Najdi forum

Rižota

Ali mi lahko prosim poveste kako se naredi rižota s repki škampov (zmrznjene sem kupila) in rižota s šparglji (gojeni zeleni). Pa če se da še za oboje varianta s testeninanimi?

Full hvala. Maja

Hej, Maja!

Nacinov je verjetno vec; vsaka malo po svoje:)

Delam rizoto in omako za testenine po priblizno enakem postopku.
Sicer uporabljam raje vec vrst morkih sadezev ( predvsem svezih), ker je okusnejse zaradi zdruzenja vec arom. Ja pa samo z repki tudi njami:)

Repkom ne odstranim lupinice. Dam na komaj pogreto olivno olje; ko zacne malo cvrcati, dodam nasekljan cesen in petersilj in malo mesam, da se cesen ne prevec pocvre.
( Lahko das najprej cebulo, da se malo podusi, potem repke in petresilj, cesen. Tako pride omake vec. Jaz je sicer ne dajem.)

Dodam riz, da malce postekleni, pocasi dolivam 1dl mlacnega suhega vina;
ko to izhlapi, posolim, popopram, jaz dam se kaskno zacimbo, ki disi po orientu ( ingver ne sme manjkati), tudi kapljica limoninega soka in malo lupinice ne skodi… dolivam vrelo juho ali vrelo vodo po potrebi. Od casa do casa pomesam, pa ne zaradi tega, da bi se ne prijelo dna. Okus je boljsi.
nekateri zalijejo naenkrat vodo in pustijo, da riz vso porabi. Lahko na koncu dodas se malo masla in malo nasekljanega petersilja.

Ce bi pa zelela za preliti testenine, omako naredis enako, kot sem opisla zgoraj. Dolivas vino, ko izhlapi, dodas malce vroce tekocine in pokrito podusis. Ce je temperatura plosce pravilna, niti ni treba doliti tekocine.
Nekateri dodajo tudi paradiznik; jaz ga ne dam; pride pa omake vec.

Spargeljni

Na olju poprazim: na kolobarcke narezane mehke dele belusev ali divje spargeljne, mlado cebulico z zelenim delom vred, malo pora, petersilj, cesen.
Nato nadaljujes kot zgoraj; tudi vino.

Zdaj bo pa se kdo dodal.

Smo pa o belusih in morskih sadezih ze veliko pisali zadnji dve leti.
malo pobrskaj.

Upam, da bo kosilce dobro:) Babi

Naj na tako rizoto ne bi naribali parmezana; jaa ga, ker nam pase:)

Babi full hvala za tako hiter in predvsem enostaven odgovor (recept). Ker danes imam namreč na kosilu celo familijo in ne bi rada da gre kaj narobe (saj veš none znajo kuhat full dobro).

Lp, Maja

Malenkost:)
Te dni so spargeljni skoraj vsak dan na jedilniku, tako ali drugace.

Prepricana sem, da te bo nona pohvalila:))) Saj zato none sooo!
Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close