Riž
Hojla!
Riž perem v cedilu pod tekočo vodo tako dolgo, da je voda čista. Kadar kuha riž moja boljša polovica, ga kuha kot špagete. Jaz pa dam razmerje riž voda 1:3. V riž dam čebulo, v katero zapičim klinčke, dodam žafraniko in pol goveje kocke in seveda sol. Seveda pa mora biti al dente.
Lep večer Mihaela
Jaz ga preživljam od poslušanju četrtkovega večera po radiu.
Kuham ga razlicno – glede na jed in recept.
Za rizevo solato v dovolj vode, za jedi, ko rizu dodam duseno zelenjavo, gobice, 1/3 riza, 2/3 vode, da med kuhanjem riz porabi vso vodo. Ob koncu kuhanja nastanejo na povrsju take simpaticne jamice:)
Za rizoto pa dodajam sproti tekocino, kolikor jo porabi in tudi mesam.
Riz operem enkrat, zelo na hitro; potem ga odcejenega se osusim na cisti krpi in gre v nadaljno obdelavo.
Mislim, da je sicer pranje nepotrebno…Vcasih, ko so riz prodajali v rinfuzi iz vrec, je bilo verjetno zaradi higijene potrebno. Tudi kamencki so bili vmes:)
Tudi neopran kvaliteten riz se ne sprijemlje. So ze vsi primerno obdelani.
Recimo tisti riz od Uncle Bens, ki je v preluknjanih vreckah in ga das kar z vrecko vred v vrelo vodo…Tega ne operemo, mar ne? In se kako prakticno je in hudo okusen je tudi.
Na italijanskih in angleskih skatlah so tudi recepti in navodila. Anglezi so sploh zelo striktni in radi ucijo. Napisan je cel postopek od a do z, a pranje ni omenjeno. Napisejo pa za razne indijske recepte, naj se riz cez noc namaka.
Razmisljam, da bom navado pranja riza kar pocasi opustila.
Pa to ne pomeni, da jo morate tudi ve:)))
Spet sem jezna zaradi dogodkov v Londonu. Vnuk je ob 10 dopoldne letel
proti bliznjemu vzhodu…v tudi ne najbolj mirne kraje:(
In jaz moram biti mirna, mocna, nic zaskrbljena…Seveda se clovek nauci ziveti tudi s tem!
Mirno noc Babi
Če kuham riž kot prilogo (čemurkoli), ga skuham kot špagete (pa na koncu že v skledo dodam še za oreh masla in občasno še nasekljan peteršilj).
Če ga delam kot rižoto, pa ga prepražim skupaj z ostalimi sestavinami rižote, da se navzame ostalih okusov in potem zalijem z VROČO vodo, da se do konca pokuha.
Ja, operem ga pa vedno – stvar navade. Uncle Bens-a itak ne kuham razen včasih na kakšnem potovanju, drugače sem pa strašna izbirčnica, kar se riža tiče. Pravzaprav ga doma sploh nisem jedla, potem pa me je mož, ki je kot otrok nekaj let preživel v Italiji, “spoznal” s Scotti-jem. Od takrat dalje riž jem, ga celo obožujem, samo sem pa precej zoprna, kar se njegovega okusa, izgleda in čvrstosti tiče :)))
LPM
Nedvomno pa je najboljsi riz …Basmati, pa ne vsak…tisti, ki raste na vznozju Himalaje in je napajan s sneznico himalajskih voda. Prodajan je pod znamko TILDA. V kuhinji disiiii, ko se kuha.
Vecina basmati riza, ki ga dobimo pri nas pa raste v ZDA in se kje v Evropi. Ja, klima in voda naredita svoje.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.