rumena mrzlica in Bazilija
Rumena mrzlica je virusna okužba, ki prizadene jetra in se prenaša s pikom okuženega komarja predvsem v tropskem predelu centralne Afrike in v nekaterih predelih centralne in južne Amerike. Bolezen lahko poteka v lažji obliki in je podobna gripi lahko pa povzroči tudi smrt. V resnejših primerih so bolezenski znaki slabost, bruhanje, krvavitve, bolečine v trebuhu in zlatenica.
Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za vse potnike, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Cepivo je varno in učinkovito. Enkratno cepljenje zagotavlja zaščito proti bolezni 10 let. Cepljenje mora biti izvedeno najmanj 10 dni pred samim potovanjem. Ob samem cepljenju potnik prejme rumeno knjižico – mednarodno potrdilo.
Preventiva: obvezno cepljenje, zašcita proti komarjem z repelenti, ki vsebujejo več kot 25 % DEE -a
(dietil-N-toluamida), uporaba zaščitne obleke – dolge hlače in rokavi, mreža na oknih…
Jaz sem se pred enim letom cepila proti rumeni mrzlici, hepatitisu A in tifusu v Gorici. Zame je bilo to ugodno, ker živim ob italijanski meji, pa še veliko ceneje je.
Pozdrav Silva
Živjo,
si pa dobil predavanje o pomembnosti cepljenja… Jaz sem bila v Braziliji, sem se cepila proti rumeni mrzlici. Nobenega od nas treh niso na meji nič vprašali o kakšnem cepljenju. Ampak mogoče ni ravno najbolj pametno se na to zanašati… Te pa za cepljenje vzamejo prioritetno, če se mudi (tam na Trubarjevi).
Lp
Ana
V Braziliji sem bila lansko leto. Predhodno sem se v LJ cepila proti rumeni mrzlici. Ko smo prispeli v Brazilijo, me na letališču v Sao Paolu nihče ni vprašal po cepljenju (=rumeni knjižici). So pa dosledno preverjali rumeno knjižico in datum cepljenja proti rumeni mrzlici, ko smo prispeli na področje Amazonije. Mislim, da je preverjanje cepljenja odvisno od tega, kam v Braziliji greš.
Sam sem se pred kratkim vrnil iz Brazilije in moram povedati, da nas v celem mesecu niso nikjer preverjali če smo cepljeni proti rumeni mrzlici ali ne. Je pa obvezno, in kot si sam ugotovil, če te preverjajo in nimaš rumene knjižice, kjer so podatki o cepljenje, te ne spustijo v državo.
Uživaj v Braziliji (sem ti kar malo nevoščljiv, da potuješ tja od koder sem se jaz pred kratkim vrnil)
lp
Forum je zaprt za komentiranje.