ribezova torta/pita
Sem enkrat gledala oddajo o jagodičevju grofice Jelene de Bder (ne vem,če sem pravilno napisala priimek) pa je bilo ravno govora o ribezu in je neka gospa spekla ribezovo torto/pito, in sicer je izgledalo takole. Spodaj je bil biskvit, na njem naložen očiščen ribez, čez pa prelit stepten sneg in vse skupaj verjetno zapečeno. Zanima me zdaj recept, če ga kdo pozna?! Ali pa kaj podobnega z ribezom.
Najlepša hvala in lp,
Naett
Hej! Tiste oddaje sem tudi sama rada gledala in te pite se dobro spomnim, ker me kolicina sladkorja zelo motila. Sploh so vse z ribezom strasno sladkali.V redu, je malo bolj kisel, pa vendar!
Naredim dobro krhko testo, ki ga bogato oblozim s sadjem.Ponavadi sadja dodatno ne sladkam, ribez pa rabi malo. To specem.
Beljake stepam v tred sneg z dodajanjem prej zmletega sladkorja, da se vse bolj amalgamira. Z dresirno vrecko ta sneg nalagam po celotni povrsini v obliki kaksnih vzorckov ali pa navadno z zlico. Lepo je, ce uporabis malo fantazije in to stvar nekako dekoriras (ne gladka povrsina). Debelo naj bo do 3 cm.
Po vrhu skozi sitce se poprasis s sladkornim prahom.
Ponovno das v ne pravroco pecico za kaksne pol ure. Sneg se v bistvu susi.
Ne sme porjeveti, le tak zlat nadih naj dobi. Malo bo kje temnejse(sladkor).
Otroci imajo to radi.
Vcasih naredim z limonino kremo, namesto sadja.Zelo osvezujoce.
Tako pecemo tudi manjse kupcke, ki jih potem malo izdolbemo in napolnimo …s sladoledom, raznimi kremami in dodamo stepeno smetano.
To so meringe.
Ker ne vem, kako veliko bo povrsina peciva, ne vem koliko beljakov bos potrebovala. 2 do 3 mislim.
Mogoce sem kaj pomagala. Lp Babi
V januarski reviji Rože in vrt je bila objavljena priloga Sadovi narave (Pogled z režiserskega stola), kjer je Hana Kastelicova zapisala tudi nekaj receptov iz vsake oddaje. No, in iz druge oddaje (ta je bila namenjena Jagodičju), je bil objavljen tudi recept, ki ga iščeš.
Ribezova torta s snegom
3 jajca
80 g sladkorja,
60 g masla,
90 g ostre moke
žlička pecilnega praška,
400 g ribeza,
sneg 3 beljakov
120 g sladkorja.
Maslo penasto zmešamo, dodamo polovico sladkorja in rumenjake. Iz treh beljakov stepemo sneg, dodamo preostali sladkor in stepamo, dokler sneg ne postane popolnoma trd. Po delih ga dodajamo v rumenjakovo zmes in vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Testo vlijemo v okrogel tortni model, premera 25 cm, ki smo ga premazali z maslom in posuli z moko. Pečemo v srednje vroči pečic. Ko se testo zapeče, vzamemo pekač iz pečice, vendar ne odpremo tortnega oboda. Testo v modelu posujemo z očiščenim ribezom in povrhu razporedimo sneg iz preostalih treh beljakov ter sladkorja. Pečemo 20 minut v rahlo zagreti pečici, približno pri 110°C, in pazimo, da sneg na površini ostane bel.
V tej torti se do popolnosti prepletata sladek in kisel okus. Zelo je osvežujoča in z njo boste pred domačimi in gosti zagotovo poželi obilico pohval.
Xxxxxx
Tako piše v reviji. Meni se količina sladkorja niti ne zdi tako pretirana – lahko pa jo še zmanjšaš, seveda.
Če koga zanima še kakšen recept naj pove, ga bom prepisala. Ravno v teh tednih ponavljajo oddajo po televiziji ob četrtkih (ne vem ali je še, ali je že konec), z veseljem jo pogledam, meni se zdi, da je bila tale Jelena de Belder prava »carica«. Tudi reviji Rože in vrt vse pohvale, da so objavili recepte (soustvarjalci oddaje so tudi ustvarjalci te krasne revije).
Sončen pozdravčič.
Hej, sonce!
To pa je res tortno testo, hvala;bo prislo zelo prav.
Jelena je izven konkurence in Primorka je, s Krasa.Tri leta sem kot otrok zivela v Sezani in vso okolico dobro poznam.
Kaj ni to povezano, da so se umetniki besede in slikanja rodili in odrascali v dolocenih lepih pokrajinah? Grohar, Kosovel…in se drugi. Vsakega je navdihovala narava. Je res lepa ta nasa majhna dezela:))) Pozdravcek B
Forum je zaprt za komentiranje.