rižev narastek-kakšen dober recept, prosim!
Živjo!
Po daljšem odmoru se vam spet javljam!
Tokrat s prošnjo, da mi pomagate pri receptu za rižev narastek.
Dva dni nazaj se mi je tako “zaluštal”, pred očmi se mi je pojavljal fin, visok narastek, polit z malinovcem, še iz časov dobre stare osnovne šole.
No, pa sem se ga včeraj zvečer spravila delat po eni kuharski knjigi, in rezultat: sicer po okusu zelo slasten, a prej kot narastek si zasluži ime “zbitek”.
Zadeva je, potem, ko se je ohladila, totalno padla “skupaj”.
Delala sem ga tako, da sem penasto zmešala rumenjake s sladkorjem, dodala maslo, limon.lupinico, primešala ohlajen mlečni riž in na koncu še sneg ter dala vse skupaj pečt.
Mi je jasno, da stvar brez pecilnega ne more vzhajati, zato me zanima, a imate recepte s pecilnim in moko, ali kaj?
Jaz se spomnim, da so vsi riževi narastki visoki in lepi, ne pa tako skupaj zbiti in nizki, kot je moj.
Je pa res, da je bil vsaj slasten! Vsaj to, haha!
En lep pozdravček,
Vesna
Jaz ti žal kaj dosti ne bom mogla pomagati, ker tudi meni rižev narastek “pade skupaj”, ko se začne ohlajati. A pri nas ponavadi jemo toplega, kot sladko kosilo, kar ostane pa se poje hladno, a nikogar ne moti, da je takrat že malo bolj kompakten 🙂
Jaz ga delam po receptu od Ivačića in sicer tako, da skuham riž v mleku s ščepcem soli, ko je kuhan mu dodam maslo in polovico sladkorja (nič ne stepam) in mešam, da se raztopi, potem pa pustim, da se vse skupaj ohladi. Dodam rumenjake, iz beljakov in druge polovice sladkorja pa naredim sneg, ki ga na koncu rahlo vmešam v maso. To je to.
Morda pa le dobiva kakšen nasvet, kako obdržati rahlega 🙂
Lep dan!
Vladka
Jaz pa naredim rižev narastek tako kot VladkaK, vendar dodam še naribana jabolka, ali pa na krhlje narezane breskve ko je čas za to.
Torej v namaščen pekač dam polovico riža, nato plast jabolk in nato drugo polovico riža in to zlato rumeno zapečem. Sem pa tudi že jabolka in rozine kar v riž zamešala in spekla. Super in ni preveč skupaj padlo.
Hej,Vesna!
Da te malo potolazim:Moj moz je moj prvi rizev narastek primenoval v
PODRASTEK.Edino opravicili da sem ga naredila v pecici stedilnika na drva
in prave teoplote ni bilo.
Zdaj vedno lepo uspe.Je rahel,toda ze opozorilo v knjigi ti pove,da upade,ko se ohladi – citiram:
Sneg mora biti res trd.Primesamo ga takoj.Pripravljena narastkova zmes ne sme stati,da ne upade.Denemo jo takoj v pecico;ko je pacena,pa jo damo takoj na mizo.Zato moramo preracunati,kdaj bomo narastek potrebovali.Zmes naj sega v posodi za pecenje le dp treh cetrtin,ker pri peki naraste.Pecica naj bo srednje topla.
Mogoce si dala v preveliko posodo in je bilo vse skupaj prenizko in se je tako prevec izsusilo.Jaz imam za mojo kolicino naratska primerno jena okroglo posodo.
O narastkih si ze dobila navodila.Zdaj ti napisem se recept za narastek,ki ga delam jaz.Je rahel , poln okusa in bogat z beljakovinami. Jaz kolicine zmanjsam,ker sva samo dva. Delam iz 15 dag riza in potem sorazmerno manj se drugo.
25dag riza,1l mleka,sol; 10 dag masla,1/2kg skute,3 rumenjaki,12 dag sladkorja,zavitek vanilina,limonina lupinica,sneg iz beljakov,malo drobtin,malo surovega masla,malo jabolk.
Varianta: se malo mandeljnov in marmelade.
V slanem mleku skuhamo riz,a ne premehko.Posebej umesamo maslo,mu dodamo postopoma rumenjake in sladkor in se mesamo(kar z el.mesalnikom).Nazadnje dodamo se pretlaceno suho skuto,vanilin in limonino lupinico;vse to dodamo ohlajenemu rizu,prev nazadnje se na rahlo sneg.
Posodo za pecenje namazemo z maslom,posujemo z drobtinicami.
Na dno zlozimo tanke rezine jabolk,da lepo pokrijejo dno,recimo dve plasti;
na to damo rizevo maso in pecemo priblizno 3/4 ure.
Ko dam na mizo,ponudim zraven vlozen ananas.S tem si potem vsak sam na svoj kos malo polije zlico soka in nalozi zraven rezine ali koscke ananasa.
Zelo osvezilno. Hladen je malo manj rahel,a se vedno dober.Ce ga pa pustis v topli (ne vroci)pecici in pokrijes z alufolijo,bo ostal mlacen.
Varianta: vcasih vzamem pecen narastek iz pecice,namazem z domaco marmelado,ki jo malo razredcim s kaksnim sokom ali vinom,(vcasih kutin zele)cez pa potresem nasekljane mandlje ali lesnike ali orehe in dam se za 10 minutk v pecico. Ce je marmelada lepo mazava,je ni treba redciti.
Okus marmrlade iz agrumov in mandljev je zelo dober.
Ves,da imam zelo rada skuto;zato mi je ta narastek najbilj vsec.
Ce skute ne maras,potem naredi z jabolki v plasteh, kot je povedala Misa.
Kako je malcek? Lep pozdrav vsem trem Babi
Me veseli, da nisem edina, ki ji pade skupaj. Vedno se jezim ko ga vzamem ven iz pečice in ga je v parih minutah za 3/4 manj :)) Potem pa razmišlajm kaj za vraga je bilo spet narobe…..
Bom pa preizkusila recept od Babi, ker tudi nam vsem skuta tako lepo pade v želodčke.
Čim manj padajočih narastkov vam želim.
Tadeja
Draga Babi in ostale ljubiteljice kuhanja in peke!
Hvala za vse recepte!
V bistvu, Babi, sem ga delala skoraj tako, kot si opisala ti, je pa res, da sem bila malo neučakana in nisem počakala, da se kuhan riž čisto ohladi. Je bila fora v tem? Pa tudi jabolk nisem dodala…
Skratka, preskusim vse, kar ste mi napisale!
En ljubezniv pozdravček!
p.s. Tamalček je pravi vražiček, ves čas ga lovimo naokrog, veselo čeblja, čeprav še nič ne pove, haha.
Vse kliče ata. Jaz sem ata, mož je ata, babice so ata, haha. Skratka, družina, polna atov, besede mama se je po nekajmesečnem ponavljanju očitno močno naveličal, haha!
Evo vem, da je tema zelo stara, ampak da ne odpiram nove bom vprašala kar tukaj. Riževga narastka se spomnim še iz osnovne šole in še zdaj vem kakšen okus in izgled je imel. Na vrhu je rumenkast, v nostranjosti riž čisto spodaj pa skuta.
Zdaj pa me nekaj zanima, do zdaj sem ga poskusila delati trikrat prvič mi ni nekako uspel, saj je bilo nekako preveč riža in ni imel več okusa po narastku, ampak bolj po rižu. Drugič mi je uspwel, ampak, ker sem navrhu ‘polila’ stepeno maso beljaka je na koncu, ko je bil spečen tsiti vrhnji del beljaka stepenega imel okus po pulfru/žveplu kar je naredilo celotni okus kar slab potem.
tretji mi je nekako najbolj uspel, ampak še zmeraj mi ni bil tako všeč in ni še imel tistega okusa kot ga je imel tisti iz osnovne šole, niti tiste skute se pri mojem spodaj sploh ni opazilo.
Zdaj pa me zanima glede sestavin, so jajce ločene res potrebne, ker ot sem rekla ta bel sneg mi naredi res ogaben okus….in na koncu jih tako ali tako zmešaš v zmes, zakaj jih potem ločevai v sneg in rumenjak?
tega zadnjega sem jaz naredila takole, 3 jajca sem zmiksala brez ločevanja,dodala 5 majhnih žlic sladkorja, 500 gramsko kislo skuto,1 pecilni prašek, 2 vanilina sladkorja,2 dcl mleka,4 žlice moke,ščepec soli in dala za 30min peči na 180 stopinj v pečico.
Ampak kot sem rekla končni rezultat še zmeraj ni imel enakega okusa tistemu narastku iz OŠ.
Kvečjemu je kar na veliko imel več okusa po skuti kot po čemu drugemu.
Zdaj me pa zanima ali sem mogoče narobe skuto kupila in moreš zraven dati sladko namesto kislo? (na eni strani je to pisalo)
in pa ta zmes mi je vsakokrat prišla precej negosta in ne vem zakaj, bila je res tekoča tako da sem potem tako ‘zlila’ v ponev, ampak se mi ne zdi, da sem vse naredila prav, ker naj bi bila zelo gosta ne?
in pa še nekaj ko sem omenila izgled tega narastka iz OŠ (Na vrhu je rumenkast, v notranjosti riž in pa rumenkasto ‘meso’ čisto spodaj pa skuta.)
sem mislila, da je bil tisti morda narejen tako, da so na testo razvlečeno namazali skuto najprej (ne vem točno če kislo ali sladko?)in ‘polili’ vso to smes povrhu skutein potem testo ‘zavili’ v zmes in dali peči? je možno to? ker ne vem kako bi drugače na spodnjem delu bila prav zmes skute, ko pa jo pri vseh receptih zmešaš v vso zmes z ostalimi sestavinami?
prosim pomagajte, saj vem, da vas mora tukaj biti dosti, ki vam je ta jed všeč tako ko meni in jo znate narediti ‘pravilno’. :]
Forum je zaprt za komentiranje.