Rigó Jancsi
Tale recept sem skopirala. Rigo Jančija delam že dolgo , zelo dobro pecivo je. Ne vem, če ste že poizkusili. V reviji Dober tek je tudi slika in naj kateri naredi aktiven link. Jaz ne znam:))
Testo:
3 jajca
3 žlice sladkorja
3 dag nastrgane jedilne čokolade
2 žlici mehke moke
Nadev:
5 dl sladke smetane
3 dag kakava v prahu
(ali 15 dag nastrgane čokolade)
vrečka vaniljinega sladkorja
3 žlice marmelade
10 dag pripravljene čokoladne glazure
in kakav za posip
pekač 25 x 30 cm
papir za peko
PREDPRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 170 stopinj C. Sladko smetano damo v hladilnik in jo nekaj ur hladimo. Rumenjake ločimo od beljakov in jih s sladkorjem penasto stepemo. Stepamo toliko časa, da je zmes zelo penasta in bledo rumena. Beljake stepemo v čvrst sneg. V rumenjakovo zmes vmešamo nastrgano čokolado in moko, nato pa še sneg. Biskvitno maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo 15-25 minut. Pečeno testo skupaj s papirjem vzamemo iz pekača in ohladimo.
PRIPRAVA:
Dobro ohlajeno smetano najprej nežno, potem pa čedalje bolj močno stepamo (pazimo, da ne stepemo preveč, ker se bo spremenila v maslo) in ji dodamo kakav (ali nastrgano čokolado, po želji). Ohlajeno testo prerežemo na dva enaka oblata (25 x 15 cm) in oba premažemo s segreto marmelado. En oblat položimo na dno modela z visokim obodom, nanj nadevamo smetanov nadev, pokrijemo z drugim oblatom in prelijemo s čokoladno glazuro. Kolač ohladimo v hladilniku, najboljše čez noč. Naslednji dan ga razrežemo, in preden postrežemo, obilno potresemo s kakavom.
Rigó Jancsi – znana madžarska sladica, poimenovana po violinistu s konca 19. stol. Po originalnem receptu se za to sladico uporablja le kakav visoke kakovosti, vendar mnogi menijo, da je s čokolado celo boljši.
Frfra, ker pišeš, da si že delala to pecivo, me zanima, ali čokolado res nastrgaš ali jo morda raztopiš?? Nastrgana bi morala biti potem zelo na drobno, ali ne??
Morda že kar jutri spečem, ker izgleda kar enostavno.
Hvala za recept.
Vladka
Jaz delam rigo janči na malo drugačen način. Uporabljam isti recept, le da testo naredim 2 x enkrat ostane rumen, drugič pa vanj zmešam kakav, tako po pečenju (vsakega posebaj) dobim dva peciva različne barve. Stepem sladko smetano in tudi njej dodam nekaj žlic kakava in nič ne sladkam.
Najprej položim temno pečeno testo, nato smetano in nanjo svetlo pečeno testo, po vrhu posujem z kakavaom ali pa (največkrat) z stopljeno čokolado. Ko se strdi (v hladilniku) narežem na rombe.
Mnjam, kako je to dobro.
lp
hy
ko ste že pri madžarski kuhinji,me zanima,ali je že katera pekla
-“MADŽERICO”-zame najboljša sladica,dasiravno,so sestavine podobne,
nisem zasledil jelenove soli-dobi se v lekarni(5dkg za pekač ,priložen
štedilniku).naj poudarim,ko pečeš plasti testa-3,vsako posebej,
“diši kot da si v javnem w…. ,pač jelenova moka.ko sestaviš z nadevom
in oblogo,počakaš,da se ohladi,najboljša pa je naslednji dan,ko se testo
zmehča-če imačas. ogi
Bok!
Verjetno to ni isti recept, saj je najbrž Ogiijeva sladica res tradicionalna madžarska. Ta recept za “madjarice” ne vsebuje ne jelenove soli, ne ničesar drugega.
Zala – naj ti pa povem, da so “zakon”. Pri nas ne mine praznovanje, da jih ne bi pekla, saj se ogromno nareže – nas pa je na “feštah” vedno okrog 30.
Da boste videli, kako izgledajo, še link, če bo uspel (recept se mi zdi, da je drugačen)
Rigo Jancsi je že v hladilniku. Uporabila sem kar čokolado v prahu “Cadbury”, le biskvit je malo debelejši, saj imam pekač 23×33 cm (piše na pekaču), pa je prišel biskvit velik le 19×30 cm in sem tudi nekaj kreme zato dala na stran. Naslednjič pečem v večjem pekaču…
Lep dan!
Vladka
Živjo tinkarca,
hvala lepa za slikico – sem je zelooooo vesela. NE moreš verjet kolko lahko človeku izboljšaš predstavo, ko vidi že samo sliko. V enedogled bi lahko govorila o madjaricah, pa ne bi vedela katero pecivo je. Do sedaj sem bila sigurna, da ga nisem ne videla, ne pekla in ne jedla.
Veš, da sem se že večkrat spaševala kaj je to pecivo, ko sem ga kje videla na krožnikih, pa se mi zdi da ga prodajajo tudi v trgovinah…..ja , moram priznat da ni slabo kolikor se še spomnim okusa 🙂
Še enkrat hvala! LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.