RIŽEV NARASTEK Z JABOLKI
Upam, da še ni prepozno:):
2,5 dl riža
0,5 mleka
sol
4 dkg masla
4 do 5 jajc
1 žlica sladkorja
pest opranih in v rumu namočenih rozin
po želji 1 vanilin in limonina lupina
0,5 kg jabolk
V vrelo osoljeno mleko zakuhamo riž in ga počasi kuhamo 10 minut. Dodamo maslo, odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Medtem stepemo trd beljakov sneg, dodamo žlico ali več sladkorja, jabolka in rumenjake. Stepamo toliko časa, da dobimo penastno maso in v to zamešamo ohlajen riž in rozine. Po okusu lahko dodamo še malo sladkorja, vanilij in limonino lupino.
Narastek damo v pečico in pečemo na 180 stopinj in ga pečemo 45 do 50 minut.
Dober tek!
Mi imamo ravno danes rižev narastek 🙂
Jaz ga delam po naslednjem receptu:
POTREBUJEŠ:
/ za 4 osebe /
Sestavine:
150 g riža
3/4 l mleka
1 žlica masla ali margarine
ščepec soli
limonina lupinica ali ekstrat
4 jajca
6 žlic sladkorja
1 zavitek vaniljinega sladkorja
2 žlici drobtin
NAVODILO ZA DELO:
Riž preberemo,operemo in stresemo na cedilo.Mleko vlijemo v lonec,damo vanj maslo,sol,limonino lupinico in ga zavremo.V vrelo mleko zakuhamo riž. Vre naj mirno 20 minut.
Med kuhanje riž nekajkrat premešamo.Kuhan riž ohladimo.
Rumenjake,3 žlice sladkorja in vaniljin sladkor penasto umešamo.Naraslo kremo zamešamo z drobtinami vred v ohlajen riž.
Beljake stepamo v trd sneg in vtepamo vanj 3 žlice sladkorja.Sneg rahlo zamešamo v riž.
Pekač namažemo z maščobo in potresemo z drobtinicami.
Pripravljeno zmes damo v pekač in jo poravnamo.
Narastek pečemo 10 minut pri 200*C in nato še 20 minut pri 170*C.
Narastek ponudimo nekoliko ohlajen.
recept sem našla TUKAJ
Jaz edino čas pečenja podaljšam vsaj za 15 minut (lahko pa da bi bilo v kakšni pečici to dovolj – naša je pač muzejski primerek… :-))), tako da je zapečen z vseh strani (zgoraj, spodaj, ob strani). Pečem v okroglem pekaču premera 20 cm in pride slabe 4cm visoko. Včasi naredim v večjem pekaču in pač preračunam sestavine.
Kadar ga delam z jabolki, dam najprej polovico mase v pekač, gor naribana ali na tanko narezana jabolka in čez še drugo polovico mase. Lahko daš tudi v samo maso ali pa na plast jabolk namočene rozine.
Dober tek!
P.S. Ima samo eno slabost… tako hitro izgine… pri nas se nikoli ne uspe povsem ohladit… 🙂
Pri nas ni variante, da zdrži do naslednjega dneva… :-)))
Jaz ti priporočam, da danes zvečer skuhaš mlečni riž, ga ohladiš in shraniš v hladilniku. Jutri pa zmiksaš jajca s sladkorjem, narediš maso do konca in spečeš. Imaš v 1 uri kosilo.
Meni ja edino to malo zoprno, ker rabim toooooliko časa… predvsem tisto čakanje, da se mlečni riž ohladi… za vse skupaj (s hlajenjem riža) rabim vsaj 2 uri…
Če pa rabiš jutri kosilo, brez da kaj kuhaš, bi jaz imela kar meso – boš brez težav pogrela. Rižev narastek je najboljši naravnost iz pečice…
Forum je zaprt za komentiranje.