romunija
Živjo zlomjo!
Imam nekaj vprašanj glede kampiranja v Romuniji.
Ali ste šli s svojim avtom in kakšne so ceste, vozniki,…še kakšno opozorilo mogoče?
Ali je dosti kampov in kakšni so (umazani?), ali se morda da kampirati kar tako izven kampov?
Slišala sem, da so v Bulgariji dvojne cene in da te takoj “nategnejo”, ali je tako tudi v Romuniji?
Kakšni so ljudje – prijazni, zadržani, kradejo, dovzetni za tujce…?
Kaj ste si ogledali in kaj priporočaš oz. odsvetuješ?
Mika me potovanje s šotorom po Romuniji ali pa Bulgariji, pa bodo dobrodošle vse informacije, ker glede teh krajev res nimam pojma.
Zdravo… nasa izkusnja je bila podobna. Ceste so vcasih res polne lukenj in lahko se je izgubiti, ker je bilo bolj slabo oznaceno, predvsem tam v blizini Madzarske in Ukrajine je bilo tako…Mi smo spali kar v kombiju oz. zraven avta, ponavadi pa smo zapeljali vstran od glavne ceste na kak kolovoz. Tako se nam je recimo zgodilo, da je zjutraj prisel mimo starejsi kmet z vilami v rokah in nas hudo gledal, potem pa smo se mu odkupili z pivom in cigareti, pa se je vrnil s svezim mlekom. Ali pa smo parkirali na nekem pasniku blizu Constante, ker ponoci nismo videli, kje je kaj, pa nas je zjutraj zbudila soncna pripeka in creda ovac, ki je sla mimo… pa seveda divji psi. Teh je res veliko in je treba paziti, ko vozis ponoci skozi naselja, ker skacejo za avtom, pa na avto… Zgodilo se nam je tudi, da so nas ustavljali ‘policaji’ v havajih srajcah in nam govorili, da smo naredili prekrsek. Pa ni bilo seveda nic in seveda bodo takoj sli, ko jim reces, naj pokaze dokument. Z ljudmi smo pa v glavnem imeli dobre izkusnje… na zacetku so bili zadrzani, potem pa vredu. Kot tisti kmet, recimo… slabse je bilo v Tulcei, kjer nas je skoraj pretepla skupina huliganov, ker se nismo hoteli druziti z njimi in soglasati z njimi… pravzaprav smo hoteli le v miru spiti svoje pivo in oditi, dva pa sta prisedla in se zacela sovinisticno obnasati. No, kar je sicer prej izjema kot pravilo, lahko pa se zgodi… in takrat je boljse bezati:).
Zgodilo se nam je tudi, da smo hoteli vecerjati blizu nekega jezera v S Romuniji in smo prisli v gostilno, sicer edino tam. Potem pa smo ugotovili, da gre za enega od ‘eroticnih’ barov z mladimi prostitutkami. Zracunali so nam seveda vec, kot pa je bilo vse skup vredno, fuj, hrana iz zmrzovalnika in ko smo se zaceli pogajati, smo dobivali vedno vec cudnih pogledov, tako da je bilo boljse cimprej oditi. Pa tudi v Mamai je bila neka mafija, ki nam je pomagala potegnit avto iz peska, ravno ko smo se hoteli obrniti in oditi od tam, potem pa so spet hoteli veliko denarja… tako, da v Mamaijo ne grem vec nikoli, iste in cenejse plaze imas proti bolgarski meji, ce ti je ze do kopanja v umazanem crnem morju.
Je pa drugace res lepa krajina, v glavnem srednja RO ali pa cez Donavo, v delti… popolnoma drug svet, ogormno polj in zanimivo hribovje. Ali pa vzdolz ukrajinske meje… meni osebno te pozitivne reci prevladajo nad slabimi izkusnjami, ki jih vendarle spet ni bilo toliko, da se tja ne bi nikoli vec vrnila (razen v Mamajo). Prav nasprotno…
šli smo s svojim avtom. ceste so bolj slabe (kot naša stara lj-kp), večkrat lahko naletiš na živino na cesti, tu pa tam tudi kako luknjo, odvisno od (ne)sreče tudi kakšno cesto, ki si je ne da niti v sanjah predstavljati, res čisto razsuto in moraš voziti 10 na uro). nanjo smo naleteli iz bukarešte proti morju, so pa druge verjetno boljše, saj slabše res ni mogoče. drugi popotniki kar smo jih srečali niso nabasali nanjo. kampi so še kar. ni povsod tople vode, mene ni motilo, moja je pa kar godrnjala. za spanje izven kampov nismo imeli jajc. je tudi dosti zapuščenih psov. ljudje so prijazni in gredo tudi na roko. a v bukarešti manj. ker tam nismo našli kampa, smo iskali poceni hotel in ko sem na eni bencinski vprašal kje je kaj poceni, je črpalkarka klicala sestro, da bi prespali zastonj kar pri njej doma, pa je žal ni bilo in je rekla da lahko spimo kar zraven bencinske pa za uporabo wc-ja ni komplicirala.
od srbske meje smo šli direktno do konstance (2 šoferja). tam smo bili 4 dni. potem smo šli v bukarešto, sinaia, bran, brasov, cluj, sibiu in oradea.
od vsega smo imeli slabe izkusnje le s policaji, od katerih smo pričakovali največ pomoči. najprej so nas na meji pri kraju vršac obdelovali pol ure, carinik 2 minuti (bili smo edini avto na prehodu cel čas), potem so nas ustavili ponoči na radar, še prej pa so nas videli, ko smo tankali in so šli hitro v zasedo. 100 m od črpalke so nam na spačku namerili 70 km/h. na sliki na lcd displayu v policijskem avtu pa so bile le 2 luči, nobenega obrisa avta, tablice,… po polurnem pogajanju ob 01 ponoči sem jim uspel dati 8 € brez potrdila, drugače pa so mi grozili s sodnikom za prekrške naslednji dan. žal se nam je to zgodilo prvi dan, tako da potem nisem niti pomislil, da bi zavili še v bolgarijo. to so bile vse negativne izkušnje na poti. za domov pa so nam pri oradei samo odmahnili kot da bi bili na meji z italijo.
Pred tremi tedni sem bil v Romuniji za en teden, in sicer v Bukarešti, Brasovu in Sighisoari. Hostli stanejo povprečno 10eur. Hostli so lepo urejeni, vendar sem eno noč bil tudi v privat sobi (staro mestno jedro Sighisoare), ki je bila še lepše urejena in cenejša (8eur) kot hostli. Najdražje je seveda v Bukarešti, čeprav ni vredna več kot dvodnevnega ogleda. Jaz sem dal za kosilo z pivom dobrega tisočaka. Pivo težko najdeš pod 200sit, kar pa ni problem v ostalih mestih. Ker sem bil še pod Bolgarskih cen (tam sem bil teden dni prej), se mi je Romunija zdela dokaj draga. Tudi v Brasovu je še kar drago (več kot jurja za kosilo), najceneje je blo v Sighisoari (pivo, pica -800sit, pivo po lokalih krepko pod 200sit). Pazi se cigančkov v Bukarešti; če vidijo, da si turist, te obletijo štirje froci in ti v nekaj sekundah odprejo torbico in vzamejo kar pač dobijo- moja izkušnja. Transilvanija je ful lepa.
Če te še kaj zanima, vpraš.
LP, Matjaž
mto, če te prav razumem, praviš da je Bulgarija celo cenejša od Romunije. Kaj pa glede dvojnih cen. Brala sem namreč, da ti kot tujcu, navijejo ceno. In da moraš pazit v gostilnah, ker je meni v angleščini daržji kot v bulgarščini. Kakšni je pa kaj sporazumevanje. S slovanščino v Bulgariji bo najbrž lažje kot pa z romunščino. Ali znajo tudi kaj angleško (vsaj v mestih)?
Kako je pa kaj z menjavo denarja? Ali menjajo potovalne čeke? Pa plačilo z karticam? Na vaseh pa najbrž bolj gotovina velja.
hvala
Tudi sam sem pričakoval, da bo Romunija cenejša kot Bolgarija, vendar ni blo tko. Sofija npr. je cenejša kot Bukarešta. Presenečen sem bil nad nizkimi cenami v Varni; res, da je bil sept. vendar še vedno precej turistov; za odtenek dražje kot v Sofiji. Sam nisem dobil občutka, da bi me hotli nategnit s kakšnimi dvojnimi cenami. Angleško presenetljivo dobro znajo v skoraj vseh gostilnah in pubih (tudi drugje v mestih), sprevodnika na vlaku, ki bi kaj znal pa ne najdeš. V Bolgariji se kar da po srbo-hrvaško, če sogovornik govori počasi ga lahko razumeš. Pri branju napisov moraš poznat samo cirilico in razumeš kaj piše. V Romuniji pa pride v poštev italianščina. Jaz sem ves čas menjal evre in sicer v menjalnicah (ker je bil al nedelja al praznik), čeprav te radi ogoljufajo, če nisi pozoren; sploh v Varni. Priporočam menjavo v bankah, s potovalnimi čeki in karticami nimam izkušenj.
LP, Matjaž
V RO se da brez problema dvigovati denar na bankomatih, tudi z maestrom. V menjalnicah pa paziti, kot je bilo že omenjeno.
Javni prevoz je očitno slab, saj še domačini štopajo in to po cele družine skupaj pa do ostarelih ljudi, sploh če si v bolj podeželskih krajih, kjer so slabe veze. Mi smo jih nekaj pobrali in na koncu so nam vedno ponujali drobiž v zameno za vožnjo. Izgleda, da je tam praksa, da se štop plačuje.
Avtobusi (medkrajevni) so bli videt bolj ubogi. Vozil sem se z vlakom, ki so točni in kvalitetni. Za vlak naj bi bila potrebna rezervacija sedeža, tudi če imaš karto kupljeno že pred prihodom v državo (npr. euro domino). Javna prevozna sredstva (tramvaj, trola) po Bukarešti so dobra in poceni (ena vožnja 60sit). Zvečer se je večina ljudi iz hostla vozila okrog s taksiji (poceni), ker naj bi blo ob večernih urah dokaj nevarno hodit okrog peš.
LP, Matjaž
Forum je zaprt za komentiranje.