rižota z lisičkami
Ker sem še bolj med kuharicami – začetnicami vas lepo prosim za nasvet, kako naj pripravim rižoto z lisičkami. Približno sicer vem kako in kaj, me pa zanima kaj dati poleg lisičk še v rižoto – kakšno zelenjavo, meso,… in ali uporabiti kakšno zelenjavno kocko, sladko smetano,… Predvidevam pa, da verjetno riž skuham posebej in v kuhanega vmešam lisičke, se mi zdi, da če bi vse kuhala skupaj verjetno lisičke izgubijo okus. Ne vem… malo tavam v temi, ne bi rada uničila čudovitih lisičk.
Hvala !
jah lahko narediš samo rižoto z lisičkami brez ali z mesom.. Jaz bi naredila takole. Na čebuli ki jo dam na vroče olje da jo malo prepražim, prepražim še lisiške, dodam še ostalo nasekljano zelenjavo: korenje , grah, papriko paradižnik, malo podušim. V to dam 2,5 dcl riža (nič skuhanega, za 3 osebe) in še malo podušim vse skupaj. nato pa zalijem s trikatno količino danega riža vode ali jušne osnove, pokrijem in na majhnem ognju vrem dokler ni riž kuhan. Če zmanjka tekočine in riž še ni kuhan jo še dolijem. Če zaliješ z vodopotem lahko dodaš pol mesne kocke, ali uporabiš vegeto, lahko pa samo posoliš.
Draga Nejči,
jaz sem stara kuharica, pa moram še vedno pomisliti, kaj kam in kako. Marsikaj boš sama pogruntala in boš ponosna na svojo kuharijo.
Ravno iz lisičk še nisem delala rižote, sem jo pa iz raznih drugih gob in ne more biti veliko razlike. Drobno seskljano čebulo podušim na malo olja (vedno sončničnega), dodam riž, še malo premešavam (:-) in zalijem z vrelo vodo. Ali boš dala jušno kocko v riž, ali pa samo sol, sama odloči, mislim, da imajo gobe tako močan okus, da je dovolj samo posoliti.
Na to posujem potem gobe in vse pokrito na rahli vročini pustim cca 20 minut. Pred serviranjem dodam surovega masla ter vse dobro premešam,
da se maslo lepo porazporedi. Maslo da vsaki riževi jedi zelo dober okus.
Želim ti veliko uspeha pri kuhanju, če boš z ljubeznijo kuhala, sem nekje prebrala, bo hrana dobra in vsestransko koristna za tvojo družinico.
Lp E.
Hej Ogi, saj se brskala tudi po iskalniku. Vendar sem našla lisičke z jajcem, juho iz lisičk in pa omako iz lisičk. Za skrajno silo sem si dala “v rokav” Babino omako iz lisičk, vendar mi še vedno ni bilo vse čisto jasno kako to izpade v rižoti. Zgornji prijazni odgovori pa so mi malo bolj razjasnili obzorja. Se pa opravičujem, če sem bila še komu v napoto.
Lep pozdrav in lep dan vsem !
Čeprav je delno res. Poglej samo na tej strani “elina torta”. Ne vem zakaj je bilo potrebno odpirati novo temo za samo eno vprašanje. Logično jep otem, da ko nekaj iščeš z iskalnikom, porabiš 5x več časa, po možnosti pa še kaj zgrešiš. Res se določene teme preveč ponavljajo, čemur se lahko enostavno izognete tako, da pač poiščete najprej nekaj z iskalnikom in če (v tem primeru) vidiš, da ne bilo nekoč govora o juhi iz lisičk, pač spodaj napišeš post v katerem pa sprašuješ o rižoti.
Ne vem, pač moje mnenje.
Danes sem naredila zelenjavno rizoto z dodatkom gob.
Na olju sem zdusila por, dodala korencek, grah in na koncu se gobice,malo posolila. Dodala sem se cesen in petersilj, nato riz;ga malo posteklenila, dolila pol kozarca suhega belega vina, pustila izpareti in prilila vroco pravo domaco govejo juho, ki sem jo dodajala sproti, kot jo je riz vpijal do konca kuhanja.
Zacinila sem s kurkumo in ingverjem. Ko je bila rizota gotova, dodala se
nasekljan svez petersilj in parmezan. Pustila pokrito se par minut stran od ognja.
Lahko recem, da je bilo zelo okusno, mozu se bolj vsec kot s samimi gobicami. Por in riz- dobra kombinacija; tudi gobice delam v kombinaciji s porom.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.