Rok-1 eno smučarsko vprašanje zate
Prebrala sem že večkrat, da smučaš tako te bom vprašala (pa edini semizdiš normalen). Po res dolgih leti ne-smučanja smo se z družino odločili, da se spravimo spet nazaj na smučke. Kaj priporočaš, za nekoga, ki bo samo občasno smučal, katere smučke naj nabavim (nove ali rabljene), visoka sem 174cm, mož pa 186cm. Otroka pa stara 5 in 7 let. Kaj naj izberemo, hkrati pa katero opremo je še potrebno imeti za na smučišče? Na katero smučišče se najbolj splača it za ponovnega začetnika (ja vem ni snega)
Ufff, precej vprašanj…
Glede smučišča – kaj manjšega, bolj družinskega. V AT mi pride na misel Simonhohe in podobne (preglej na spletni strani Bergfex – za celo Evropo, tudi Slo), ali pa Trbiž v IT (cela leva (mestna stran) je začetniška. Pa seveda Kr. Gora, Kope (pri SG), mogoče Cerkno (se ne spomnim podrobnosti, nisem bil že vsaj 10 let), tudi Krvavec zna biti OK, ko ni gneče in ko bo več snega).
Če boste smučali zelo občasno – ni slaba izbira izposoja opreme. Pa še preverite lahko kaj komu ustreza, ko si izposodite vsakič drugo opremo.
SIcer pa razen smuči, palic, rokavic, pancerjev in nekih malo podloženih hlač za začetek drugega ne potrebuješ nujno. Čelade so nujne za otroke, za odrasle pa koristne – a za start lahko vzameš tudi kolesarske od doma, ali pa kupiš kakšne poceni v Hervisu ali Hoferju. Ne bodo imele vseh podrobnosti – a so dovolj dobre.
Za otroke kupuj rabljeno – itak vse prerastejo v eni ali največ dveh sezonah. Zakon so trgovinice/servisi, ki imajo tudi komisijsko prodajo. Ponavadi znajo dobro svetovati.
Bunde ali jakne so lahko tudi za druge stvari – pohodniške, univerzalne, anoraki s debelejšim puloverjem spodaj, ipd.
Smučke… za začetek znamka niti ni važna. Če želiš nove, poglej v Decathlonu, imajo čisto OK stvari, po dobri ceni. Jaz bi vzel rabljene, srednjega ranga (cena novih od cca 150 (200) do 400. Za odrasle cca do višine nosu (OK je vse od (malo pod) brade do čela. Vzel bi smuči za urejene proge in ne veleslalomske (bodo prehitre). Veleslalomske in super G bodo imele stranski lok nekje nad 19 metrov… jaz bi iskal nekje med 15 in 18 metri radija. Takšne rabljene lahko dobiš že zelo poceni.
Še to – krajši kot imajo stranski lok (Radij) – krajše so lahko smuči. Torej smučke s stranskim lokom 14-15 m dolžina nekje max do nosu, tiste z R cca 19m, pa do čela, lahko tudi malo več.
Forum je zaprt za komentiranje.