Rojstni dan
Sicer je bilo govora o tem že ogromno,poskusi uporabit iskalnik… Ker pa jaz ze drugi vikend pripravljam praznovanja,sem čisto “sveža”.Ti bom natrosila par idej,jaz se še odločam kaj od tega bo pristalo na mizi:
pitulice (klasične in s šunko),polnjena francoska štruca (s skuto in zelišči),čebulni kruh,kruh malcer drugače-sonce,kifeljčki polnjeni s šunko in sirom ali samo posuti s sezamom in makom, majhne pizze (pizzo nadevaš kot običajno,potem jo zviješ in narežeš na kolesca,daš na pekač in spečeš),riževa solata s koruzo je pri nas že skoraj obvezna.Aja pa ponavadi spečem doma tudi kruh,tako da je tudi narezek nekaj posebnega.
Pozdrav punce!
Za loti:
kifeljčke delam po receptu,ki ga je napisala babi,testo,nadevam jih pa ali s skuto,tako kot je v receptu ali s šunko,sirom,ali pa samo posujem po vrhu malo sezama ali maka
Takole je napisala babi:
Testo:
1 kg presejane moke
1/4 l olja
(srbsko je to zejtin – ce bos kje zasledila,bos vedela;jaz previc nisem imela pojma o cem je govora)
1/4 l mleka ( lahko pa 1/2 l mleka brez jajck)
2 jajcki
kvas( kot za dober rahel kruh- ni omenjeno koliko)
sol ( v receptu ga ni,mislim pa ,da sem ga jaz malenkost dala)
Nadev:
150 g margarine ali masla
250 do 300g skute(bolj suhe ali cez noc odcejene)
1 jajcek
Postopek za nadev:
Najprej penasto umesamo mascobo,dodamo jajcek in skuto.Vse lepo zmesamo. Tudi tu ni v receptu soli.Verjetno je skuta -sir v Srbiji ze soljen.Jaz sem jo malo dala,ne pretiravala.
Nadev das v skledico in z nozem nakazi cetrtine;vsaka cetrtina mora zadostovati za tri plosce,oziroma za 24 kifelckov,ce delas iz 1 kg moke.
Postopek za testo:
Umesimo kvaseno testo in ga pustimo vzhajati kot obicajno.
Ga pregnetemo in razdelimo na 12 delov. Vsak del razvaljamo v okroglo
plosco(premer 30 do 32 cm).Razrezemo na osmine in dobimo 8 trikotnikov.
Na vsak trikotnik damo ob stranico(ki je tvorila obod) zlicko nadeva in zavijemo priti sticiscu vseh stranic,k spicki.Oba konca malo zapognemo v obliko kifelcka. Premazemo z rastepenim rumenjakom in specemo pri 200
stopinjah.
Jaz sem jih takrat naredila res 96.Bilo je vroce in pecivo je sproti vzhajalo.
RIŽEVA SOLATA:
riž skuham v slani vodi,ga ohladim,nato začinim z oljem in kisom,ali narežem kisle kumarice na majhne koščke,dodam koruzo,lahko tudi tuno,na majhne kocke narezan sir.Kar imaš v hladilniku…Če imaš feta sir je dober tudi ta…
Za Nino:
Tukaj je recept za mini pizze,piše da nerežeš za prst debela kolesca…
Forum je zaprt za komentiranje.