Riž po moje
Najbrž ne bom napisala nič novega, a kljub temu – že pišem :))
V kozico en kos masla in kar nekaj strokov česna, nato zrezano bučko ali malancano in svežo špinačo malo narezano. To naj se nekaj časa duši na majhnem ognju, sol, malo popra in čisto malo kocke za omako. Na koncu se to zalije s sladko smetano in še čisto malo pokuha. Riž skuhamo posebej, ga odcedimo in zmešamo z zgoraj pripravljeno zelenjavo.
V to se lahko da tudi kakšen jurček ali kakšna druga gobica. Okusi se super dopolnjujejo, je slastno ! :)))
A kaj, ko se mi zdi, da to ni za vas čisto nič novega, pa kljub temu, bolje dvakrat kot nikoli, če je dobro.
Pa lep pozdrav v to megleno popoldne !
Hej, Speedy, to je pa dobro, ampak jaz nimam rada jedi s smetano, le v minestro jo mojim dam malce kisle ( zlicko na kroznik).
Ko si ze omenila gobice, sem ga vceraj krepko polomila. Ob osmih zvecer me klice svak, da prijatelj proda kg sveze nabranih jurckov ( Brkini) za 3 jurje ( kot smo vcasih rekli)
. Ker sem imela obiske in danes precej opravkov, se kruh sem pekla iz moke z Dolenjske:)), sem se bala, da ne bom utegnila narezati jih in dati v biosusilnik(ki je bil trenutno pri sestri), sem se jim odrekla.
Ker gobo moras hitro obdelati.
Nisem pa sestre hotela obremenjevati, da bi jih ona narezala in preko naci posusila, ko je ze svoje.
Zdaj pa imam figo fresko! bi rekli Italijani.
Kruhek je slasten, da je kaj!
Poznas to solsko uganko iz knjige za prvi razred iz casov tvojih solskih let?
Miha je prodal kosek jurjev za tri kovace.
Spomni se starega denarja in prevedi.
Lep pozdrav s prav nic soncne , zato pa tople obale Babi
Oj, spet jaz, ne pravt naprej :))))
Smetane, Babi, se tu notri ne čuti, da pa dobr priokus in sočno v ustih !
Jurčke pa tudi jaz dobila, sem jih samo sčistila , postrgala proč kar je bilo treba, jih narezala, zložila na pladnje in dala v zmrzovalno skrinjo zmrznit. Naslednji dan jih dam v vrečke, tako jih lahko uporabljam ali na žaru z tržaško omako, ali za mineštrco, ali v omaki, in tako naprej in tako nazaj :)))
Tudi kruh malo drugače sem včeraj spekla, vendar, ker sem hitela, sem očitno dala kvas v prevroče mleko, tako mi ni in ni vzhajalo, potem pa tudi v pečici ni bilo videti, da bi tisti kruhek imel namen vsaj malo zrasti. Nauk te šole mi je bil, ne hiti, ker rata hitro narobe :))) Bo pa nova peka boljša.
Drugače pa, na zahodu nič posebno novega, edino povpraševanje po malo burje narašča….
Lepo se imejte , do naslednjič, ko bo spet kaj novega !!! pa pa
Hej, Pepelka!
Vem, da je slastno…toda nekako navada ali kaj. Ne nona, ne mama nista uporabljali smetane ( razen pri sladicah) in njune omakce so bile tako dobre.
Bom pa poskusila, obljubim ( holesterol gor ali dol), sicer nimam povisanega, za enkrat.
Sem pa cudno pogledala znanko, ki je diabetik, pritisk tudi cez 200 in je v zadnjem mesecu ze dvakrat bia zaradi tega v bolnici po dva dni, narocila prijateljici, naj ji iz Bohinja prinese pol kg zaseke. Saj je dobra, ampak…
Ker si omenila zahod in pogresas burjo( kot jaz), ugibam, da si z nasega konca:)) So res cudni dnevi in napovedujejo jugo:( Lep pozdrav Babi
Smetano kar uporabljam v kuhinji, ali za izboljšanje okusa, ali za zgostitev. Škodovale so mi najbolj stroge diete, katerih sem se držala ponavadi največ dva dni (ponoči sanjala vse kar nisem smela). Je pa znano, vse kar je dobro, je največkrat tudi škodljivo. Ena gospa v zgodnjih osemdesetih letih vedno reče, ah, še teh par petkov, ki smo na svetu, pa da ne bi smela jesti kar mi paše :)))))))
Babi, mogoče naju loči samo kakšen majhen hribček, in če bi močno zakričali, ko bo jasno oprano nebo, se mogoče celo slišiva :)))))
Prisrčno pozdravljena , seveda tudi vsi ostali na forumu z obilo užitkov naprej !
Hej, Pepelka!
Zaradi gob je kriv svak, ker je omenil, da ce je kaksen zarodek crva, bo jutri ze vse crvivo in me je minilo.
Je pa strasten ribic na trnek in njegova riba je najboljsa, ker jo ze na barki ocisti in jo prinese “zs murja u lonc”. Ce je je prevec, pa takoj v zamrzovalnik in tista je zanj druge kvalitete, ne vec 1a.
Naj zdaj se ugotovim, ali so ti hribcki na S, V, ali J…na zahodu je pa itak murje :))
Ma bi se lhko se kdaj Primorke skp zbrale na enem kafetu:))
Imas pa pravljice rada: Pepelka, sezam – odpri se; mene tudi potegnejo.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.