ribe – kje in katere kupujete
Ne morem, da ne postavim na mizo vsaj 2x tedensko ribe, ampak cene gredo pa kar v nebo!
Kje kupujete ribe in katere? Jaz kupim 1x tiste zamrznjene, oslica ali vitki som in 1x “sveze”, losos, morski pes, nilski ostriz, orada… Posegam bolj po filejih in kotletih, ker nimam pojma, kako se ribe ocisti (me katera nauci????)
Ribe je ful simpl očistit:
Prerešež od odprtinice na trebuhu proti glavi do konca. Čistiš tudi od zadaj naprej – potegneš vse ven in nakoncu pri glavi(z levo roko držiš ribo – rep gor, glava dol) s kazalcem in sredincem zajameš še škrge in jih povelčeš ven, nežno, da se ti ne strga žolč. Vsebina trebuha mora biti prazna, tudi pir glavi ne sme nič temnega ostati. Vse skupaj splahneš pod tekočo vodo in na koncu še v vodi s slano vodo.
Kupujem pa smao v ribarnici, izjemoma s marketu, pa še to smao ulov.
Pri nas je najboljša riba skuša, potem pa bela riba – ulovljenja, ne gojena,… Tuna in losos tudi, samo popečena z zelišči.
Tudi sardele so pri nas pogosto na jedilniku, prav tako file osliča.
Sardele čistim tako, kot uči Emilija Pavlič.
V veliko skledo natočim nekaj litrov zelo mrzle vode (poleti dam zraven tudi malo ledu) in dodam poštene tri pesti soli.
Na delovno površino ob kuhinjskem koritu si pripravim oster majhen nož, pregrnem desko za rezanje s časopisom (sobotne izdaje brezplačnikov so v ta namen kot nalašč) in postavim zraven cedilo za špagete.
Nato vsako ribo posebej vzamem iz vrečke, ji z nožem razparam trebuh od zadnjične odprtine do škrg, z enim samim gibom odstranim drobovje in odtrgam glavo, ribo takoj sperem v mrzli slani vodi, med pranjem kar s prsti z nje zdrgnem luske, nato jo dam v cedilo za špagete, da se odteče, glavo in drobovje pa odvržem na časopis (da se mi deska za rezanje ne preveč zasvinja).
Ko sem gotova, stresem odcejene ribe v svežo plastično vrečko, ki sem jo pred tem pošteno napikala z vilicami, in jo postavim na krožnik, pregrnjen z nekaj papirnatimi brisačami, tega pa v hladilnik. Papirnate brisače vpijejo preostanek vode, da se ribe do priprave ne namakajo v tekočini.
Vse ostalo pa en dva tri operem in takoj odnesem papir z glavami v biokanto (če medtem ne pride na obisk še kakšna mačka).
Upam, da je bila razlaga dovolj pedagoška in natančna.
Hvala.
Pa hvala tudi za “malo solo o sardelah”, ker jaz jih tudi nikoli nisem delala, smo vedno jedli “vecje ribe” …
Kje v Ljubljani pa kupujete ribe? Jaz vcasih na trznici, vcasih v kaksnem hipermarketu, vcasih gre tasca v kaksno gojisce po njih… Pa da so cene normalne, ker 17e v akciji za kilo rib je malo…
Zdaj pa še, kaj narediti z očiščenimi sardelami:
– spečem v pizzapanu na malo olivnega olja
– odstranim kosti, spaniram, ocvrem (na mešanici olivnega olja in masla)
– odstranim kosti, napolnim z mešanico prepražene čebule, drobtin, pecorina, rozin in bazilike, prepognem kot knjigo, zložim v jensko skledo, vmes polagam sveže lovorjeve liste, spečem v zelo vroči pečici (sarde a beccafico po palermitansko)
– isto kot zgoraj, po dve in dve zložim skupaj, paniram samo v jajcu in moki, ocvrem (sarde a beccafico po katanijsko)
– odstranim kosti, pomokam, ocvrem, odcedim, stresem na kuhano pašto, poškropim z malo balzamičnega kisa in potresem z na maslu prepraženimi drobtinicami; opcijsko dodam k pašti še na rezance narezan kuhan ohrovt ali finocchio
– odstranim kosti, polijem z veliko limoninega soka in pustim, da se nekaj ur marinirajo, nato jih surove zložim na krožnik, polijem z malo olivnega olja in potresem s svežo sesekljano čebulo in malo bazilike (po beneško, krasna predjed s svežim kruhom in maslom, le da morajo biti ribe res zelo zelo sveže)
– ostanek pečenih sardel prav tako polijem s kisom in olivnim oljem, potresem s čebulo in na tanko narezano limono in pustim, da se nekaj ur marinirajo (klasična marinada).
Skratka, lahko jih jemo vsako soboto, pa se jih zlepa ne bomo naveličali.
Jah, zdaj je kar je, ampak ce bom se kdaj iskala moza, se bom ozrla za ribici… :)[/quote]Bemtiš strela, tega ne delaj:)
Veš kaj pravijo kdo postane ribič?
Odg. Tisti, ki več ne more namakat doma, zato vsaj ribari:)))[/quote]
ha ha 🙂
Potem bi si pa omislila se ljubimca, da bi bila popolna Monovka :))
Ojla, tudi jaz perem očiščene ribe v slani vodi po nasvetu Emilije Pavlič. Edino luske postrgam z nožičem, z nohti mi nekako ni…. Ampak nekaj mi pa le ni jasno: zakaj moraš dati potem ribe v plastično vrečko in v hladilnik? Ali to v vsakem primeru, da počivajo, ali kaj? Al samo takrat, ko jih ne vržeš takoj v ponev?
Pa še nekaj: časopisni papir menda ne gre v bio odpadke.
Forum je zaprt za komentiranje.