ringlo – bogato obrodil – kaj ž njim?
žIVJO!
Doma imamo en ringlo – take bele sorte (take male okrogle sladke slivice). Letos je tako bogato obrodil, da se bojim kaj bo, če pade vse dol. Bomo en mesec po blatu gazli. Mi je padlo na misel, da bi morda tudi marmelado naredila z njima…al kaj druzga? Morda kakšne knedeljčke – kot slivove?
Bom hvaležna za ideje.
Lep dan.
Doma smo imeli ringlo, pa je, če se dobro spomnim, zelo kisel pri koščicah, te pa je zelo težko odstranit, mi smo jih ponavadi zabili v sode in pozimi iz njih kuhali slivovko.
Marmelade bi se lotila tako, da bi cele plodove najprej prekuhala, potem pa koščice odstranjevala preko cedila, če bi šlo. Okus bi bil zagotovo odličen.
Če koščice niso problematične, lahko narediš vse od cmokov, štrudla do raznih drugih peciv, vse bo dobro.
Drugače smo jih pa zelo radi jedli.
Miranda
Na morju, pri kmetu, kupujemo “nešpljico”. To so svetli (rumenkasti) plodovi malo večji od lešnika namočeni v žganje. Okoli hiše imajo polno velikih steklenih kozarcev v katerih vse poletje na soncu “pacajo” različne sadeže. Zadeva je bolj milega, sladkega okusa, tako da, po moje, nešplje namočene v žganje zmešajo s kakšnim vinom, v katerem so raztopili sladkor, podobno kot pri nas delamo borovničev liker.
lp
Jaz sem jih enkrat dobila v dar celo gajbo in sem jih porabila natancno tako, kot pise Miranda – najprej zdusila , da so padli skupaj, nato pretlacila skozi emajlirano cedilo z vecjimi luknjami (zamudno pocetje), dobljeni sadni kasi dodala sladkor (ne spomnim se kolicine, priblizno polovico teze sadne kase) in limonin sok in skuhala marmelado, ki je bila res precej kiselkasta, zato pa odlicna na pecivu, pitah in ruladah.
Upam, da ti bo uspelo!:)
Forum je zaprt za komentiranje.