele najlepši del jadranske magistrale, ampak je tudi dost prometa…

…to pač moramo vzet v zakup, če želimo kolesarit po takih turističnih relacijah!

Pa srečno vožnjo…vsem!

M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close