rum-punč krogle
pozdravljene
ker je med vami kar nekaj zelo izkušenih kuharic/pekačic, me zanima, če ima katera kakšen super recept za rum-punčeve kroglice – tiste velike za teniško žogico, ki jih dobiš v slaščičarnah. Meni so podobne kokosovim kroglicam, ki jih delam, vendar se okus vseeno v nečem razlikuje. imam občutek, da niso narejene iz albert keksov ampak iz ostankov peciv?
se toplo priporočam za kakšen vredu recept.
pa obilo kuharskih užitkov
Seveda so iz ostankov biskvita. Tiste iz piškotnih drobtin (sploh če je še dodana maščoba in čokolada) so premočne za te velike “krogle”, tisto je bolj kot bonbončki v majhnih papirnatih košaricah.
Dolgo sem iskala te “prave” rumove bombice, kakor jih imajo v slaščičarnah, dokler nisem odkrila, da je to resnično samo nadrobljen biskvit, obilno napojen, z nekaj dodatki. Tako dobrih, kot so v slaščičarni, seveda še nisem naredila, to mi domači sproti povedo, vendar tudi moje so dobre in vse boljše. Mislim, da je finta iz slaščičarne podobna kot pri Čebeljem piku (če si brala spodnje poste), namreč na voljo imajo toliko različnih krem v ostankih peciva, ki biskvit naredijo poseben in sočen, da doma natanko tega ne dosežeš.
Sedaj delam tako, da spečem biskvit v velikem nizkem pekaču od pečice in ga pustim kakšen dan, da se malo posuši. Recept lahko vzameš svoj. Tale moj je dokaj masten in sladek, zato kasneje tega skoraj ne dodajam, lahko pa, če želiš. Suh biskvit potrebuje več “mastnih” dodatkov. Saj veš, tudi tiste kreme iz ostankov peciva imajo veliko masla v sebi, zato pa so kroglice tako sočne in dobre 🙂
Biskvit:
6 jajc
45 dag sladkorja [jaz dam manj]
½ kg moke
1½ pecilnega praška
3 dl mleka
2,2 dl olja
Dodatki za maso:
5 žlic pravega kakava
po želji čokolada v prahu (kolikor pač daš, recimo 10-50 dag)
po želji marmelada
8-10 dl toplega nekoliko sladkanega mleka
Biskvit speci v velikem nizkem pekaču, pride ga okoli 1,5 kg. Po možnosti pusti kakšen dan, da odstoji, se malo posuši.
Biskvit zdrobi, dodaj vse dodatke, zalivaj s toplim mlekom. Hec je v tem, da pridejo čisto dobre krogle tudi čisto brez vseh dodatkov, naredila jih je prijateljica in sem komaj verjela, da ni noter ničesar razen kakava za barvo. Marmelada lepo poveže, osladi, pa še vso tisto porabiš, ki je nočejo na kruhu pojesti. Sicer lahko dodaš rumovo aromo ali rum, brez nje je čisto čokoladen okus, pač po želji.
Po želji lahko v en del (ali seveda v vse) dodaš še kokosovo moko (je zelo v redu), mlete orehe (orehov okus) ipd. Nazadnje povaljaš v kokosu (ali mrvicah ali čem drugem, vendar kokos je najbolj pripraven). Po želji jih lahko tudi zamrzneš.
Veliko dobrih krogel in lep pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.