Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Rojstni dan odraslega manj vreden?

Rojstni dan odraslega manj vreden?

Kako odrasli reagirate oz se odzovete ko ima drug odrali in ko ima otrok rojstni dan? Meni se zdi, da ko imajo otroci rd, se odrasli popolnoma drugače vedejo, pogovarjajo,..

Ko pa ima nekdo odrasel pa seveda neke resne teme, korona, politika..

Gre se za to. Letos sem naredila tako, da je družina (malo razširjena) skupaj pojedla večerjo. Jaz v te pol ure do besede nisem prišla. Govorila je samo ene oseba in vse se je vrtelo okrog nje, to je sicer vedno tako ko tista oseba pride.

Ogromno sem se trudila, tako kot vedno, in na koncu ne čutim niti malo hvaležnosti, da smo bili vsi na kupu, ker sicer drugače le cca dvakrat na leto.

Rojstni dnevi so mi postali muka. Moji in od otrok. Denarja gre kar nekaj, itak toliko časa prej se trudiš da malo bolj urediš dom, tega itak nobeden ne vidi, tisti dan kuhaš, pečeč, potem strežeš, pospravljaš še nekaj dni po tistem.. Na koncu izčrpan se vležeš v posteljo.. Kaj je sploh smisel vsega tega?

Se da kako drugače? Da si sam s partnerjem in otroci se imaš lepo in uživaš?

Malo pozno ste prišla do tega spoznanja. Ampak važno je, da ste.

Bravo za spoznanje v zadnjem stavku. Škoda le, da tega  isi ugotovila že veliko prej. Rojstni dan je zato, da ga preživiš sproščeno, doživiš kaj lepega, te razvajajo drugi, ne pa da ti kuhaš, pečeš, strežeš, prej in potem pa pospravljaš. Če že koga vabiš, povabi ven ali kvečjemu naroči že pripravljeno hrano, ki ti jo lahko še dostavijo v ličnih posodah. Če že na vsak način hočeš imeti vse počiščeno, naroči čistilko. Zamisli se, od kje ti potreba, da se hočeš na vsak način matrati. Komu hočeš kaj dokazovati?

Zakaj se mučiš? Praznuj RD tako kot ti je všeč. Recimo, če je tvoj RD: zakaj bi navlekla k sebi ljudi, ki težijo s politiko ali pa take, ki imajo samogovore? Pa, če je tvoj RD, zakaj bi ti par dni prej pekla, kuhala, potem pedenala goste, čistila za njimi? Rada sama sebe mučiš?

Lej, če je tvoj RD, če recimo rada smučaš, pojdi ta dan smučat ali pa v topolice ali pa karkoli pač rada počneš. Če želiš torto, jo pojej. Uživaj. Brez nadleženih ljudi.

praznovanje rojstnih dni je pač višek egotripanja narcisističnih družb. Če mislite, da imate pri tem kaj veliko izbire, je tako kot bi pred 150 leti mislili, da vam ni treba cerkvenih praznikov praznovat.

smisel tega pa je, da se neka družba drži skupaj. Seveda si zaradi gostiteljstva utrujena in moraš dati denar. Najbrž dobiš v zameno tudi darila. Malo se zamisli nad seboj, saj si očitno odrasla oseba z otroki, ki ji je težko dajati in misliš, da bi morala vedno samo jemati.

Ja logično, da so otroška praznovanja drugačna od praznovanj za odrasle. Že v krožnikih je razlika:) Pri otroških imaš njim prirejene teme (seveda odvisno od želje malega gostitelja) in kar spada zraven in pričakovano je, da vabljeni odrasli sodelujejo npr se ne zmrdujejo, če jedo iz krožnikov z motivom Miki Miške, se zabavajo z rojstnodnevnimi frulami in podobno.

Pri druženju odraslih pa se najprej vprašaj, zakaj točno jih vabiš? Vsaka družina ima vsaj eno osebo, ki je vedno najpametnejša na druženjih. Ta oseba ni taka od včeraj ampak ker se ji njeno obnašanje tolerira že ves čas. Prvi korak je, da ji na samem ob drugi priložnosti poveš kako se počutiš ob njenem obnašanju, nekaj časa opazuješ ali je vajin pogovor zadostoval, mogoče ponoviš in če ni spremembe…te osebe ne povabiš več. Kaj ti je bolj važno: število gostov ali da uživaš na svojem praznovanju?

Ne glede na razlog druženja, v svojo družbo povabim samo ljudi s katerimi se počutim dobro. Ne ker jih moram ampak ker jih želim.

Na svoj rd se pa pustim razvajati:)

naslednjič “te osebe” ne povabiš več, če uzurpira celotno druženje

moraš pa imet hrbtenico tudi za kaj takega

Moj RD je za uživanje. Ne vabim nikogar, nikomur ne strežem. Ta dan je zame, za moje užitke :).

Na kake otroške RD pa itak, da ne bi šla. Da bi morala na frulice igrati pa poslušat trušč otrok? Ne, hvala. Če je RD otroka, naj bo RD namenjen otroku. Sigurno otroka ne zanimajo odrasle babe pa dedci, ampak si želi otroške družbe. Tako, da tistim, ki želijo kvarit otroški RD s tem, da navlečejo otroku kup odraslih, rečem gladko NE.

Jaz se za rojstni dan pustim crklat! Ko pa ima kdo drug rojstni dan, pa jaz crkljam! In to že od jutra dalje hehehe… ampak da bi pa bila gostiteljica na svojem rdju- a to pa ne!

Pri nas je dobra družba, je zmeraj zabavno in se imamo fajn. Vsekakor pa noben ne teži ne s politiko ne s korono. Ne s samim seboj.

prazovanje je za otroke,ne odrasle.

če prav razumem 35 letna avtorica jamra, ker ni bila v središču pozornosti za rojstni dan tako kot njena dveletna nečakinja, ki so ji starši vse naredili in pogostili. Nečakinjo pa so vsi občudovali joj kako si zrasla, pa govoriti tudi že zna, pa kako lepe čopke ima, pa oblekico iiiiiiiiiiiiiiii

njej pa noben ni upal nič reči, ker se je spet zredila, z barvo las falila, hrano pa pri Woltu naročila

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close