Rok trajanja salame, mesa
Zanimivo, kako imamo natančne predpise glede označevanja roka trajanja pakiranih živil, glede “postrežnih” pa nič. Zato nikoli ne vem, koliko časa imam lahko doma npr. narezano svežo salamo, sveže meso, nepakirane hrenovke itd. prodajalec oz. mesar pa sam od sebe tudi nič ne pove. Po mojem je velika razlika, če so imeli v trgovini tisti kos kuhanega pršuta že tri dni odprt, preden sem ga jaz kupila, ali pa če so ga odprli pred mano.
Kako torej vi delate s takimi stvarmi? Narezan kuhan pršut – koliko časa v hladilniku? Nepakirano sveže meso (npr. kos svinjine), koliko?
Hvala in lep dan,
Katarina
Tudi jaz bi rekla da postrežne mesnine maksimalno do tri dni v hladilniku, no saj potem pa se jim itak že pozna (lepljive, posušene…) – ampak to od dneva, ko jih prinesemo domov. Velja za vse sveže salame in nepakirane hrenovke.
Salame smo doma praktično ukinili, pa ne da bi se šli kako rigorozno zdravo življenje ampak smo preprosto ugotovili, da še tisto enkrat na teden ko uspemo jesti zajtrk skupaj ne pojemo toliko, da ne bi ostalo in potem sem v torek metala v smeti. Za na smučarijo smo kupili kos pršuta in eno suho salamo, ker se tam pač vsak dan je močan zajtrk, pa je obojega, kljub veliki družbi pol ostalo in zdaj to prav nesrečno prelagam po hladilniku. Pršut bom že porabila pri kuhi, ampak kaj naj s polovico čajne salame 🙁
lp tinca
Sploh v večjih trgovinah dandanes nimajo več dni odprtih oz. narezanih mesnin, tako da – mislim – lahko začneš šteti od dneva nakupa.
Kar se nas tiče, kupujem kakšno narezano salamo ali kuhan pršut samo ob sobotah zjutraj, tako da bi se naj do nedelje zvečer pojedlo. Včasih ostane največ za ponedeljkovo večerjo, še to samo po temeljitem pregledu, v torek že vržem v smeti. Odločitev ni tako težka, saj salama res spremeni barvo in dobi drug vonj, tako da brez skrbi, da boš vedela. Konkretno kuhan pršut je med bolj “zdržljivimi”, sigurno več kot iz svačega zmlete (poceni) salame. Prav zato pa raje vzamem manj salame, poleg pa malo že narezane suhe, tako bi naj ta ostala, če že mora katera ostati.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.