Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija robovi v wordu – nujno prosim pomoč!

robovi v wordu – nujno prosim pomoč!

Joj, čisto sem že obupala. Stvar je pa takšna. Diplomsko imam pred odajo. Spremeniti moram samo spodnji rob, da bo rob do številke strani 2 cm. Sliši se enostavno. Vendar ne vem, kaj delam narobe. Če grem na File – Page setup, je spodnji rob pravilno nastavljen na 2 cm. Stiska pa ostale robove točno tako kot je napisano, spodnjega pa samo en cm. Preverila sem tudi velikost papirja, vendar je prava. Če bi imela kaj zamaknjeno pri tiskalniku, bi mi stiskalo nekje več, drugje manj. Tako pa…..vse prav, razen spodnjega roba. Uporabim pa funkcijo za cel dokument, tako da res ne vem kje je problem.

Pa še nekaj. Če dam pa namesto 2 na 3 cm…uuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhh – kakšna štala mi rata! Torej, če spremenim širino kateregakoli roba – ne samo spodnjega, mi pa že v print preview da popolnoma drugačne robove – tudi celoten dokument mi prestavi, spremeni…..potem imam pa (naprimer da označim vse robove 2 cm)….no, na levi imam manj, na desni kar 3x več, da o spodnjem robu ne govorimo…..pa tudi tekkst – velikost pisave se zmanjša. Če ima res kdo kakšno idejo, kaj vse je še narobe, saj že obupujem….

Hvala, hvala, hvala

Mogoče pa imaš footer (nogo) narobe naštimano. Poglej v File – Page setup – zavihek Layout, kako je s tem

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

ja, hvala. res je bila noga. samo sedaj imam pa drug problem. Če samo pri nastavitvi noge namesto dosedanjih 1,25 cm dam 2 cm mi čisto spremeni vse robove. totalno celoten dokumet….tudi velikost črk mi spremeni iz fonta 12 na pomoje ene 8, pa na levi strani skoraj ni roba, na dasni ga je 3x več, spodaj ni 2 cm ampak skoraj 10, spremeni mi številčenje…seveda, ker celoten dokument spremeni…..no, hočem povedati, samo če grem na page setup in katerikoli rob spremenim ZA SAMO 1 MM, mi to naredi s tekstom. A mogoče veste, kaj bi to bilo? Sem že čisto obupana!
Pri trak changes mi pa napiše: Formatted:Footer distance from edge 2 cm – kar je pravilno, in res mi ni jasno zakaj mi celoten dokumet prestavi

Žal si verjetno precej mutila z oblikovanjem in Wordu se začne malo mešati, ko je dokument velik, ko vsebuje veliko različnih oblikovanj in velike slike, ki silijo čez rob. Samo kot primer: včasih prestavljamo tekst na naslednjo stran kar tako da tapkamo enter (prazne vrstice) dokler je treba. Ko seveda karkoli vrinemo ali odvzemamo se vse poruši.
Tudi slike je bolje lepiti kot jpg, ne pa bmp, saj že par slik v bmp formatu požre ogromno megabajtov in Wordu se trga.
Še eno neprijetno lastnost ima Word: če je privzeta pisava (v predlogi, normal.dot) druga kot tista v kateri pišeš diplomsko, potem so vseskozi same težave.

V bistvu se je pred pisanjem diplomske naloge dobro najprej lotiti izdelave predloge, le ta ti vzame pet minut, prihrani ti pa ogromno časa. Kako se hitro naredi predlogo sem na kratko opisal v Blogu Mala šola računalništva (http://malasola.sloblogi.net/). Potem je najbolje tekst popolnoma neoblikovan prilepiti v tako predlogo in začeti z oblikovanjem, verjetno bo dela še najmanj (edino podpisane (npr kemijske formule)in nadpisane številke (npr. “na kvadrat”), če jih je veliko so včasih problem, ampak vsekakor je dela manj, kot je dela z zmešano datoteko worda. Odpremo si stransko okno Stiles & formating in lepo označimo tekst in izberemo obliko zanj. Tako naredimo pravilne naslove (Headers) in podnaslove, tekst, kar je zelo pomembno pri hitri in enostavni izdelavi kazala. Nato vstavimo slike, grafe in tabele, jih sproti poimenujemo (caption) kar nam spet prihrani čas pri izdelavi seznama slik in tabel, uredimo še glavo in noge in oštevilčenje strani (ker prvih nekaj strani diplomske naloge običajno ne številčimo, oziroma jih številčimo drugače – npr z rimskimi številkami vstavimo new section), nato izdelamo kazala in sezname in šele čisto čisto na koncu pa se lotimo prelamljanja strani, pa ne z entri ampak če je le možno (in smiselno) z vstavljanjem page breakov.Potem samo še posodobimo polje kazal in to je to.

Kaj torej tebi dela preglavice je težko reči, če ti res ne bo šlo pa mi lahko nalogo pošlješ po pošti in bom pogledal.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close