Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ROASTBEEF PEČENKA-POMOČ

ROASTBEEF PEČENKA-POMOČ

Hoj,

nujno rabim nasvet glede mariniranja roastbeefa. Katere začimbe uporabim oz. ga vložim čez noč v olje???

Rada bi, da v sredini ostane “krvav”, zato me zanima koliko časa ga pečem, če tehta malo čez 1kg ter kaj je najbolj primerno, vroč zrak (ventilator) ali toplota spodaj zgoraj oz. grill. Poleg tega ne vem če ni bolje da kos najprej z vseh strani na hitro popečem in potem dam v pečico.

Pa še ideja za prilogo, ki ne bi bila tako običajna kot je krompir ali riž :-))))).
Please help me!

Kati

Jaz marinado naredim iz rožmarina , oliv. olja, mešanico različnih poprov, provansalskih zelišč, lim. soka. Najbolje, da ga čez noč (še boljše, če je dlje časa) pustiš v marinadi.
Da je pečen 1 kg kos potrebiješ (čisto prepečen) 1 uro. Torej za tak namen kot ti želiš mislim, da cca 30- 40 min. Je pa bolje, da ga prej popečeš v ponvi in potem daš v ogreto pečico.
Če ga boš prej popekla potem grila ne rabiš. Mislim, da bo ventilator čisto dovolj. Če pa imaš sondo poskusi z njo.
Za prilogo jaz k posebnemu mesu naredim kipnik, ki je bil že večkrat opisan.Daj v iskalnik pa ga najdeš. Tudi če nimaš posode za kuhat ga lahko pokriješ z alu folijo. Dober tek

Anglezi pecejo rostbif 5 minut za funt (torej malo manj kot pol kile) mesa, ce ga hocejo ‘rare’, torej skoraj cisto krvavega, za ‘medium’ (srednje pecen, meso je se rdeckasto) 6 minut in za ‘well done’ (kar po njihovem delajo samo barbari) 7 minut za funt mesa, pecejo pa na zelo visoki temperaturi (230-250 ali se vec). Meso mora bit od mladega goveda, ne od tiste krave, ki je imela ze ocala za na blizu:)), dobro ulezano in povezano z nitko, da je kos enakomerno debel.

Jaz sem ga delala enkrat samkrat pred nekaj leti, podobno kot svetuje swarovski – vnaprej sem segrela pecico na 250, ga na hitro popekla v ponvi in vrgla v pec.

Lahko ga tudi pobezamo s prstom ali kuhalnico – ce je na otip mehko, je rare, ce je prozno, je medium, ce je pa cvrsto in se na pritisk prsta ali kuhalnice ne vda vec, smo ga spekli prevec.

Po pecenju mora obvezno malo stat, preden ga razrezes (to velja za vsako pecenko, ki se mora po peki umirit, preden jo napademo z nozem).

Za prilogo sem takrat naredila soparjeno zelenjavo z maslom, posebej omako z zelenim poprom in v pecici pogrete sveze zemlje za skrobojedce, pa so bili zadovoljni (biftek se zdi meni ena taka stvar, pri kateri obvelja nacelo ‘less is more’, skratka, cim bolj kompliciras, tem bolj zabrises okus osnovne jedi).

lp, proxima

Hvala Swarowski in proxima.

Sem sicer upoštevala vse nasvete (skoraj vse) in vseeno se je zgodila polomijada!

Vložila v začimbe čez noč, popekla z obeh strani, uporabila tipalo (45 stopinj, ker ljubimo krvavo, kot angleži :-)))), pa je bilo na pogled vse odlično, ravno prav roza v sredini vendar bolj za žvečit!!!! Katastrofa, še pojest nismo mogli!!!!!

Le kaj sem naredila narobe?? Kos je bil pravi, mogoče temp. prenizka, pekla sem na 200 stopinj in je trajalo sdobro uro, da je tipalo prišlo na 45 stopinj.

Če že odštejem celo premoženje za sobotno družinsko pojedino, potem sem prav žalostna, če se zgodi kaj takega:-((((((((.

Pozdravček,

Kati

No še boljši kos je pljučna pečenka. Ta je za tako reč vedno najboljša.
Poskusi drugič z njo. Je pa res, da je cena tega kosa več kot draga.
Torej več sreče prihodnjič. Pozdrav.

Pri goveji pečenki je tako, da vsaka minuta!?, ko je meso na visoki temperaturi, poskrbi za večjo neprožnost vlaken. Jaz pečem to kot debelejši zrezek (cca 2 cm ), meso mora biti dobro uležano (vsaj teden dni po zakolu), mariniram vsaj dva dni, nato pa to na hitro opečem ( 4.5 min za rahlo krvav zrezek). Poskusite tako, pri meni nož vedno kar pade skozi meso. Res pa je, da je bistven pravilno uležan kos mesa. Se je tudi že meni zgodilo, da je bilo meso trše, stvar zaupanja v mesarja!!

Nic se ne sekiraj, vsi mojstri kuhalnice imajo kdaj tudi kaksno smolo, ne glede na staz in izkusnje. Za familijo naj obvelja, da ti je brezbozni mesar podtaknil kos krave, ki je preminila od starosti, na uho ti pa prisepnem, da je skoraj gotovo slo za prenizko temperaturo in predolg cajt peke, lahko pa da je tudi s termostatom pecice kaj narobe – ena ura se mi zdi strasno dolgo za to da bi T na sredi kosa dosegla 45′. Pa tudi o ulezanosti malo dvomim – na to se lahko zaneses le, ce si v toplih prijateljskih stikih z mesarjem, ali pa ce dobis cisto svez rostbif, nato ga pa sama mariniras v zacinjenem olju, lahko tudi teden dni ali vec.

Vendar ni nic izgubljenega. Ce je kaj pecenke ostalo, jo polozi v cim manjso porcelansko ali stekleno skledo, prelij s pecenkinim sokom, pokrij s kroznickom in obtezi, vse skupaj pa zavij v folijo, da se ne izsusi, in postavi na hladno. Jutri lahko to uporabis za sendvice – narezes cisto na tanko (kot parisko salamo) in obvezno pravokotno na smer mesnih vlaken, nato pa oblozis kruhke, dodas kaksen pikanten namaz, majonezo, vlozene cebulice, kapre, olive, kumarice in podobno.

Naslednjic bo gotovo bolje!:))

lp, proxima

Hehe, proxima, še mene si potolažila, tako lepo si povedala, za kakšno preteklo in še za kakšno prihodnjo polomijado.
Kati, kar glavo gor, napake so specijalno namenjene za to, da se iz njih kaj naučimo. Ko volku rečeš volkec, pravljica o Rdeči kapici sploh ni več tako strašljiva…
LP Mimi

Drage forumovke,

najlepša hvala za tele tolažilne besede, so res padle na plodna tla!

Me res ful zjezi, ker stejke pripravim res za prste oblizat, jih pečem samo 2 min na vsaki strani, tale pečenka pa tak s….

No naslednjič poiščem kako dobro privat mesnico (ima kdo kake izkušnje v Lj in okolici???), ki ne odira preveč in nudi kaj bolj mladega za pod zob.

No priloga je bila v bistvu tudi odlična, čeprav se je družina zgražala nad tem, ko sem rekla da bo zraven kolerabičin pire iz pečice. Delala sem prvič in je bilo res fenomenalno, potem sem nabrizgala na pladenj klobčiče in jih popekla na infra-mega! Vam povem, da so si tudi otroci prste lizali, saj je sladko da je kaj.

No vsaj nekaj, če je že zvezda dneva razočarala :-))))).

100-krat hvala za vaše nasvete!!!!!…in tolažbo!!!

Pozdravček,

Kati

Kati, hej!

Teh pečenk sem v Angliji pojedla kar nekaj in vedno so bile izvrstne. Malce ohlajene, jih narežejo na taaaanke rezine, ki jih uporabljajo tudi za sendviče.

Moj mesar mi je pred leti razložil trik in mi ta kos mesa sam tudi pripravi.

Ga primerno zaćini, zavije, ne da bi odstranil tisto belo kožico, v nekakšno rulado in krepko preveže. Tako oddaja ta kožica malce sočnosti. Ko se malo ohladi in sokovi umirijo, jo narežeš na rezine. Kožic ne vidiš in meso res okusno. Seveda meso dam doma še v marinado.

Ta del mesa mora biti pred peko dobro uležan, tudi nekaj dni.

Ja in z medom ga tudi premažem. Natančnejša navodila so tudi že vpisana na teh straneh.

Sicer pa, vedno vse ne rata; to že vemo, a ne? zato pogumno dvigni bradico, saj veš, zakaj jo imaš:)))

Lep pozdrav z danes meeeglene obale in ladje so tulile:) Babi

Rostbiff za 6 oseb

2 kg rostbif
meso zarežemo na par cm na eni strani, zareze napolnimo s spodnjo kombinacijo*, ob straneh in na spodnjem delu na tanko razmažemo gorčico. vse skupaj popečemo na malo olja v ponvi (3 min na stran, vse strani razen tiste, ki je napolnjena z maslenim polnilom), pustimo par minut, da počiva. damo v stekleno posodo (prelijemo s tekočino iz ponve) in v pečico, ki je ogreta na 210 stopinj (ventilator, da zrak kroži). Pustimo da se peče 25 min. Poleg lahko dodamo na kose narezan krompir, prej kuhan cca 20 min. Po 25ih minutah vzamemo posodo iz pečice, pustimo 10 min., da se vse postavi na stvoje mesto in serviramo.

*V posebni posodici zmešamo:
10 dag masla + ščepec mletega črnega popra + čajna žlička currya + ščepec soli + timijan + par strokov česna, sesekljanega na majhne kolobarčke

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close