rižota z morskimi sadeži
Hej,Vera! Receptov je kar nekaj,odvisno od sestavin,ki jih uporabljas.
Vcasih naredim samo s skoljkami,vcasih s skampki,vcasih samo s sipicami in kalamari ali pa vse mesano in se kaj zelenega zraven.
Ce te kaj od tega zanima,dobis hitro recept.Upam samo,da nisi rabila za danasnje kosilo ali vecerjo. Oglasi se.Lep pozdrav Babi
Ponavadi kupim zamrznjeno mešanico morskih sadežev, torej školjke, lignje, hobotnice, rake, palčke…
Rada bi kakšen preverjen recept ua dobro rižoto oz, za omako za testenine.
Hvala lepa, babi, sem že danes ustvarila eno morsko rižoto, po svoje, pa ni bilo slabo, se pa priporočam še za kakšen recept.
Vera
živjo Daša,
kajne da je dobro?!! Ne boš verejla, ampak tudi pri nas bodo jutri lignji 🙂 smo se malo prej dogovorili, da bi radi morsko kosilo in to ravno lignje. Sicer naši navijajo za klasičen način, na žaru, ker smo zdaj že 4x zaporedoma jedli po receptu od Babi-na buzari.
Pa bi zdaj radi še drugače. Jih bom pa mamlo spodbodla tudi za te lignje s porom, ker jih tudi že doglo nisem kuhala.So res dobri, zraven pa odlično prija jasminov riž, ker tako prijetno in čist posebno diši in da jedi takšen vzhodnjaški izgled in tudi okus.Priporočam! 🙂
Daša, z zeliščnim maslom pa še nisem poskusila. Sliši se super, mogoče bo pa jutri “padlo”.
Lep pozdrav, zala
Hej,Vera!
Prav gotovo si naredila imenitno rizoto. Moje se mogoce razlikujejo po tem,da uporabljam sveze morske sadeze.Ne da bi imela kaj proti zamrznjenim jedem,le okus,ki ga dajo skoljke in raki v lupini ,je polnejsi in rizota je zelo aromaticna.
S cimerkoli delam,je prisotnost cesna in petersilja obvezna,vcasih tudi cebula,vino in kar daje specificni okus,je voda za zalivanje rizote tista,ki
jo dobim,ko skuham skoljke in razne rakce.
Torej : sipe,kalamare narezem(ce so veliki),drugace kar cele.Pri nas dobim lahko zelo majcene. Na olje dam cesen v stroku,da malo zarumeni,ga odstranim in dodam sipe in kalamare.Malo jih poprazim.Prej pa dam skoljke v slano (malo) vodo,da se odpro. Nekaj jih izluscim,manjse pa pustim kar v odprti lupini(za kasnejsi okras).Prav tako naredim s kozicami in skampi.Vodo precedim skozi gazo in shranim za dolivanje.
Vse to dam na kmehkuzce in dolijem vino,ki naj izpari.Dodam riz,ga malo posteklenim in dolijem vodo skoljk in rakcev.Po potrebi dosolim in dodam malo pekocega feferoncka ali chilija ali tabaska- pikantna varianta.Tik pred koncem dodam se na drobno nasekljan petersilj.Racunaj,da bo vode dovolj za vso rizoto.Jaz zalivam sproti,kot jo riz popije.
Ko dam na servirni kroznik,dodam se kaksno skoljko v lupini,repek skampa in kozico tudi v lupini za okras.Take rizote naj ne bi potresli s parmezanom;mi jo vseeno,ker nas parmezan ne moti.
Ce ne dobim vseh surovin,pac naredim s tistim,kar imam;vcasih dodam tudi kaj zamrznjenega,ampak prav vedno moram imeti kaksnega lupinarja.
Moj stric (francoski kuhar) je celo oklepe kozic,skampov stolkel v moznarju,prekuhal in precedil,da je bil okus morja res mocan.
Zelo dobra je tudi varianta gozd-morje;ko k morskim sadezem dodas tudi
kaksne dobre gobice.
Vcasih pa naredim omako in zdusim riz posebej-recimo na zeliscnem maslu ali pa olivnem olju,potem samo prelijem in premesam.V tem primeru pa delam morske dobrote na mrzlem olju z veliko cesna in petersilja.
To so moje izkusnje z rizoto.Prejle sem sla pogledat se v it.kuharico(recepti podobni) in zanimivo, kaksna imena imajo.
Ce je rizota z mehkuzci,skoljkami in raki brez paradiznika je
Skalnata rizota, ce pa dodajo se paradiznik v omako,je Rizota po istrsko.
Lep pozdrav Babi
sidonia,
jasminov riž je bel, dolgozrant riž, ki ima zelo lepo in čisto posebno aromo. Kadar ga doma kuhamo, diši po celi hiši :). Kupi se v plastični vrečki, pakiran je po 500 g ali 1 kg. Jaz ga kupim v Mercator centru, na polici s tistimi bolj eksotičnimi stvarmi- tam kjer je kitajska hrana in podobno. Ravno danes sem dobila zadnji polkilski paketek 🙂
Verjetno se v Sparu tudi lahko kupi.
Je res zelo okusen, le da jaz ne dam pri kuhanju toliko vode, kot piše v navodilih. Tam je navedeno na 1 skodelico riža 1 in 3/4 skodelice vode, jaz pa dam 1 in 1/4 skodelice vode. Se mi zdi da je drugače preveč.
In tudi ne dodajam masla ali olja, na embalaži piše po okusu. Ta riž je enkraten brez vsakega dodatka, tudi solim ga manj kot običajen riž.
Na osebo pa ponavadi vzamem 1,5 dcl riža za normalno porcijo. ČE delam rižoto kot glavno jed, vzamem okoli 2 dcl riža na osebo, odvisno kakšni in kako lačni jedci so 🙂 Merim pa kar v tistem plastičnem merilniku za tekočine, ki ga dobiš zraven multipraktika.
Aja, mislim da je na strani prikazan paket tega riža na slikici, da si boš lažje pomagala.
LP in dober tek!
Zala
Forum je zaprt za komentiranje.