Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek RTG pljuč

RTG pljuč

Se kdo kaj spozna na izvide, ali je imel podoben primer. Na izvidu piše: zgostitev v D hilusu bezgavka i.o….pregled sem delala za sprejem v novo službo. Je to lahko razlog za zavrnitev. Kaj naj bi sploh pomenil ta izvid. Če ima kdo podobno izkušnjo.

Lahko da si imela kdaj kakšno vnetje ali pljučnico, pa je nisi zdravila in je nastala brazgotina (senca) in je od vnetja ostala povečana bezgavka.

Načeloma pa tega, ob predpostavki zdravih pljuč, naj ne bi bilo.
Verjetno te bodo poslali na dodatne preiskave na t.i. globinsko slikanje pljuč ali celo CT.
lp

In kaj nova služba? Je to razlog za zavrnitev?

Ja, lahko je to razlog za zavrnitev. Žal.

prej odlok kot zavrnitev. pač prinesti moraš potrdilo od pulmologa, da je vse ok. bo pa drek, če te v novi službi ne bodo čakali.

verjetno moram do svojega zdravnika, da opravim še dodatne preglede, ki pa najbrž trajajo kar precej časa? Koliko?

Naj malce zavlačujem s pošiljanjem tega izvida, ker sem RTG morala opraviti v svojem ZD (ne v medicini dela, tam kjer sem opravila vse ostalo za zdravniški pregled, moram jim samo poslati izvid) in poskusim v kratkem času opraviti še eno dvojno slikanje pljuč?

izvid nesi še danes k zdravniku. če bo potrebno pa pod nujno k pulmologu. tako boš lahko vse skupaj prinesla na med.dela. najboljša varjanta.

res bom to naredila, upam, da bo zdravnica razumevajoča in se bo dalo hitro urediti. Sicer mi je pa sliko odčitala zdravnica v pulmološki ambulanti, ker samo tam pri nas slikjo pljuča, in ne zdravnik rentgenolog (ali kaj že so)

pa je to lahko znak tudi kakšne resne bolezni?

a kadiš?
z azbestom najbrž nisi imela kje opravka…?

Ne ne kadim, sem včasih, ampak sedaj že 6 let ne.

Z azbestom nisem imela opravka, stara sem 35 let. Sem pa bila pred cca 3 tedni bolna (lahko bi bila po znakih nova gripa) in še sedaj kašljam zjutraj in zvečer…

če ne kadiš, je precej verjetno kaj čisto nedolžnega, morda res le kakšna brazgotinica od prejšnjih vnetij ipd. tako da se ne sekirat. (tudi če si nekoč kadila, se v tem času pljuča že več ali manj sčistijo)

Edino ena info glede CT-ja: jaz ne bi hodila kar tako na CT, ker je to hudo sevajoča preiskava (prejmeš dozo sevanja za cca. 450 RTG-jev pljuč, in to seveda naenkrat!!) – prej se je mislilo, da zaradi CT-ja zboli za rakom vsaka 1000-a oseba, zdaj pa so žal potrdili, da že vsaka 80.-a, kar je grozljivo!
Tako da če ni res nujno in če obstajajo še druge preiskave, se naj ne bi delal CT, ker lahko naredi več škode kot koristi.

No, samo povem, če ti bo kaj v korist.
Pa javi, kako je šlo, držim pesti, da je vse ok!

aja, še to: če si bila pred par tedni bolna, je čisto normalno, da so še nekaj časa bezgavke reaktivno povečane, to te ne rabi skrbet.

Za mirno vest pa greš čez nekaj časa še na kak ponovni pregled, pa je.

ja ampak izvid za medicino dela imam pa tak…in verjetno jim ne bo všeč…ne želim, da me zavrnejo

verjetno mi bodo še enkrat slikali pljuča samo v dveh pozicijah….
kaj pa bom lahko storila, če bo kakšen sum na kaj hudega in me bo zdravnica poslala na CT pljuč, a je še kakšna druga preizkava, kjer slikajo pljuča?

fajn bi se bilo posvetovat s kom, ki ga poznaš in je z medicinske stroke, da se po možnosti spozna na pulmologijo, oni vedo, katere vse preiskave še pridejo v poštev – recimo ne vem, ali magnetna resonanca tukaj tudi pride v poštev ali ne, je pa vsekakor mnogo manj oz. praktično sploh neškodljiva (če odmislimo posamezne reakcije na kontrastno sredstvo).

Delodajalec pa, kot mi je znano, nima pravice do vpogleda v diagnozo, tako da bodo po mojem le napisali mnenje – sposobna ali nesposobna za delo. Drugo ga pa ne zanima. Če se motim, naj me kdo popravi. In najbrž te zaradi ene zgostitve in malo povečane bezgavke, ki je skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čisto nedolžna zadeva, ne bodo označili kot nesposobno za delo.

CT za 450 rentgenov???Pišeš take norije,da te kap.Res je pri CT veliko sevanja,toliko pa res ne.
14.januar,če se bo zdravnik tak odločil boš pač šla.Ne poslušaj traparij tukaj,vprašaj raje zdravnika na forumu.

Meni je čisto logično, da delodajalec nima vpogleda v diagnozo…ampak zdravnik medicine dela, pa po moje na osnovi tega izvida lahko napiše, da nisem opravila zdravniškega pregleda in potem se bom lahko pod nosom obrisala za dobro priložnost za novo službo.

Dejstvo je, da na osnoci tega izvida še ne morejo vedeti ali je sploh kaj resnično narobe ali ne. Lahko je lahko pa ni.
Od delodajalca je pa odvisno ali te bo “čakal” z dodatno diagnostiko. Zato le pohiti. 🙂
Sicer pa ja, CT zelo veliko seva (cca 200 krat več kot rtg), a za take tadeve, v tej fazi, magnetne resonance ne delajo. Boš šla, če bo zdravnik tako ocenil, druge ni. Lahko pa bodo že z globinskim rentgenom ocenili, da ne gre za nič takega in CT ne bo potreben.
Lp

Pa je kdo že imel takšen izvid, pa je bilo potem vse ok?

Nazadnje sem si slikala pljuča 10 let nazaj, pred prvim nastopom službe in je bilo vse b.p., vmes se nikol nisem slikala, službe nisem menjala, težav nisem imela.

Skrbi me zaradi službe, pa tudi skrbi me, če je lahko kaj resnično hudega, kot je rak.

Mislim, takšne … se mi pa kar smilite… od kod pa tebi informacija, da to ni res??? Oprosti, če sem se zmotila za par številk, ni 450x močnejši, ampak le 442!!!

Tu imaš enega izmed številnih linkov na to temo:

Mislim, takšne … se mi pa kar smilite… od kod pa tebi informacija, da to ni res??? Oprosti, če sem se zmotila za par številk, ni 450x močnejši, ampak le 442!!!

Tu imaš enega izmed številnih člankov na to temo:
(link žal ne deluje, ker primož pridno cenzurira vse druge zdravstvene portale… :(((

Kobna tomografija
CT izaziva rak kod svakog 80. pacijenta

Iako se oduvijek znalo da je zračenje CT-a štetno, sad je otkriveno da je štetnost daleko veća nego što se mislilo. Ova pretraga, čini se, može uzrokovati rak kod svakog 80. pacijenta.
Kompjuterizirana tomografija, pretraga poznatija kao CT, izlaže pacijente prilično velikom riziku od raka, i to daleko više nego što se mislilo, prenosi Večernji list.

Pretraga CT-om sve je traženija, no zračenje može potaknuti razvoj raka kod čak jednog od 80 pacijenata. Dosad se mislilo da CT može utjecati na razvoj bolesti kod svakog tisućitog pacijenta. Nešto veća opasnost prijeti ženama koje su i inače osjetljivije na učinke zračenja.

Nova studija pokazala je da razina radijacije za snimanja CT-om varira s obzirom na to na kojem se dijelu tijela vrši pretraga. U nekim slučajevima, smatraju znanstvenici, jedno snimanje CT-om može proizvesti jednaku količinu zračenja kao 442 rendgena pluća ili 74 mamografije.

CT proizvodi ionizirano zračenje tako da svaka doza malo povećava rizik od raka u nekom trenutku u životu. Doza radijacije ovisi o dijelu tijela koji se pregledava te spolu i dobi pacijenta. Neke druge pretrage, srećom, nisu tako opasne, primjerice magnetska rezonancija rabi magnetska polja i radiovalove i nema štetnih učinaka.

Znanstvenici stoga ne preporučuju nepotrebne preglede CT-om cijelog tijela kod zdravih pacijenata, jer je rizik daleko veći od mogućih pozitivnih posljedica. Posebno se treba izbjegavati snimanje CT-om kod bolesti kralježnice i osteoporoze.

In kdo je to napisal?Sicer pa tudi tu piše,da v nekaterih primerih je lahko toliko sevanja in ne pri ct pljuč.

Kr neki! Vir, draga moja, vir!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close