Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek rtv prispevki kar za pol leta skupaj?!

rtv prispevki kar za pol leta skupaj?!

Sem odprl s.p. in sem začel delati za wolt. Vse O.K. nakar se čez pol leta spomnejo iz rtv, da bi mi zaračunali svojo zavajanje javnosti. Nekaj časa smo se pregovarjali samo potem sem le plačal tistih 14 evrov na mesec. Samo sedaj so mi pa kar v enem pismu poslali za 6 mesecev skupaj položnic za nazaj. Se pravi ves ta čas, ko sem imel s.p. odprt pa niso še porajtali. Oni pričakujejo, da bom poravnal prispevke v višini okoli 100 evrov. A je kdo še imel kdaj tak primer?! Kako ti lahko pošljejo položnico sedaj za recimo februar?! Se pravi oni so naredili napako in niso me zasledili, da imam odprt s.p. pol leta ampak nič hudega bom jaz plačeval njihovo napako, ker mi bodo položnice pošiljali za kdo ve kako daleč nazaj?! Tega ne mislim plačat!

Plačujem RTV naročnino doma, na dejavnosti (ki so sicer imam tudi doma) pa ne. Nikoli nisem dobila položnic.

In ja, zdaj pošiljajo račun za pol leta in 6 mesečnih položnic za naprej. Že spomladi je bilo tako.

Kako lahko za naprej pošljejo položnice. Saj ne vedo če bom imel odprt s.p. za pol leta naprej. Lahko kadar koli zaprem s.p. in rečem, da sem prodal vso računalniško opremo z televizorjem vred.

1) Čakaj malo: za računalniško opremo, ki se uporablja IZKLJUČNO za namene dela, se RTV prispevek NE plačuje. To podatek imaš objavljen tudi na strani RTV. To je tudi logično, saj je računalnik, ki ga kupiš za s.p., tvoje delovno orodje, ki ni namenjeno zabavi (kamor bi sodilo gledanje televizije).

2) Ali imaš za namene svojega s.p. dejansko tudi televizijski sprejemnik? Če nimaš poslovnega prostora (praviš, da voziš za Wolt), tudi nimaš kam postaviti televizije. Glede na napisano predvidevam, da za svojo dejavnost sploh ne uporabljaš TV. Če je tako, kontaktiraj RTV in se dogovori.

Hvala za tale informativen podatek. Bom takoj to tudi povedal RTV-ju!

Dobra taktika je, da človek s plačilom vedno rahlo zamuja. 😀 Tako dobijo denar kasneje in je zaradi inflacije že prispevek vreden malo manj. Upam, da Renica uspe in ukine to RTV!

Odgovor na objavo uporabnika
Pazi, da te ne nategnejo!, 19.09.2025 ob 14:24

1) Čakaj malo: za računalniško opremo, ki se uporablja IZKLJUČNO za namene dela, se RTV prispevek NE plačuje. To podatek imaš objavljen tudi na strani RTV. To je tudi logično, saj je računalnik, ki ga kupiš za s.p., tvoje delovno orodje, ki ni namenjeno zabavi (kamor bi sodilo gledanje televizije).

2) Ali imaš za namene svojega s.p. dejansko tudi televizijski sprejemnik? Če nimaš poslovnega prostora (praviš, da voziš za Wolt), tudi nimaš kam postaviti televizije. Glede na napisano predvidevam, da za svojo dejavnost sploh ne uporabljaš TV. Če je tako, kontaktiraj RTV in se dogovori.

Ne najdem tega!

ja saj zdaj so že drugič po šest mesecv poslali tudi nam na vasi in ljudem v blokih imamo položnice vse še do vključno februar 2026…..UKINIT

“Če uporaba računalnika ali telefona ni omejena le za službene namene in je dovoljena uporaba tudi v prostem času, je zavezanec za plačilo RTV-prispevka uporabnik elektronskih naprav.”

Iz tega torej izhaja, da je uporaba računalnika izključno za namene posla (tj. če se naprava ne uporablja v prostem času, prispevka oproščena). Tukaj: https://www.rtvslo.si/rtv/kontakti-in-informacije/pogosta-vprasanja/vprasanja-o-rtv-prispevku/466279
Sem se pa s tem vprašanjem marca obrnila na RTV Slovenija, ker sem nameravala odpreti s.p., in so mi ta podatek potrdili.

Tole najdem

Ali je mogoče odjaviti RTV-prispevek, če uporabljam službene naprave?

Ne. Formalno lastništvo sprejemnikov, ki jih uporabljate, ne vpliva na obveznost plačevanja RTV-prispevka. Tudi če nimate nobene svoje naprave in uporabljate služben telefon, služben računalnik, služben avtomobil, ste zavezani k plačevanju RTV-prispevka kot uporabnik naprav.

Ampak preberi dobro! Če uporabljaš službene naprave TUDI za svoje zasebne potrebe, ne le za delo, potem si seveda zavezanec za prispevek. Če napravo uporabljaš ZGOLJ in SAMO za delo, pa se za to napravo prispevek ne plačuje. Kot pravim, sem preverila to pri RTV marca.

NEPAL

Darko133, 19.09.2025 ob 16:25

NEPAL

Med množičnimi protivladnimi protesti v Katmanduju:

Stavba največje medijske hiše v Nepalu je zgorela

( https://nova.rs/vesti/svet/zapaljena-zgrada-najvece-medijske-kuce-u-nepalu/ )

Sem pa našla še tole https://www.racunovodja.com/Clanek/10925

RTV-prispevek pri pravnih osebah

Preverili smo, kako je po novem s plačevanjem RTV-prispevka pri pravnih osebah.

Podjetja, zasebniki ipd., torej pravne osebe, ki nimajo TV-sprejemnikov, imajo pa v lasti računalnike in pametne telefone, ki so namenjeni službeni rabi ali delno službeni ter delno zasebni rabi, ne plačujejo RTV-prispevka. Pravni subjekti plačujejo RTV-prispevek le za sprejemnike, ki so namenjeni izključno osebni rabi zaposlenih, in za sprejemnike, ki so namenjeni javni rabi za stranke (npr. v lokalih, hotelih ipd.).

RTV-prispevek pa plačuje tudi gospodinjstvo, ki nima v lasti računalnika ali pametnega telefona, vendar ima dostop do interneta, člani družine pa uporabljajo izključno službene računalnike in službene telefone. Gospodinjstvo plačuje pavšalni RTV-prispevek v višini 12,75 evrov. Ta cena vključuje katere koli sprejemnike (TV, računalniki, telefoni z internetnim dostopom), ne glede na število sprejemnikov. Za obračun RTV prispevka je pomembno, kdo sprejemnike uporablja, ne glede na to, da je formalno-pravno lastništvo urejeno drugače

Dober so te nasmodili !

prvič slišim da bi na s.p. nabili še rtv naročnino !

Nam vikendašem  na Hrvaškem pošljejo položnice enkrat letno, včasih smo plačevali samo za čas sezone, torej 3 mesece, potlej je bilo kar na lepem 5 mesecev, prišla je korona ko nismo mogli do svojih bajt, takrat so se potegnili nazaj in nam priznali ničnost položnic, letos so pa poslali 12 položnic in fertik, sem probal s tistim kako to, pa pravijo zakon je za vse…

Tolažim se s tem daje HTV cenejša od RTV, itak bo pa janša RTV ukinil, tako da samo še dobre pol leta pa boste spet svobodni v NE svobodi, sedaj v svovodi itak niste svobodni…

Že Vanč je vedel kako to gre…

….https://www.youtube.com/watch?v=jqWInCksqCM

Menim, da se tale s.p. lahko čisto upravičeno pritoži RTV Slovenija, saj kot Woltov dostavljavec gotovo nima svojega lokala, kjer bi lahko predvajal RTV vsebine. Morebiten računalnik/pameten telefon pa sta v njegovem primeru tudi namenjena delu. Zavezanec za prispevek bi bila lahko kvečjemu na naslovu svojega bivanja, ampak kot “navaden državljan”, ne kot s.p., tako da dvojno plačevanje prispevka odpade.

Anonimno 1583, 19.09.2025 ob 17:01

Dober so te nasmodili !

prvič slišim da bi na s.p. nabili še rtv naročnino !

Nam vikendašem  na Hrvaškem pošljejo položnice enkrat letno, včasih smo plačevali samo za čas sezone, torej 3 mesece, potlej je bilo kar na lepem 5 mesecev, prišla je korona ko nismo mogli do svojih bajt, takrat so se potegnili nazaj in nam priznali ničnost položnic, letos so pa poslali 12 položnic in fertik, sem probal s tistim kako to, pa pravijo zakon je za vse…

Tolažim se s tem daje HTV cenejša od RTV, itak bo pa janša RTV ukinil, tako da samo še dobre pol leta pa boste spet svobodni v NE svobodi, sedaj v svovodi itak niste svobodni…

Že Vanč je vedel kako to gre…

….https://www.youtube.com/watch?v=jqWInCksqCM

Jansa je bil že 3x predsednik, pa vse, kar je naredil glede RTV, je bilo to, da ne nastavljal svoje ljudi.

podjetnik687, 19.09.2025 ob 13:33

Sem odprl s.p. in sem začel delati za wolt. Vse O.K. nakar se čez pol leta spomnejo iz rtv, da bi mi zaračunali svojo zavajanje javnosti. Nekaj časa smo se pregovarjali samo potem sem le plačal tistih 14 evrov na mesec. Samo sedaj so mi pa kar v enem pismu poslali za 6 mesecev skupaj položnic za nazaj. Se pravi ves ta čas, ko sem imel s.p. odprt pa niso še porajtali. Oni pričakujejo, da bom poravnal prispevke v višini okoli 100 evrov. A je kdo še imel kdaj tak primer?! Kako ti lahko pošljejo položnico sedaj za recimo februar?! Se pravi oni so naredili napako in niso me zasledili, da imam odprt s.p. pol leta ampak nič hudega bom jaz plačeval njihovo napako, ker mi bodo položnice pošiljali za kdo ve kako daleč nazaj?! Tega ne mislim plačat!

Kakšne prispevke v znesku 100 eur? Si funkcionalno nepismen? In ja, za naprej pošiljajo položnice, ne za nazaj.

Ta pikra, 19.09.2025 ob 18:22

Jansa je bil že 3x predsednik, pa vse, kar je naredil glede RTV, je bilo to, da ne nastavljal svoje ljudi.

Ne seri !

prvi mandat je odpeljal odlično,predsedovanje EU, BDP nam je dvignil nad 90% EU, po tistem smo padli, v drugem dvoletnem mandatu je uredil finance, ko je ZUJFNIL so ga  povirantovali, v zadnjem mandatu pa je po metu puške v koruzo reševal korono, vedno pa je imel neke levuharje v kolaiciji kateri “niso odpirali ideoloških tem” ti pa mu ravno to sedaj očitaš, češ nič ni naredil na rtv.

Imate priložnost, da se znebite tega prisilnega davka RTV položnic, s katerimi iz svojega denarja plačujete, da vas njihov informativni program dan na dan poneumlja.

Elektronski podpis ali peš podps na Upravo enoto. Podpisi se zbirajo do 30.10.2025.

Ajd, pejte vsi podpisat!

Saj lahko gledas tudi prek telefona in tablice.

Cakam da bo obvezna registracija, da bo rtvslo posiljal poloznice vsakemu uporabniku, ne vec gospodinjstvom. Si predstavljate 14eurov krat 2milijona ljudi na mesec koliko je to bogatije za nekakovosten program

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close